Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký hořák na pokládku lepenky na garáž

Zdravím, budu pokládat modifikovaný asfaltový pás na garáž (cca 7*4 m) a tak bych se chtěl také poradit jaký pořídit hořák. Vzhledem k tomu, že 10 kg PB lahev mám, tak asi bude výhodnější si hořák zakoupit než půjčovat. Bude stačit tento hořák? Má tepelný výkon 58 kW, průměr trysky 60 mm, délku přívodní hadice 5 m a délku: 850 mm.

Pak jsem ještě našel tento. Tam bude asi jediný rozdíl v tom, že má navíc regulační ventil a ten snad není potřebný. Nebo ještě tento (opět bez rv). Díky za rady

Předmět Autor Datum
Bez problémů i ten první. Regulátor není potřeba, tyto hořáky se připojují přímo na bombu s PB a pla…
George63 20.04.2022 16:56
George63
No, 2 kilové lahve možná. Ale u 10 kg může být pěkný fukejř plamenu bez regulátoru. Ten sakra nestoj…
Rce 21.04.2022 01:44
Rce
Jestli je láhev 2 kg, nebo 10 kg, vyjde to nastejno. Výstupní tlak mají obě stejný a pokud je mi zná…
George63 21.04.2022 23:19
George63
Tlak v láhvi je závislý na teplotě. Může být i 10 barů. A pak ale klesá, jak se plyn odpařuje, tam j…
bahno 22.04.2022 17:16
bahno
Omluva. S tím výstupním tlakem, u běžných regulátorů, jsem se opravdu "sek". To jsou holt ty řády a…
George63 23.04.2022 10:00
George63
U 10kg láhve musí být vždy regulátor tlaku.
milan.cukrar 23.04.2022 19:41
milan.cukrar
Ano, podle předpisů, jinak tam moc velký význam nemá, pokud je kvalitní hadice.
DRAGON-CZ 24.04.2022 10:03
DRAGON-CZ
Jen pro vysvětlení, několik zákazníků si koupilo podobnou sadu, se šroubením přímo na láhev a po něk…
milan.cukrar 24.04.2022 17:26
milan.cukrar
Stalo se mu kdysi rovněž, při zapůjčení hořáku, kdy bylo použito majitelem měkčí a pružné hadice. Př…
George63 24.04.2022 19:19
George63
Také píši, pokud je kvalitní hadice a to tyhle měkčené nejsou. poslední
DRAGON-CZ 24.04.2022 20:45
DRAGON-CZ
On ten regulační ventil má také tu výhodu že tím jak reguluje tlak tak zárověň i spoří spotřebu plyn…
kap.dabač 21.04.2022 08:43
kap.dabač
https://sv-pujcovna.cz/pujcovna/ostatni/horak-pb-55mm/ Nač si kupovať vec, ktorú využiješ jednorazo…
Nuda 21.04.2022 12:06
Nuda
K připojení toho hořáku na 10 kg láhev ještě dodávám, že musí být připojovací hadice na jednom konci…
George63 22.04.2022 10:55
George63
Dobrý den,přesně tak.Hořák mám doma také,skoro čtyřicet let,dříve se hodně ipa vařila.Hořák mám okop…
Lubomír 22.04.2022 12:43
Lubomír

Bez problémů i ten první. Regulátor není potřeba, tyto hořáky se připojují přímo na bombu s PB a plamen se reguluje ventilem na rukojeti. Pouze ještě doporučuji si zhotovit i nějaký stojan na bezpečné odkládání hořáku při práci a práci provádět v dobrých silnějších pracovních kožených rukavicích (nebezpečí popálení). ;-)

Jestli je láhev 2 kg, nebo 10 kg, vyjde to nastejno. Výstupní tlak mají obě stejný a pokud je mi známo, měl by být kolem 2 barů. V tom není rozdíl. Pokud se chce ale použít regulátor pro tyto výkonové hořáky, pak je nutné, aby to byl regulátor vysokotlaký, s možností regulace až do 4 barů, ne běžný klasický na 0,3, nebo 0,5 baru. Takový hořák ke svému výkonu, s tím malým tlakem, není schopen dát potřebný výkon. Takže, v podstatě, ten regulátor je zbytečný. ;-)

Tlak v láhvi je závislý na teplotě. Může být i 10 barů. A pak ale klesá, jak se plyn odpařuje, tam je jistý vliv velikosti láhve a teploty okolí. S regulátorem - a opravdu nutno vysokotlaký - je ten výkon stabilnější a neplivne to tolik po pauze v práci, no nezbytný ale není.
A ty normální jsou jen 20 nebo 50mBar, půl baru by se už třeba sporáku nelíbilo.

Omluva. S tím výstupním tlakem, u běžných regulátorů, jsem se opravdu "sek". To jsou holt ty řády a "neřády". :-) 0,5 bar (tedy 500 mbar) je opravdu na normální PB spotřebiče moc.
Ten údaj vnitřního a výstupního tlaku v láhvi 2 bary se takto údajně udává zhruba při "pokojové teplotě", tedy cca 20 st.C. Ovšem při radikálním ohřevu (třeba při požáru) se tlak opravdu i radikálně zvyšuje a může dojít u láhve i k explozi. Z čehož mívají velký respekt i hasiči a v případě požáru a nálezu lahví s PB je co nejrychleji ochlazují a z řádné vzdálenosti. :-|

Stalo se mu kdysi rovněž, při zapůjčení hořáku, kdy bylo použito majitelem měkčí a pružné hadice. Při otevřeném ventilu na hořáku a poté ventilu na láhvi bylo vše OK, ale pak při plném uzavření ventilu na hořáku hadice praskla. Po výměně za klasickou červenou typovou "tlakovku" na PB už problém nebyl.

https://sv-pujcovna.cz/pujcovna/ostatni/horak-pb-55mm/

Nač si kupovať vec, ktorú využiješ jednorazovo?

Jedna odborná rada.

Pracuj s pokládkou na Slnku takmer v našej zemepisnej polohe v nadhlavníku, ideálne na pravé poludnie po dni 21.6.´22 pri maximálnych vonkajších teplotách 30°C, za sucha.

Pred lepením, s odstupom aspoň 24 hodín, najprv dôkladne napenetruj podklad, hlavne bočné steny atiky, prípadne oplechovanie do výšky min. 20cm. Pás sa musí lepiť v jednej línii zároveň na bočné steny, na atiku, prehybom v jednom kuse aspoň do výšky 15cm. (Musí vzniknúť na streche "vaňa").

Lepí sa z najnižšieho bodu spádovanej strechy. V prípade garáže pokladať jednotlivé pásy na šírku.

Prekrytie pásov musí byť aspoň 10cm.

(Ak lepíš povrchovo drveným šutrom ošetrený asfalt, je velice vhodné po položení prvého, spodného pásu, tento napustiť v šírke 10cm asfaltovým penetrákom, aby sa zaliali šutre a až následne plameňom lepiť nový pás s prekrytím oných 10cm).

Povrch garáže napatlaj širokým plochým štetcom asfaltovým penetrákom zn.: Alp;
https://www.izomat.cz/asfaltovy-penetracni-lak-paramo-penetral-alp-9-kg.html

9kg penetráku by s odretými ušami mohlo na garáž stačiť, záleží, či je povrch cementom na hladko oceľovým hladítkom zagletovaný poter alebo je povrch drsný, dreveným hladítkom zašúchanýpovrch, ten chlastá viac penetráku.

Ak lepíš na starú, pôvodnú izoláciu, nesmie mať bubliny pod ktorými je voda, odparená, skondenzovaná voda, ktorá nemá kam uniknúť, preto dvíha asfalt. Musíš izoláciu v týchto miestach preraziť, vodu, bubliny vymačkať až potom ošetriť penetrákom na pravé poludnie.

Plameňom roztavená, oddeľujúca mikroténová vrstva v rolke sa musí stratiť, roztaviť z postupne odvaľovaného asfaltového pásu až po natavený asfalt (Bitagitu, Sklobitu) prípadne lacný, finálny asfaltový pás povrchovo ošetrený drveným kamenivom.

Ak správne nalepíš asfalt pod ktorý nezateká, tak ťa prežije.

K připojení toho hořáku na 10 kg láhev ještě dodávám, že musí být připojovací hadice na jednom konci ukončená připojením s převlečnou maticí s levým závitem W21, nebo použita redukce W21,8LH na G3/8. Pro informaci viz odkaz. Ale tu redukci jsem nikde nenašel. Ale já mám dokonce (od karavanu) rozbočné připojení pro dva vývody 3/8 i s uzavíracím ventilem a šroubením W21L, přes něž připojuji hadici s oběma konci 3/8. Kde jsem to tehdy (před 30ti) lety sehnal už nevím. A nyní na netu jsem to rovněž nenašel.

Vysvětlivka:

šroubení G3/8" LH - klasické šroubení na plynový hořák (stavební, izolatérský apod.)
šroubení W21,8"LH - větší šroubení, které pasuje na 5, 10 a 33 kg PB láhve

https://www.super-naradi.cz/Vypalovaci-IPA-SET-2-10-Combi-Horak-PB-86cm-5m-hadice-ventil-W21-8-Foker-Kemper-SN0903-d32073.htm#

Dobrý den,přesně tak.Hořák mám doma také,skoro čtyřicet let,dříve se hodně ipa vařila.Hořák mám okopčen od origo.Použil jsem vyřazenou autogenní pistoli,starý velký hořák 20-30.Na konci ten nátrubek s otvory připevněn pod výměnnou tryskou.Levou matici tenkráte vytočil kolega na soustruhu.Mám to na přímo,bez regulátoru,je potřeba pořádný plamen a více tlaku.Později jsem zjistil,že když otevřu druhý nepřipojený kohout na autogenní pistoli,tak je přisáván vzduch a pak to má forsáž jako startující tryskáč.Potřebujete pořádný plamen,ohřát po celé délce z boku,jak to bude někde chladnout tak je to špatné.Prostě musí být pod celou šíří baliku řečiště horkého asfaltu které rozkulováním přilepí dokonale celý pás.Navařil jsem hodně,hlavně v práci,krásná práce,balík ipy přes padesát kilo,pěkně na rameno a po žebříku na střechu,to už dnes nikdo nezná,jen z filmů pro pamětníky.
Jiná práce je s tím kombajnem,ten má malé trysky po celé šíři lepeného pruhu a nahřívá stejnoměrně,tam byl regulátor,není nutný větší tlak.
Hlavně neřešte větší spotřebu jak zde někdo uvedl,zde je nutné dokonalé ohřátí a zalití,jinak za pár let nastanou problémy,nafoukne to slunce,pak to mírně praskne,zateče voda,mráz to dořeší.Tuto práci,stejně jako každou jinou nesmíte odfláknout.:-)

https://www.google.com/search?q=matice+na+plynovou+bombu&source=hp&ei=pYFiYtrPMoyelwTxl7TwBQ&iflsig=AHkkrS4AAAAAYmKPtT0eBAYmdSv5W9wQM3jZDDv0KNSh&oq=matice+na+plynovo&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAEYADIHCCEQChCgATIHCCEQChCgATIHCCEQChCgATIHCCEQChCgATIHCCEQChCgAToICAAQgAQQsQM6CwgAEIAEELEDEIMBOhEILhCABBCxAxCDARDHARCjAjoOCC4QgAQQsQMQxwEQowI6CwguEIAEEMcBEKMCOgsILhCABBCxAxCDAToFCAAQgAQ6EQguEIAEELEDEIMBEMcBENEDOggIABCxAxCDAToOCC4QgAQQsQMQxwEQ0QM6CwguEIAEELEDENQCOgUILhCABDoICC4QgAQQsQM6CwguEIAEEMcBEK8BOgQIABADOgYIABAWEB46BQghEKABUPIKWNBTYM5paAFwAHgAgAGBAYgBvgySAQQxMS42mAEAoAEBsAEA&sclient=gws-wiz

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru