Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak nejlépe konzervovat dřevo?

Ahoj, na vydlážděné ploše na zahradě budu sestavovat ze dřeva šopku na nářadí, sekačku. Chci ať vydrží co nejdéle. Čím natřít dřevěnou podlahu zespoda, rám? Existuje něco lepšího, než napouštěcí fermež? Je fermež vhodná i jako ochrana proti červotočům apod? Čím natřít stěny šopky? Víc než o vzhled jde o trvanlivost.

Předmět Autor Datum
Je málo údajů. Co bude mezi dlažbou a dřevěnou podlahou? Dřevo nejvíce likviduje vlhkost a sluneční… nový
nerady 15.02.2022 11:03
nerady
Dlažba je nad úrovní terénu, dřevěná podlaha bude ležet na dlažbě. Napadá mně, dát pod podlahu ještě… nový
Lauko5 15.02.2022 12:27
Lauko5
Jde o to, aby se tam nedostávala voda. Je potřebné mít dřevěnou podlahu? Nestačila by ta původní dla… nový
nerady 15.02.2022 14:21
nerady
Díky. To co budu stavět je komplet koupené stavebnice včetně dřevěné podlahy. Na ni se všechno šroub… nový
Lauko5 15.02.2022 14:51
Lauko5
Karbolku jsem našel https://www.detecha.cz/produkt/karbolineum-extra/ , to by asi bylo proti hmyzu a… nový
Lauko5 15.02.2022 17:35
Lauko5
Karbolka je na "doživotne" čajový produkt, nestačí. Telegrafné stĺpy, železničné pražce, sa v tlako… nový
Nuda 16.02.2022 22:10
Nuda
Jen pro informaci, chmelové sloupy nejsou zdaleka tak mořené jako elektrické. A taky časem hnijí, ta… nový
kejki 16.02.2022 23:43
kejki
Na neobývanú šopu nanes na nosné hranoly a dosky zo spodnej strany: 1./Silný roztok vo vriacej vode… nový
Nuda 15.02.2022 12:34
Nuda
Starý motorový olej , olej z prevodovky, z diferenciálu. Čo ešte starý otec natrel pred 50 rokov je… nový
maco 2022 17.02.2022 19:24
maco 2022
Taky možnost, díky. poslední
Lauko5 17.02.2022 21:58
Lauko5

Je málo údajů. Co bude mezi dlažbou a dřevěnou podlahou? Dřevo nejvíce likviduje vlhkost a sluneční záření. Pokud zamezíš vlhkosti dřevo napustíš nějakým přípravkem proti hmyzu a pak teplou fermeží a nebude působit vlhkost a sluneční záření tak ti to vydrží věčnost. Před sto lety volská krev. Pak se na to používala karbolka která hodně smrděla, nyní je nějaké bez zápachu a o té moc nevím. Železničáři napouštěli pražce nějakým jedovatým sajrajtem ale ten už je zakázán používat. Nevím čím napouští chmelaři sloupy u chmelnic to by mohlo být také dobré.

Jde o to, aby se tam nedostávala voda. Je potřebné mít dřevěnou podlahu? Nestačila by ta původní dlažba? Budou vadit myši? Pokud by si chtěl dávat něco mezi dřevěnou podlahu a dlažbu tak bude nejvhodnější IPA, kterou pak přivaříš po obvodu na dřevěný rám (uděláš tak nízkou vanu z IPY). Budeš pak mít jistotu před vodou ale musíš vyřešit vodu ze střechy (okapy a odvod vody).

Jen pro informaci, chmelové sloupy nejsou zdaleka tak mořené jako elektrické. A taky časem hnijí, takže se nastavují zespoda a sváže se to konstrukčním drátem - vznikne bajlák. Když uhnije frézovaná hlava obvodového kotevního sloupu, tak krásně ustřelí. Postupy se časem měnily, takže trvanlivost sloupů je různá a zkrácené kusy se dají použít třeba na plot, nebo na kůlnu zase další roky.

Na neobývanú šopu nanes na nosné hranoly a dosky zo spodnej strany:
1./Silný roztok vo vriacej vode rozpustenú modrú skalicu (síran meďnatý) 1:2.

Nasleduje po vsiaknutí modrej skalice náter:
2./Vyjazdený, spálený, dehtový motorový olej získaný z nejakého servisu - dajú ti olej cca 10 litrov do vlastnej bandasky úplne zadarmo.

3./Na vsiaknutý olej do dreva nanes ako finálnu vrstvu 2x asfaltový penetrák zn.: Alp. Mierne, cvrknutím penetrák zrieď syntetickým riedidlom C6006, aby sa lahodne roztieral a aby asfalt hĺbkovo vsiakol do namasteného dreva.

Máš to na celý život chránené proti hubám, plesniam, vlhkosti, drevomorke, drevokaznému hmyzu, hlodavcom, myšilínom a spol.

Pochôdznu časť podlahy ohobľovaných dosiek ošetruj horúcim, na 120°C v kastrůlku zohriatym ľanovým olejom, nie fermežou, tá lepí, patle sa, vytvorí nechutný lepivý, nezasychavý film.

Ľanový olej sa vsiakne, dá sa prípadný prebytok oleja handrou preleštiť, zotrieť trebárs každým rokom po zopakovaných náteroch podlahy. Ľanový olej je riedky, je potravinársky neutrálny, nepáchne.

Starý motorový olej , olej z prevodovky, z diferenciálu. Čo ešte starý otec natrel pred 50 rokov je v takom stave ako nové. Mot olej nepusťí do dreva vodu ani chrobáky. V servize daju to zadarmo, popr dáte im jednu flašu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru