Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Měření rezistoru

Dobry vecer. Mam takovy problem. Chci zmerit odpor rezistoru, ktery znam, jeden mereny ma 5,6M a druhy 10M. Mam dva multimetry a u obou rezistoru namerene nesmysly. Pritom kdyz merim mensi odpory v kiloohmech, mereni je v poradku. Mam dva ruzne multimetry, jeden Uni-t, kde nastavim mereni na 20M a druhy multimetr All Sun Em5510 a tam je automatika a maximalni mereni odporu je jeste vyssi nez u toho Uni-t (ted nevim z hlavy) Nevim, co delam spatne, snury jsou zapojeny spravne. Nebo je normalni, ze u vysokych odporu vychazi nesmysly? Nebo jsou oba multimetry vadne? U obou jsem menil trubickove pojistky (Uni-t 300mA pojistka a ten druhy 500mA podle návodů k multimetrum). Diky za odpovedi

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jeste dodatek, ze ty merene rezistory jsou asi ctvrt Wattove mozna pul, jsou klasicke né smd
nodj 31.05.2022 01:41
nodj
Tak uz jsem na to prisel, kde je zahada. Rezistory jsem pri mereni drzel v rukou- jakoze drzel na hr…
nodj 31.05.2022 02:03
nodj
Jak je mozne, ze mensim odporum nevadi dotyk prstu To záleží na provedení multimetru, jaký proud pr… poslední
ml1 31.05.2022 12:31
ml1

Tak uz jsem na to prisel, kde je zahada. Rezistory jsem pri mereni drzel v rukou- jakoze drzel na hrotech mericich snur. Tak jsem to zkusil zmerit tak, ze jsem merici snury spojil s rezistorem kabelama s krokodylama, takze bez dotyku prstů a oba multimetry meri spravne. Jak je mozne, ze mensim odporum nevadi dotyk prstu a i tak meri spravne?

Jak je mozne, ze mensim odporum nevadi dotyk prstu

To záleží na provedení multimetru, jaký proud pro měření používá. Starý žluťák (takový ten klasický rozšířený o nějaké rozsahy, druhý nejlevnější na tehdejším trhu) kecal už u kiloohmů. Co mám teď multimetry (tamten asi po 10 letech odešel vinou opotřebeného přepínače rozsahů) tak myslím do 100k můžu držet v ruce a nic se neděje, případná chyba je zanedbatelná.

Správné výsledky se dají dosáhnout tak, že člověk drží v ruce jeden konec a druhého se nedotýká. Krokodýlky jsou samozřejmě lepší, ale ne vždy jsou po ruce (navíc to znamená použít jiné měřicí šňůry).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru