Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vykop sklepa u cesty

Zdravim,
planuju stavbu sklepa u cesty a resim jak provest vykop. Pokud by tam nebyla cesta, tak vykopu diru, vyleju desku, postavim obvodove steny a vicemene hotovo. Kdyz to ale udelam takto u plotu a projede tam nakladak, tak hrozi, ze skonci ve vykopu. Jedna se o nezpevnenou cestu a tezka technika tam jezdi casto. Jak nejjednoduseji a nejlevneji radite postupovat? Jasne, muzu tam nechat navrtat piloty, udelat milanskou stenu, apod., ale to by stalo ranec.
Diky
Lubos

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Asi nejlevnější bude vykopat hlubší rýhu pod uvažované dno sklepa, tu vyplnit betonem, tak aby po za…
nerady 05.02.2022 13:21
nerady
Diky za odpoved. Bohuzel provoz na ceste neovlivnim. Zkusim sehnat nekoho s vrtakem a postupne z nic…
lhronc 05.02.2022 21:32
lhronc
Main Gáát, nerozumieš písanému slovu od nerady? Objednaj si krpatý minibager s šírkou záberu lyžice…
Nuda 06.02.2022 14:17
Nuda
Neboj rozumim, ale ty asi neumis cist. Cesta se pouziva, je soukroma, jezdi tam tezka technika, takz…
lhronc 06.02.2022 20:37
lhronc
Toho kaspara vubec necti. Ke vsemu ma tunu kecu, ale vi prd. Jak daleko od hranice chces ten sklep d… nový
re4zon 06.02.2022 21:30
re4zon
Zopakuj šašku počmáraný, detto ešte dôležitejšie znásilni, zdôrazni, polož sem svoje debilné vyjadre… nový
Nuda 06.02.2022 21:48
Nuda
Main Gááát, každý nímand ktorý má do riti dieru, v riti bol, hovnu rozumie, sa musí ozvať. Jo, přes… nový
Prasak 06.02.2022 22:04
Prasak
Hele uzavirej si cesty u vas v hornich uhrach, kdyz znas mistni legislativu. Vlastne neznas a jeste… nový
re4zon 06.02.2022 22:52
re4zon
si velice čajový, nemáš na mňa. nový
Nuda 06.02.2022 23:08
Nuda
Létají tu zbytečně vášně. Pokud by bylo více informací tak se dá přesněji odpovědět ale s naprostou… nový
nerady 07.02.2022 09:16
nerady
Zapřemýšlel bych, kdy přesně tam jezdí ta technika (jestli makají i přez víkend a podobně, nebo jest… nový
gilhad 07.02.2022 17:06
gilhad
citujem (Ministerstvo dopravy ČR): Silniční ochranné pásmo je prostor mimo souvisle zastavěné území… nový
ok 07.02.2022 07:42
ok
Oprava: text Ak je to však miestna komunikácia z kategórie "ostatní komunikace" alebo vyššie nahra… nový
ok 07.02.2022 15:16
ok
Tak zkus pozvat nějakou sekretářku ze stavebního na kafe a vypáčit z ní ,jestli neví ,jak by se to d… nový
E250TD 07.02.2022 08:31
E250TD
Málo informací. Délka zdi podél silnice? Vzdálenost podélné zdi sklepa od silnice? Hloubka sklepu? S… poslední
Stefran 07.02.2022 19:23
Stefran

Asi nejlevnější bude vykopat hlubší rýhu pod uvažované dno sklepa, tu vyplnit betonem, tak aby po zatvrdnutí plnila též funkci opěrné zdi (samozřejmě, že též může plnit funkci jedné strany sklepa). Jde jen o to naplánovat to tak aby ti tam pár dní nejezdila těžká technika.

Main Gáát, nerozumieš písanému slovu od nerady?

Objednaj si krpatý minibager s šírkou záberu lyžice 25cm, max. 30cm,
http://www.hardlynx.sk/Mini-bager-600
ktorým ti vykope popri vozovke (v línii parcely) 30cm širokú ryhu, cca 3bm do hĺbky pod terén a porád do tejto čerstvej ryhy toho istého dňa nech ti pristavená raketa s objemom 12m3 výkop zaleje redším betónom do ktorého môžeš pred vibrovaním ako bonus zasunúť na stojato na mieru narezané 10mm roxory. Stačí napichať roxory z vnútornej strany tvojej parcely (kvôli jednosmernému tlaku na betónovú, nosnú stenu z ulice).

Samotná jama pivnice bude vykopaná bagrom až po zatvrdnutí betónu, min 20 dní.

Roxory nechaj z betónu trčať aspoň 15cm nad povrch, aby sa na ne dala nadstaviť nová armatúra venca zaliata do šalungu nad terén na prekrytie podzemnej pivnice prípadne, finálny, armovaný veniec na základoch pivnice bude tvoriť základňu pre samotnú vrchnú, jednoduchú stavbu nad pivnicou.

Máš porád hotovú jednu z obvodových stien podzemnej pivnice.

Ostatné tri steny môžeš po výkopových prácach murovať na obvodovom, betónovom 15cm vysokom základe, trebárs z dutých betónových tvaroviek, ktoré budeš svojpomocne vždy po jednotlivých šároch zalievať betónom z domácej 100l miešačky. Tu ťa čas ani zosuv pôdy netlačí.

https://www.suchavystavba.sk/tvarnica-debniaca-25-cm.html

Ak bude pivnica zarovno s terénom, iba prekrytá, beztak budeš nútený spraviť kolom dokola základu ako bonus dvojmo armovaný veniec, ktorý ponesie samotný strop pivnice.

Toho kaspara vubec necti. Ke vsemu ma tunu kecu, ale vi prd.
Jak daleko od hranice chces ten sklep delat a jakou velikost? Aby ses pak nedivil, az nejake tatrovce ujedou cvicky a bude se resit, ze tam stavis bez povoleni. Jinak muzes tam samozrejme misto operne steny udelat piloty, ale jaka musi byt dimenze a hloubka ti nikdo bez detailnich informaci a nejlip geologickeho pruzkumu nerekne. Nekde to nemusi byt treba vubec, nekde by musely byt o dva metry hlubsi nez sklep..

Zopakuj šašku počmáraný, detto ešte dôležitejšie znásilni, zdôrazni, polož sem svoje debilné vyjadrenia nech to má podľa zákona grády, nech sa cítiš ako macho, čavo v stavebníctve.

Piloty, vrty určené na jednoduchú stavbu siahajúc až po spodné podložie termálneho jadra Zeme. Proste sa buduje koruna hrádze pre vzdýmadlá terestriálnych, preplavných kanálov vysokovýtlakových lodných tankerov.

Main Gááát, každý nímand ktorý má do riti dieru, v riti bol, hovnu rozumie, sa musí ozvať.

Hele uzavirej si cesty u vas v hornich uhrach, kdyz znas mistni legislativu. Vlastne neznas a jeste bys chtel radit co plati jinde. Takovych uz jsem videl. A fyziku mate taky jinou, kdyz se u vas vykop na sklep hrouti ale ryha ne. Az zacnes pouzivat tu vec na hlave, prijd nam opet neco sdelit ;-) A nezapomen pozadat opatrovnika o kontrolu, at to dava aspon trochu smysl.

Létají tu zbytečně vášně. Pokud by bylo více informací tak se dá přesněji odpovědět ale s naprostou přesností až po geologickém průzkumu. Zeptám se tedy na některé věci. Jak je daleko okraj cesty od uvažovaného výkopu, jde např. u plotu dát nějaké značení aby vozidla jezdila dále od plotu, jezdí těžká vozidla i v sobotu a v neděli, je možné např. dohodou, dočasným uzavřením, objížďkou nebo rozhodnutím úřadu provoz na této komunikaci uzavřít či omezit tonáž. Pokud jezdí okolo vozidla do jedné firmy je např. možné využít celozávodní dovolenou a jak píše Nuda pokud se to dobře zorganizuje tak by mohli stačit 2-3 dny, jelikož vyplněný příkop betonem bude mít po pár desítkách hodin dostatečnou tuhost tak aby nedošlo k jeho poškození.

Zapřemýšlel bych, kdy přesně tam jezdí ta technika (jestli makají i přez víkend a podobně, nebo jestli tam jsou nějaké pauzy), a asi bych začal jen těma pilotama (eventuálně na dvakrát, nejdřív liché, pak sudé, kde ty liché už budou držet půdu a sudé tak budou tuhnout v lepším prostředí) a až pak začal s vlastním výkopem pro sklep, kdy ty piloty už budou drřet tu stěnu u silnice.

citujem (Ministerstvo dopravy ČR):

Silniční ochranné pásmo je prostor mimo souvisle zastavěné území obce v bezprostřední blízkosti pozemní komunikace. Jeho rozměry se liší podle jednotlivých druhů pozemních komunikací:

Kategorie a třída komunikace

Ochranné pásmo [a]
dálnice 100 m
silnice I. třídy a místní komunikace I. třídy 50 m
silnice II. a III. třídy a místní komunikace II. třídy 15 m
ostatní komunikace nemají
(ochranné pásmo)

Ak je v katastri predmetná cesta zaevidovaná ako "ostatní komunikace" (alebo zaevidovaná nie je), tak na svojom pozemku stavať môžeš, malo by postačiť písomné upovedomenie majiteľa komunikácie o plánovaných prácach a požiadavka na rešpektovanie týchto prác. Majiteľ komunikácie by sa tomu mal prispôsobiť a v žiadnom prípade nesmie neprimeraným konaním (v zmysle zápisu v katastri) narušiť postup tvojich prác. Ak je to však miestna komunikácia z kategórie "ostatní komunikace" alebo vyššie, tak máš smolu a nesmieš tam stavať vôbec.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru