Předmět Autor Datum
Tutorial *PDF, strana 28 uvádzajúc tohlends nebo túdlens: Error ozn. ako závada: F 81 Chyba v okru…
Nuda 23.01.2022 11:00
Nuda
Ďakujem za odpoveď,mal som spustenú svoju vodu zo studne ale je pokles spodnej vody čerpadlo nasaje…
Kebo529 23.01.2022 11:05
Kebo529
Ak myslíš odvzdušnenie teplej, úžitkovej vody do batérií, dresu, sprchy, tam tieto kotle nemajú odvz…
Nuda 23.01.2022 11:21
Nuda
Ďakujem za odpoveď
Kebo529 23.01.2022 11:49
Kebo529
V akej lokalite? Však nie je extrémne sucho, budeš nútený prehĺbiť zdroj vody. Povrchovej "spodnej"…
Nuda 23.01.2022 12:25
Nuda
Lokalita Horné Srnie pri Trenčíne rozmýšľam nad odzdusnovakom na potrubie dať možná by ten vzduch vy…
Kebo529 23.01.2022 12:45
Kebo529
Ale tam tečie Vlára. Tam by malo byť vody dostatok.
Gazda1 23.01.2022 16:31
Gazda1
Odvzdušňovacie ventily na výtlačnom potrubí v domácich podmienkach nemajú význam. To chce ako som u… poslední
Nuda 23.01.2022 23:21
Nuda

Tutorial *PDF, strana 28 uvádzajúc tohlends nebo túdlens:

Error ozn. ako závada: F 81

Chyba v okruhu teplé vody
Přehřátí okruhu teplé vody

- Zkontrolujte, zda:
- není tepelné čidlo špatně přichyceno (výstup deskového výměníku)
- čerpadlo teplé vody není mimo provoz
- není zablokovaná zpětná klapka
- není ucpaný deskový výměník
- nejsou ucpané trubky zásobníku
- nepronikl vzduch do primárním okruhu
- hlavní čerpadlo není mimo provoz

Máš prehriatu sústavu, prekúrený, "přetopenej" kotol nad výrobcom danú hodnotu.

Ešte je tu možnosť:
Je "zarastená" hriadeľ obehového čerpadla v keramických puzdrách lebo si mal dlhodobo vypnutý kotol zo siete 230V/50Hz, čím riadiaca elektronika nemohla každých 24 hodín automaticky pretočiť rotorom čerpadla.

Máš v sústave do série napojený ako bonus ešte jeden agregát, kotol (na tuhé palivo, koks, peletky, brikety, dvojplášťový krb na tuhé palivo napojený do obehovej sústavy, máš v sústave elektrický kotol apod.)

Ak myslíš odvzdušnenie teplej, úžitkovej vody do batérií, dresu, sprchy, tam tieto kotle nemajú odvzdušnenie ako v prípade núteného obehu média na kúrenie, kde je ventil s ihlou tesne nad obehovým čerpadlom.

Dôvode je ten, že ak pustíš kohútik na vodu, okamžite sa prípadná vzduchová bublina tlakom odstráni, vyhádže sa vzduch tlakom vody do batérie, teda nemá zmysel budovať odvzdušňovaní ventil.

Ak používaš vlastný zdroj, dnes v modernej dobe 21.storočia, si zaobstaraj čerpadlo vybavené frekvenčným meničom, prípadne samostatný fr.menič zapoj pred na napájanie čerpadla SVA alebo na napájanie výtlačného čerpadla s motorom (ponorkou)

https://www.prodoshop.sk/hlavna-stranka/katalog-vyrobkov/domace-vodarne/domaca-vodaren-s-frekvencnym-menicom

SVA, komplet čerpadlo:
https://www.pumps.sk/grundfos-scala2-631.htm

Fr.menič ti dokonale ochráni motor pred skratom, prepätím, vypadnutím fázy, čerpadlo, lamely chráni pred zadretím zavzdušnením sústavy, nasatím vzduchu pri poklese hladiny, dokáže riadiť otáčky agregátu alebo ho načisto vypnúť.

https://www.elektromotory.sk/kategoria-produktu/frekvencne-menice/

V akej lokalite? Však nie je extrémne sucho, budeš nútený prehĺbiť zdroj vody. Povrchovej "spodnej" vody v kopaných, vŕtaných, či narážaných studniach okrem Žitného ostrova stále ubúda. Tiež som musel prehĺbiť o tri kusy, o tri "stovky" betónové skruže kopanú studňu lebo pri napúšťaní bazéna na plné gule 5/4" potrubím, vodu zo studni vycuclo. Už som na hĺbke dna studni 15bm (voda hladiny tvorí cca 250cm od dna), teda tesne pri možnom samonasávaní atmosférického tlaku (Torricelliho trubice) čerpadiel uložených na patkách na dne v šachte pri studni, šachta je hlboká cca 230cm.

Zatiaľ na domáce použitie úžitkovej vody so Sigma, SVA 32 III°, stačím. Inštaloval som na výtlačnom potrubí dve expanzky natlačené vzduchom, jedna 100l je v šachte pri studni na výtlačnom potrubí za čerpadlom a druhá ako bonus s objemom 200l, natlakovaná vzduchovým vankúšom na 4bar. je v pivnici za filtračným zariadením, aby pri sa prudkom odbere v chalupe stíhali vyrovnávať tlaky v sústave za kremmeno_uhlíkovým_ÚV filtrom s reverzným čistením. Filter so striebornými sítkami s rôznym gritom tvorí sakra prekážku v prietokoch aj ak sú tlaky čerpadla nastavené na 9,5bar, čo musím elektromagnetickým ventilom v domácej sústave korigoval na stabilných 5,5bar.

Odvzdušňovacie ventily na výtlačnom potrubí v domácich podmienkach nemajú význam.

To chce ako som uviedol na slepý T kus osadiť do výtlačného potrubia expanznú nádrž na najvyššom bode potrubia, do ktorej by sa čerpadlom nasatý, prebytočný vzduch natlačil čím by sa nedostal do výtoku batérií.

Vzduch stúpa okamžite do najvyššieho miesta vo výtlačnom potrubí a ak na toto miesto nasadíš na potrubie obrátený T kus vyvedený smerom do hora do zaslepenej, tlakovej nádrže, unikne vzduch iba do tejto nádrže pričom bude pôsobiť retroaktívne na hladinu vody v expanznej nádrži, ako tlakový vankúš. Nedostane sa nasatý vzduch do batérií. Nemusíš kompresorom prácne, ako bonus dotláčať vzduch do tlakovej expanzky.

Pozn.: Na nasávacom čele čerpadla zn.: Sigma SVA 32 3°, bol výrobcom dodávaný tzv. "retní ventilek" https://www.cerpadlashop.cz/Prisavaci-ventil-s-retni-gumickou-d255.htm, ktorým sa mierne na štelovacej skrutke nasával vzduch s vodou do sústavy. Voda sa zavzdušnila, pri intenzívnejšom nastavení vypadala ako mlieko, ale ak bola voda z čistého zdroja, chutila takto obohatená vzduchom ako lahodná minerálka bez železitých, horečnatých príchutí. (Dodnes idem na vlastnom zdroji lebo na okolí nemám role, priemyselné hnojivá, dusičnany v spáde neexistujú žiadne dediny, viesky smerom po vrstevniciach potoka, žiadne fosforečné hnojivá, pracie prostriedky, biologický sajrajt, ale iba zdravý, listnatý les karpatského oblúka).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru