Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Terasa - co umístit mezi prkna a plech proti vlhkosti?

Zdravím,
Prosím poraďte. Hodláme letos rekonstruovat terasu na chatě.
Doposut je tam řešen povrch tak, že na pochozí plochu se položil plech.. Stejně bychom to asi i chtěli zachovat.
Nicméně opravu si to žádá hlavně z důvodu toho, že terasa byla letitá a začlo pod plech zatýkat. Hlavně tedy v zimně když na terasu napadl sníh který tam ležel a odtával.
Konstrukce od tímto místem začla "hnit" a je třeba ji tedy vyměnit.
Otázka zní, co se dá umístit mezi prkna a plech aby se co nejdéle zamezilo průniku vlhkosti...?
Díky moc za rady..

Změna předmětu, původně: Terasa (host)

Předmět Autor Datum
Třeba IPA nebo podobná asfaltová lepenka. Důležité je ale zamezit tomu, aby tam dál zatékalo, tj. do… nový
Karel04 08.04.2022 11:38
Karel04
Podle mě to není dobrá "skladba" podlahy, stejně se tam bude srážet vlhost a nebude to větrat. nový
host 08.04.2022 11:54
host
Plech v podobe finálnej podlahy určenej k odpočinku, pochôdzke na terase, nie je vhodné riešenie. Pl… nový
Nuda 08.04.2022 12:32
Nuda
Jde o to kudy tam začalo zatékat. Pod jakoukoliv střechu když bude zatékat tak dřevo pod ní bude nap… nový
nerady 08.04.2022 13:35
nerady
Jedná se o chatu v lese u rybníka. Když by sme sečetli dny které trávíme na chatě, tak vzhledem k to… nový
Meor114 08.04.2022 17:17
Meor114
Šlo mi spíš o to zda tam není velká vrstva sněhu v zimě a sluníčko ohřívá stěnu o kterou je sníh opř… nový
nerady 08.04.2022 17:33
nerady
Plech či jiné krytí zamezí vysychání prken, které se nacucají odspodu a při dosažení rosného bodu ta… nový
Rce 08.04.2022 22:27
Rce
Pokud prostor pod terasou není uzavřený a větrá a šlo by pouze o zajištění proti průniku při poškoze… nový
George63 09.04.2022 18:58
George63
Nooooo, to je to co hledám, něco takového sem měl na mysli.. Moc díky, mrknu na to.. poslední
Meor114 10.04.2022 08:57
Meor114

Plech v podobe finálnej podlahy určenej k odpočinku, pochôdzke na terase, nie je vhodné riešenie. Plech je vhodný ako krytina na strechu po ktorej sa celoročne nelabzuje, nechodí, nedúpa, pritom musí byť zabezpečené eliminovanie tepelného mosta, eliminovanie kondenzu, vloženie parozábrany, odvetranie prieduchmi vodných pár zo spodku každej takejto krytiny vyrobenej z "bľachu" - ako hutoria naši východniari cecajúc pivo Šariš z bľašanky (plechovky).

Minimálne by to chcelo medzi spodný rošt vložiť nobasil, na rošt a na nobasil parozábranu, tvrdený polystyrén hrubý aspoň 5cm, následne na polystyrén dosky o hrúbke min. 30mm, znovu parozábranu a na záver položiť, ukotviť do dosiek plechy.

Plech má nevýhodu, že každé jedno jeho ukotvenie, skrutky, klince, skoby z metalu tvoria tepelný most na ktorom sa kondenzuje vlhkosť, táto vlhkosť sa naťahuje z ovzdušia priamo do spodných dosiek, hranolov a tie začnú časom v mieste skrutiek odhnívať.

Jedine podkladové dosky, hranoly fest, koncentrovaným, neriedeným fungicídom namoriť, aby ochrana proti plesniam, hubám, drevomorkám vydržala aspoň desať rokov.

Nuž ale ak sem nedáš foto, čiastočne odkrytú terasu pod zhnitým plechom, nedá sa poradiť.

Jde o to kudy tam začalo zatékat. Pod jakoukoliv střechu když bude zatékat tak dřevo pod ní bude napadené hnilobou. Vše podstatné je asi řečeno v prvních třech odpovědích. Další možností je udělat nad terasou nějaké lehké zastřešení. Jelikož tu není foto a rozměry, umístění chaty (např. hory) atd. tak se také blbě radí.

Jedná se o chatu v lese u rybníka. Když by sme sečetli dny které trávíme na chatě, tak vzhledem k tomu že chatu máme 300km od místa bydliště, tak celková doba našeho pobývání by byla cca 2-3 měsíce v roce. A to přibližně od velikonoc do konce října. V tomto obdobý se na chatu jezdí.
Veranda/terasa v takovéto podobě, kdy pochozí plocha byla plech, fungovala odjakživa. Chatu stavěl už manželčin děda. tak že zhruba před 50-ti lety. Terasa se přistavěla asi o 10 let déle. Atakové řešení tehdá vybrali proto, že v tu chvíli to pro ně bylo nejjednoduší a hlavně nejlevnější řešení... Ještě bych podotkl, že chata je komplet ze dřeva..
Jediný problém byl, když pařilo sluníčko, tak to trochu pálilo na boso.
No a cca dva roky zpět tam začlo na jednom místě zatékat.
Abych trochu popsal o jakou terasu se jedná. Je ve tvaru "L" na jedné straně široká 100mm a na druhé, která se využívá k sezení má 1800mm. Délka obou stran je 7000mm.
pod terasou se nachází uzaviratelný prostor na uskladnění mimo jiné lodě, kotouče a tak...
V plánu je tedy, plech odejmout, tu část co je shnilá vyměnit za zdravé a vrátit vše do původního stavu..

Šlo mi spíš o to zda tam není velká vrstva sněhu v zimě a sluníčko ohřívá stěnu o kterou je sníh opřený. Odtáváním by to mohlo zatékat po omítce. Pokud víš kde je chyba tak vše stačí opravit a pod plech dát vrstvu nějaké lepší IPY a bude zase pokoj.

Plech či jiné krytí zamezí vysychání prken, které se nacucají odspodu a při dosažení rosného bodu tam kondenzuje voda i svrchu (muselo by se to udělat vzduchotěsné, což nejde). Nedával bych žádné krytí, ale dobře ošetřil nějakým luxolem a zaspoda Penetralem (jestli se ještě vyrábí).

Pokud prostor pod terasou není uzavřený a větrá a šlo by pouze o zajištění proti průniku při poškození pochozího plechu, pokud o něm uvažujete, bylo by možné pod ten plech ještě položit tuto PVC střešní folii. Její výhoda by byla, že při její šířce 2 m a metráži, by kryla celou plochu beze spojů.

https://www.zbozi.cz/vyrobek/fatra-fatrafol-810-v-stresni-folie-1-5-mm-x-2-05-m-svetle-seda/#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_content=products-opesBB&utm_ab=1177%2F2229%2C1174%2F2223&utm_term=fatra-fatrafol-810-v-st%C5%99e%C5%A1n%C3%AD-f%C3%B3lie-1%2C5-mm-x-2%2C05-m-sv%C4%9Btle-%C5%A1ed%C3%A1&utm_query=st%C5%99e%C5%A1n%C3%AD%20f%C3%B3lie%20pvc

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru