Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení lustru

Ahoj všem,
prosím o radu. Odpojil jsem starej lustr a našel černý, hnědý a zelenožlutý kabel. Fáze byl ten černý, hnědý nebyl ani nikde zapojeny a nebyl ani odhaleny ten konec drátu. Na světle čokoláda s fáze, nulák, zem. Je možný, že by zelenožlutý byl nulák? Nebo může se světlo zapojit bez nulaku? Jak to prosím zapojit? Jedná se o 40 let starou bytovku ☺️
Díky za rady
Jarda

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
zž může být pracovní nula (PEN). Údajně se do stropu zavádělo o jeden drát navíc (aby se v budoucnu… poslední
ml1 23.02.2022 14:13
ml1

zž může být pracovní nula (PEN). Údajně se do stropu zavádělo o jeden drát navíc (aby se v budoucnu nemuselo sekat do stropu), což by mohl být ten hnědý. Taky to mohla být rezerva na dělené ovládání (lustr se dvěma okruhy). V době, kdy se tolik šetřilo mi to přijde divné, ale říkali jsme si to tak v učení a od té doby jsem to ještě několikrát slyšel. Ale bez přeměření to s jistotou nikdo takto na dálku neřekne.
Pokud neni konec drátu oholený (a neni to tím, že by se ulomil), je to pravděpodobné. Základní metoda je zapojit to podle toho, jak jsou dráty ohnuté, pokud je někdo mezitím nenarovnal. Bral jsem to spíš jako takovou teoretickou průpovídku, ale vyprávěl někdo u nějakého relativně složitého soustrojí, že ho takto zapojili a ono fungovalo (dílna se stěhovala, člověk, který to skládal a rozebíral mezitím umřel, dokumentace nebyla). U lustru o tolik nejde, tam akorát pokud má kovovou kostru, musí být připojená na zem, kam jsou připojené ostatní dva dráty (ty co jdou do žárovky) je jedno. Pokud bych si nebyl jistej (žz by ale měla být jistotou), tak bych radši kostru nepřipojoval nikam, na lustr se běžně nešahá a při výměně žárovky si normální lidi (neelekrikáři) elektriku vypínaji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru