Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení lustru

Ahoj všem,
prosím o radu. Odpojil jsem starej lustr a našel černý, hnědý a zelenožlutý kabel. Fáze byl ten černý, hnědý nebyl ani nikde zapojeny a nebyl ani odhaleny ten konec drátu. Na světle čokoláda s fáze, nulák, zem. Je možný, že by zelenožlutý byl nulák? Nebo může se světlo zapojit bez nulaku? Jak to prosím zapojit? Jedná se o 40 let starou bytovku ☺️
Díky za rady
Jarda

Předmět Autor Datum
Je možný, že by zelenožlutý byl nulák? Je.
Kurt 12.02.2022 16:14
Kurt
Takže černej ze stropu do fáze na světle a zelenozlutej ze stropu na nulák ve světle a uzemnění ve s…
Hitmantc 12.02.2022 16:30
Hitmantc
Zelenozluty spravne na zem (kostru) ve svetle a z nej az propojit na nulak. Jak je uzemneni je v nav…
re4zon 12.02.2022 18:10
re4zon
Hele, já to chápu ale vždycky sem měl tři dráty tak nechci něco prodělat. Takže musím vzít ještě něj…
Hitmantc 12.02.2022 22:53
Hitmantc
Ano. Vezmeš kousek drátu a uděláš jím klemu od svorky s tím připojeným zž vodičem, ze strany přívodu…
George63 13.02.2022 08:43
George63
Sice nejsem elektrikář ale bydlím cca 50let v rodinném domě který byl postaven začátkem 70 let.No a…
kap.dabac 12.02.2022 18:21
kap.dabac
V sajuzu se prý používá izolovaná soustava. Slyšel jsem, že někde v armádě se používalo nějaké sovět…
Yarda 12.02.2022 21:27
Yarda
V bytovce je proveden starší rozvod v soustavě TN-C (společný vodič nulový pracovní i ochranný). Ten…
George63 12.02.2022 19:07
George63
Jde o to, které prase to tam drátovalo. Pokud si to neproměříš (resp. neproměří někdo, kdo tomu rozu…
Yarda 12.02.2022 21:19
Yarda
zž může být pracovní nula (PEN). Údajně se do stropu zavádělo o jeden drát navíc (aby se v budoucnu… poslední
ml1 23.02.2022 14:13
ml1

Hele, já to chápu ale vždycky sem měl tři dráty tak nechci něco prodělat. Takže musím vzít ještě nějaký svůj drát, píchnout ho zároveň s tím zelenou)utym na zem a odtamtud to zapojit ten další drát do toho světla na nulák? A všech bude napojeno z té strany čokolády z jaké budu dávat i tu fázi ze stropu. Ptám se jak debil. A kdybych nedal dal ten nulák?

Sice nejsem elektrikář ale bydlím cca 50let v rodinném domě který byl postaven začátkem 70 let.No a tam v tamní elektro instalaci u jednofázového rozvodu je prakticky nulák a uzemnění jedno.Tak že já bych to zapojil tak že fázi do středu objímky nulák vedle a proklemovl bych to na kostru lustru pokud tam je.Ono to takto je u všech rozvodů z tehdejší doby.Byl jsem v 70sátých letech v sajuzu a tam se s tím vůbec tehdy nemazali.dva ráty po zdi a vymalováno.Koupil jsem tenkrát ženě jako suvenýr napařovací žehličku a uzemnění oni vůbec neřešili.Ale nechtěl jsem aby žena přišla k úrazu a tak jem to uzemnil.Ale jak říkám v celým baráku je rozvod jenom dva dráty.Nulák a zem společně.A co je zajímavé tak manželka stále tuto žehličku používá i když je dost těžká a tři nové žehličky které jsem ji za ta leta koupil se povalují v péřáku v podstatě nevyndané z krabice.Prý je na tu charošiju těchniku tak nějak zvyklá.. .

V bytovce je proveden starší rozvod v soustavě TN-C (společný vodič nulový pracovní i ochranný). Tento společný vodič je ten zelenožlutý. Správné zapojení, pokud jsou tam ty tři svorky (čokoláda) je - zelenožlutý do svorky "zem" (ochranná) a z této do svorky nulové pracovní. Fázový černý do svorky fáze. Vývodní vodič ze svorky nulové musí být zapojen na boční kontakt v objímce pro žárovku, vodič fázový na kontakt spodní.
Vodič hnědý zůstane nezapojen a je zřejmě navíc, pro případ zapojení lustru dvouokruhově. Ale pak by musel být spínač tohoto lustru t.zv. "lustrák" (prakticky dvojvypinač) a lustr by obsahoval více světelných zdrojů, které by byly rozděleny do dvou samostatných skupin-okruhů.

Jde o to, které prase to tam drátovalo. Pokud si to neproměříš (resp. neproměří někdo, kdo tomu rozumí, ty to asi nejsi), může to být cokoliv.
Údajně (už je to dlouho co jsem byl na školení podle vyhlášky 50) je předepsané jen použití z/ž vodiče, ostatní barvy jsou jen doporučené.
Jeden školitel nám říkal, že byl požádaný, aby udělal revizi v domku, kde si kutil natahal elektriku jen z/ž vodiči (asi měl klubko toho drátu, tak ho všude použil), Že mu to odmítnul, ale prý nepochybuje, že mu nějaký revizák tu revizi udělal.

zž může být pracovní nula (PEN). Údajně se do stropu zavádělo o jeden drát navíc (aby se v budoucnu nemuselo sekat do stropu), což by mohl být ten hnědý. Taky to mohla být rezerva na dělené ovládání (lustr se dvěma okruhy). V době, kdy se tolik šetřilo mi to přijde divné, ale říkali jsme si to tak v učení a od té doby jsem to ještě několikrát slyšel. Ale bez přeměření to s jistotou nikdo takto na dálku neřekne.
Pokud neni konec drátu oholený (a neni to tím, že by se ulomil), je to pravděpodobné. Základní metoda je zapojit to podle toho, jak jsou dráty ohnuté, pokud je někdo mezitím nenarovnal. Bral jsem to spíš jako takovou teoretickou průpovídku, ale vyprávěl někdo u nějakého relativně složitého soustrojí, že ho takto zapojili a ono fungovalo (dílna se stěhovala, člověk, který to skládal a rozebíral mezitím umřel, dokumentace nebyla). U lustru o tolik nejde, tam akorát pokud má kovovou kostru, musí být připojená na zem, kam jsou připojené ostatní dva dráty (ty co jdou do žárovky) je jedno. Pokud bych si nebyl jistej (žz by ale měla být jistotou), tak bych radši kostru nepřipojoval nikam, na lustr se běžně nešahá a při výměně žárovky si normální lidi (neelekrikáři) elektriku vypínaji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru