Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Protahovačka s cirkulárkou

Velice všem děkuji za podnětné reakce. Čtu je, dumám nad nimi. Fakt děkuji.

Asi se potřebuji zeptat na jednu věc. Když je hoblovačka s protahem. Co slouží k čemu vlastně? Viděl jsem videa, jak se na takovém stroji pracuje. Ale ta hoblovačka s pravoúhlou bočnicí, nahradí při zarovnávání dřeva do pravého úhlu tu cirkulárku s dorazem? Je to zamýšleno jako náhrada cirkuárky(tedy toho, aby se docílil pravý úhel vůči šířce desky)?

Nedá se říct, že bych opracovával jen krátké dřevo. Dělal jsem knihovnici 2.5m vysokou. Nohy(hranoly asi 5x5cm) jsou asi 2.3m vysoké. Police mezi nohami jsou 1.4m dlouhé a asi 3cm tlusté.
Sem tam dělám poličky 2-3m dlouhé. A jiné věci...

Mám ještě jednu otázku. Je nějak nebezpečné, nebo vyžaduje to nějaky extra grif, když bych na takové stolní hoblovačce/protahovačce opracovával desky dlouhé třeba 2.5m, tlusté 3cm, široké do 20cm(i takové mám a letos z nich chci dělat regál na nářadí. Regál ale bude dlouhý asi 1.5m) a někdo druhý by mi to dlouhé dřevo přidržoval za druhý konec, aby se neprohýbalo a nepřevažovalo se i se strojem? Je to nějak proti BP?

Nechávat opracovat dřevo stolařovi není pro mě to, co bych chtěl. Chci si to dřevo opracovávat sám. Baví mě to. Většinou ušetřím nemalou částku. Když mi to opracuje jiný, nebude mě to uspokojovat. Né jenom kvůli neušetřeným penězům, ale budu mít pocit, že to za mě udělal někdo jiný. Řekněme, že za ty úspory si koupím nějaký stroj(popř.stroje).

Také to dřevo rád opracovávám na zahradě. Větší stroj nemám fakt kde dát. Pokud bych dělal denně, nebo na kšeft, tak bych přestavěl šopu na nějakou dílnu. Ale ani tak by nebyla o moc větší, než je ta šopa(ta je 2x4m a je plná různých věcí(boby, skútr,obyč.kolo, lopata, stůl a nějaký zbylý stavební materiál. To vše by se muselo vejít do té nové dílny, která by měla rozměr nanejvýše 3x5m. Už jsem nad tím uvažoval, proměřoval, propočítaval. Ale s dlouhým dřevem bych se tam moc nevlezl. Takže zase bych to musel nějak tahat ven....). Mám malou zahradu dílna nemůže být větší.

Třeba chápu, že docílit pravý úhel na desce(široká strana vůči tloušťce) dlouhé třeba 3m asi nebude moc snadné, protože je to dřevo už tak dost těžké, konce mají určitou setrvačnost při manipulaci, 2 lidi by drželi desku za konce a bylo by třeba třetího na přitlačení k bočnici(tedy jestli to není proti BP, jak se ptám výše). Ten druhý by byla moje baba. To bych neměl pocit, že jsem to neudělal sám...Spíše by mě spolupráce s osobou blízkou těšila. Ale třetího nemám. Synek je ještě malý a asi by byl v tom hluku dezorientovaný...
Kratší dřevo, jestli je fakt normální docílit pravý úhel, by zřejmě neměl být problém.

děkuji

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny