Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rampa na invalidni vozik z ocelovych U profilu

Zdravim,
budu delat rampu na invalidni vozik ze dvou ocelovych U profilu a resim jakou tloustku U profilu zvolit. Rampa bude prekonavat dva schody, tj. cca. 30 cm, delka profilu bude 900 mm. Nahore i dole boky seriznu, konec ohnu a privrtam k podkladu. Osoba ktera bude na voziku ma i s vozikem cca. 70 kg. Podle me 3 mm musi stacit - profil by byl 60x40 mm. Neresil nekdo neco podobneho?
Diky
Pepa

Předmět Autor Datum
Jestli bude uprostřed podepřený hranou schodu, tak úplně v pohodě. Bude-li uprostřed ve vzduchu, tak…
umfa 30.04.2022 16:14
umfa
Já bych se ještě zamyslel, jestli neudělat něco dovnitř, jako tamnáhodně naklepat svářečkou/invertor…
gilhad 30.04.2022 18:35
gilhad
Ta osoba bude vozík pohánět ručně? Ono se to nezdá, ale na necelém metru mít 30 čísel rozdíl není ta…
čumil old 30.04.2022 19:49
čumil old
Tohle je zjevně rampa pro použití s asistencí další osoby, normy dovolují sklon rampy pro invalidní…
umfa 30.04.2022 21:05
umfa
Invalidní vozíky mají jiný rozchod předních koleček a zadních velkých kol. Další věcí je zda rampu p…
nerady 30.04.2022 22:07
nerady
Jen pro doplnění. U vjezdu v domě jsem musel rušit tři schody a rampa vyšla ve sklonu 1:5. Je to nej…
nerady 01.05.2022 11:09
nerady
Dekuji vsem za odpovedi. Nakonec je vse trochu jinak. Profil budu muset dat sirsi. Dorazil vozik a b…
PepekV 01.05.2022 11:06
PepekV
Prolétl jsem diskusi v rychlosti. Vyhovělo by udělat to ze slzičkového plechu? Svářel jsem z toho ná… poslední
ST 02.05.2022 22:47
ST

Já bych se ještě zamyslel, jestli neudělat něco dovnitř, jako tamnáhodně naklepat svářečkou/invertorem/něčím, aby to neklouzalo. Prostě kdyš se jede do kopce, tak poslední co pod koly chceš je (používáním) vyhlazená ocel, na kterou napršelo, nebo se něco rozlilo ...

Ta osoba bude vozík pohánět ručně?
Ono se to nezdá, ale na necelém metru mít 30 čísel rozdíl není tak málo. Pokud ho bude někdo tlačit nebo spíše táhnout nahoru, tak by měl mít pod nohama neklouzavý povrch.

Tohle je zjevně rampa pro použití s asistencí další osoby, normy dovolují sklon rampy pro invalidní vozíky v extrémních případech 1:8 u velmi krátké rampy, jinak 1:12 a obecná praxe doporučuje dodržovat sklon alespoň 1:16. Na téhle by se samotný člověk na vozíku leda převrhnul.

Invalidní vozíky mají jiný rozchod předních koleček a zadních velkých kol. Další věcí je zda rampu překonává invalida vlastní silou či s pomocí jiné osoby a dle toho volit délku profilu. Sklony už tady zmínil "umfa". Na první rampu jsem používal ekonomická Účka z kterých se dříve stavěly regály 100 x 50 x 4 a mm a vkládal jsem dovnitř prkno jelikož obruče pro pohon vozíků montované na bocích kol dřely o hrany Účka.

Jen pro doplnění. U vjezdu v domě jsem musel rušit tři schody a rampa vyšla ve sklonu 1:5. Je to nejvyšší možný sklon pro zdravé osoby. Jelikož ale nebylo místo tak mi nezbývalo nic jiného. Jedná o úzkou chodbu a tak jsem musel opatřit obě stěny zábradlím ve vhodné výšce pro vozíčkáře a ten při tlačení pomáhá rukama tahem za zábradlí. Pro horší případy má ještě na konci instalován naviják o síle 250 kg s dálkovým ovládáním. I když jsem se snažil o co nejméně kluzkou dlažbu tak pokud venku prší bez pomoci vozíčkáře to moc nejde. Jedná se o větší váhu ale na vozíčku se nehubne tak počítej se stoupající váhou.

Dekuji vsem za odpovedi. Nakonec je vse trochu jinak. Profil budu muset dat sirsi. Dorazil vozik a byl jsem si ho zmerit. Oproti predpokladu je na kolech obruc a tim padem bude muset byt profil sirsi, uvidim jaky sezenu, sirka musi byt minimalne 80 mm. Osoba ktera bude na voziku je nemohouci a vzdy ji nekdo poveze, takze obruc nevyuzije.
Ocel mam v planu natrit a dovnitr nalepit protiskluz na dlazbu. Osoba ktera bude vozik ovladat bude vyuzivat schody mezi profily, i s profily 100 mm tam zbude cca. 600 mm mista. Sklon se bral z jineho mista kde je zdena rampa a vyhovuje. Na hrany neco nelepim, kvuli obrucim. Nemely tam byt, ale jsou.
Diky
Pepa

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru