Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Šel bych jedině do tepelného čerpadla.
Rce 11.05.2022 23:01
Rce
Do bytu 44 m2? Jaká je pořizovací cena versus návratnost? nový
host 12.05.2022 09:01
host
Já bych volil určitě plyn, hlavně vzhledem k rychlosti ohřevu. Nevím jak to teď je s cenou, ale dřív… nový
Lukas1982 12.05.2022 11:53
Lukas1982
Vzhledem k dnešnímu nejasnému stavu, okolo plynu z Ruska a možném zastavení těchto dodávek a zatím n… nový
Zerozero 12.05.2022 12:04
Zerozero
Tarif pro tepelná čerpadla se vztahuje i na klimatizace (které jsou schopné topit) a je to závislé n… poslední
Jan Fiala 12.05.2022 12:12
Jan Fiala

Já bych volil určitě plyn, hlavně vzhledem k rychlosti ohřevu.
Nevím jak to teď je s cenou, ale dřív byla možnost mít nižší cenu za kW el. energie, pokud vlastníš el. kotel (noční proud či jak se tomu říkalo), takže by to chtělo spočítat vzhledem k tepelným ztrátám co vyjde lépe. Odborník na to ale nejsem. Máme plynový kotel+zásobník a jsem spokojený jak to je.

Vzhledem k dnešnímu nejasnému stavu, okolo plynu z Ruska a možném zastavení těchto dodávek a zatím nevyřešenému způsobu náhrady bych do plynu nešel.
Předpokládaný způsob přepravy zmrazeného zkapalněného plynu z USA a budování terminálů pro příjem a úpravu včetně ceny přepravy přes oceán, bude velmi drahé. Jaká pak bude cena plynu je ve hvězdách.
Elektřina jde a půjde nahoru, ale přesto alespoň zatím jsou zdroje v Evropě a u nás.
Pro daný celkem malý byt v zatepleném domě, bych to řešil bojlerem na teplou vodu, s tarifem pro akumulaci. Vytápění by mohla snad posloužit i klimatizační jednotka (případně dvě), které by mohly byt v zatepleném domě vytopit. I klimatizace je v podstatě tepelné čerpadlo, tedy získá se z elektřiny víc tepla, než přímým topením elektřinou. V době běhu tarifu pro akumulaci, by z toho běžela i klimatizace, za nižší cenu.
Nevím, jestli by v tomto případě nebylo možné i získat tarif pro tepelná čerpadla, což by bylo výhodné. Pravděpodobně se tarif pro tep. čerpadla na klimatizace nevztahuje, ale v případě, že by to byl jediný způsob vytápětí, tak možná, ale nevím. Bylo by zajímavé se poptat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru