Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Polystrenový box - jak vyrobit?

Hezký den,

prosím o rady a doporučení. Jak postupovat při lepení polystyrenového boxu?

Zkusím sehnat nějaké hezké vzorky polystyrenu ze sběrného dvora. Vhodností nízkoexpanzní pěny pro lepení si nejsem jistý. Pokud jsem dobře hledal, tak stojí 200 Kč a těžko mi od prvního použití vydrží roky. To je tak začít pěnit a vypěnit veškerý obsah plechovky, že? https://www.pro-doma.cz/eshop-pena-nizkoexpanzni-pistolova-pro-doma-750-ml-detail-13194

Radši bych něco, co mi může ležet na polici v řádu mnoha let od prvního použití.
Polystyrenové boxy budu lepit postupně, v řádu let. Lidi když u mě něco vidí, tak když se to osvědčí, tak pak vyrábím pro okolí abych pomohl i jim.
Došel jsem k tomu, že "aktivní chladnička" do auta je za ty peníze finanční, energetický a tepelný nesmysl. To radši zmrazím vodu v PET lahvích a vyložím s ním dno polystyrenového boxu.

Polyuretanové lepidlo na dřevo, které navrhuje Rce se zdá být tekuté. Podobný objem za podobnou cenu. Jak rychle degraduje polyuretanové lepidlo po otevření lahve? Předpokládám, že jakmile se do lahve dostane vzduch, tak to vydrží krátce.
To nabývání do objemu expanzní pěny způsobuje kontakt se vzduchem, že? Jak je možné, že se to neděle v lahvi do které po otevření vnikne vzduch?
Jaké lepidlo tedy vybrat? https://tmely-silikony-lepidla.heureka.cz/f:q:polyuretanove%20lepidlo%20na%20drevo/

Ta pěna se mi nepozdává. V terénu je patrné, jak pěny degradují pod dopadem UV záření. Pak se to sype jak mouka.
Taky si nedovedu představit, že polystyrenové desky tl. 5 cm budu nějak stahovat. Tak rozměrné svěrky nemám.

Předmět Autor Datum
Já když lepil polystyrenové stropní lišty, tak mi k nim dali návod, kde se psalo, že pokud nechci, a…
JoDiK 17.03.2022 07:11
JoDiK
1) nevim, do jaky miry je rozumny vyrabet ty boxy, koupit je asi jednodussi a vysledny box pomerne s…
bahno 17.03.2022 08:52
bahno
Pokud se bavíme o pěnovém polystyrenu, tak jsou pěkné i boxy na ryby. Když jsme pro cestu z dovolené…
ml1 17.03.2022 13:47
ml1
Nevím, jestli bych použil na lepení nějakých výrobků (boxů), jakkoliv expanzní pěnu. Právě svojí exp…
Zerozero 17.03.2022 11:48
Zerozero
Disperkol sice drzi dobre, ale neni vodeodolny. Protoze ten box ma byt lednicka, tak tam bude mokro…
bahno 17.03.2022 13:28
bahno
Dobrý den,polystyrenové kazety na strop jsem kdysi lepil lepidlem Dilex,koupil jsem to hned k nim ve…
Lubomír 17.03.2022 13:50
Lubomír
Děkuji všem za rady a doporučení. Pro mne velmi přínosné. Nemám vzorky lepidel, abych to vyzkoušel n…
ST 18.03.2022 08:29
ST
10cm je fakt dost - izolovat to bude skvele, ale 20cm z kazdyho rozmeru mrtvyho materialu... Uplne n… poslední
bahno 18.03.2022 09:38
bahno

Já když lepil polystyrenové stropní lišty, tak mi k nim dali návod, kde se psalo, že pokud nechci, aby se mi lišty rozpustily, mám použít doporučené spec. lepidlo na polystyren. Takže podle mě bys měl hledat speciální lepidlo přímo určené na polystyren.

1) nevim, do jaky miry je rozumny vyrabet ty boxy, koupit je asi jednodussi a vysledny box pomerne spolehlivy. Nejaky polystyrenovy boxy prodavaji v makru, ja mam zdroj boxu od sucheho ledu, ty jsou naprosto perfektni.(a suchy led je taky trochu zajimavejsi nez led)
2) polyurethanovy lepidlo se neaktivuje stykem se vzduchem, ale stykem s vzdusnou vlhkosti. Tim ze ten vzduch se v ty lahvi nemeni, vydrzi pomerne dlouho. Dlouhy leta asi ne, ale rok az dva to obvykle vydrzi. Nadobu s lepidlem neotvirat, vytlacit si tu trochu patricnym uzkym naustkem, zavrit. A je fakt dobry, sam ho pouzivam pomerne hodne, takze ono behem tech 2 let padne. Vyhazoval jsem ho snad jednou.

Pokud se bavíme o pěnovém polystyrenu, tak jsou pěkné i boxy na ryby. Když jsme pro cestu z dovolené potřebovali zabalit křehké suvenýry, využili jsme toho, že blízká rybárna tam toho u popelnic válí spousty, rozježděné auty, rozšlapané, občas nějaký zdravý, ale asi s opětovným použitím nepočítají (k našemu překvapení to ani nesmrdělo rybinou). Někde doma tu bedýnku mám (bráním se ji vyhodit), akorát víko už jsem vyhodil. Asi to bude něco podobného. Takže by spíš byla otázka jestli a za kolik se to dá koupit (makro (tedy obchod pro obchodníky) by byl přesně ten obchod, kde bych takový sortiment očekával) a pak teda uvažovat o nějaké vlastní konstrukci, pokud bych měl pocit, že to zbastlím levněji.

Nevím, jestli bych použil na lepení nějakých výrobků (boxů), jakkoliv expanzní pěnu.
Právě svojí expanzí může změnit tvar a rozměry výrobku.
Nejspíš nějaké disperzní lepidlo, buď přímo určené na polystyren, nebo například Dispercol (D2 interier, D3 venkovní). Je sice primárně na dřevo, ale na polystyrenu drží dobře.
Vzhledem k malé propustnosti polystyrenu ale může zasychat trochu déle, je nutno věci zafixovat.
Lze natřít obě plochy, nechat trochu zaschnout a přitisknout, částečně se udrží hned.
Vzhledem k "vodnímu" základu nijak neleptá polystyren.
Je celkem levné, za půlkilovou láhev jsem dal asi 140,- kč. (ale inflace je mrcha :-)).
Mám ho načaté asi čtyři roky a stále je funkční, jen je potřeba dobře zavřít.
A když zhoustne, stačí přilít trochu vody a dobře protřepat. Lepil jsem s ním kde co, od dřeva, přes polystyren až třeba koženku na dřevo a podobně.
Po uschnutí je téměř transparentní, částečně pružné, nástroje, třeba štětec lze (hned) umýt vodou.

Disperkol sice drzi dobre, ale neni vodeodolny. Protoze ten box ma byt lednicka, tak tam bude mokro a dispekol pujde dohaje.
Ty polyurethanovy lepidla sice napenujou, ale minimalne, spis to vyrovnava nerovnosti materialu. Kdyz to clovek zafixuje, tak bych se u polystyrenu nejaky zmeny rozmeru nebal, na setinky presny to stejne nebude.

Dobrý den,polystyrenové kazety na strop jsem kdysi lepil lepidlem Dilex,koupil jsem to hned k nim ve stavebninách.Doma jsem zjistil,že je to lepidlo na bázi Bakolu.Na Bakol jsme lepily obklady koupelny a kuchynně,drží to perfekt od sedmdesátého roku.
Dilexem polystyren drží dobře,vyčetl jsem na kyblíčku,že to je i na dřevo,nalepil jsem s ním přímo na omítku dřevěné lišty okolo těch polystyrenových kazet,je to taková kombinace,strop a část stěny na schodišti.Dřevěné lišty držejí také perfekt,je to minimálně pětatřicet let.
Dilexem bych se nebál ten box slepit,zbytek vydrží leta při dobře uzavřeném víčku na jiné účely.:-)

Děkuji všem za rady a doporučení. Pro mne velmi přínosné. Nemám vzorky lepidel, abych to vyzkoušel na pár malých deskách.
Box chci slepit z 10 cm desek.
Lze nějak důmyslně chránit spodní nosnou polystyrenovou desku proti poškození? Alespoň rohy a hrany vidím za nutné mechanické ochrany.

10cm je fakt dost - izolovat to bude skvele, ale 20cm z kazdyho rozmeru mrtvyho materialu...
Uplne nejlepsi by bylo to olaminovat. Tenka sklenena tkanina, _EPOXIDOVA_ pryskyrice(je drazsi, ale polyesterova polystyren zere). Tim by se dosahlo velmi tuhyho a pevnyho boxu - sendvicova konstrukce. I vodeodolnost by byla skvela. Ale uplne levny to nebude.
Jinak samozrejme je mozny ty rohy olepit nejakym profilem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru