Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jak na perlitovou omítku

Zdravím.Potřeboval bych poradit jak nahodit perlitovou omítku.Chtěl bych vyzkoušet perlitovou omítku,ale nevím s čím ji smíchat popř.v jakém poměru?Známý říkal že by mohl stačit Unimalt,ale neví kolik ho přidávat k tomu perlitu.Jako míchat perlit +unimalt se mi zdá málo.Neměl bych přidat i písek?Díky předem za jakou koliv radu.

Předmět Autor Datum
A nebylo by lepší použít už hotovou směs,jako např. Baumit termo? V případě domácího míchání to bude… nový
leo 10.01.2022 09:11
leo
Perlit sa mieša klasicky, ako bežná malta v miešačke a to: Mletý portlandský cement, Vápenný hydrát… nový
Nuda 10.01.2022 09:37
Nuda
Diky moc za rady.Ano zapomněl jsem napsat ,že bych chtěl použít expendovany perlit.Bez nároku na mec… nový
fušer 11.01.2022 03:47
fušer
V podstate správne nanesená perlitová omietka sa chová ako nalepený, kotvami fixovaný polystyrén. Fi… nový
Nuda 11.01.2022 06:44
Nuda
Překvapuje mne, že nestačí návod výrobce - lehke-perlitove-omitky Doporučuje plastifikátor, vždycky… nový
kejki 11.01.2022 15:38
kejki
Narábať s ručne namiešaným perlitom hoc s prímesou modrého Duvilaxu nie je také jednoduché, ako sa v… nový
Nuda 12.01.2022 00:40
Nuda
Dík za rady.Jistě návod od výrobce my mi jistě stačil-o něm vím.Jen jsem ctěl místo toho cementu a h… nový
fušer 12.01.2022 00:40
fušer
S hydrátom nešetri, sám uvidíš pri pridávaní vápna "mastné", tučné prietoky medzi rebrami miešačky.… nový
Nuda 12.01.2022 00:46
Nuda
Díky za radu a za čas ktery jste si dali na odpovědí.Pak dám vědět jak mi to dopadlo. nový
fušer 13.01.2022 04:09
fušer
Záverom ešte jedna rada: Perlit v miešačke s prímesami nemiešaj dlhšie, ako jednu minútu, lebo sa gu… nový
Nuda 13.01.2022 09:54
Nuda
Ok,díky moc za rady,budu se držet všeho co jsi mi poradil. poslední
fušer 14.01.2022 04:38
fušer

A nebylo by lepší použít už hotovou směs,jako např. Baumit termo? V případě domácího míchání to bude experiment. Bohužel nepíšete, jaký perlit chcete použít, jestli expandovaný nebo granulovaný. Unimalt je pouze pojivo, takže je zásadní, jaký druh perlitu chcete použít a jaké mechanické vlastnosti má výsledná omítka mít.

Perlit sa mieša klasicky, ako bežná malta v miešačke a to:

Mletý portlandský cement,
Vápenný hydrát,
Perlit.

V miešačke po rozmiešaní ingrediencii uvidíš správny maglajz, pomer, ktorý sa musí ako husté cesto na pečenie oddeľovať od lopatiek, nesmie tiecť ani sa lepiť na miešačku.

Piesok, ako bonus, do tejto malty nedávaj, je ťažký (zle by sa hoblom naťahoval na vertikálne murivo), piesok je tepelne vodivý teda by perlit stratil samotný význam izolanta.

Podotýkam, omietka z perlitu je po vytrvdení malty stále na omak mäkýš, ako tvrdený polystyrén, zatlačíš do nej nechtom, nikdy nestvrdne ako klasika piesok-vápno-cement.

Perlitovú omietku je nutné povrchovo ošetriť. Nátermi, vrchnou, finálnou omietkou, šúchaným, škriabaným brizolitom alebo stačí jemným líznutím klasickej vápeno-cementovej malty s pieskom a povrch uhladiť.

Ak máš v úmysle natiahnuť hrubšiu vrstvu perlitovej omietky (5cm a viac nanesené v opakovaných vrstvách) je vhodné pribiť najprv na murivo keramické, rabicové pletivo, ktoré sa najprv cementovým mliekom s pieskom mierne prešpricuje. Nechá sa špricung_mlieko preschnúť, aby sa pletivo prilepilo k podkladovému murivu, brizolitu, omietke apod.

Diky moc za rady.Ano zapomněl jsem napsat ,že bych chtěl použít expendovany perlit.Bez nároku na mechanické vlastnosti.A má představa by byla po nahození té perlitové omítky-napenetrovat ji a pak buď dát lepidlo s perlinkou a nasledný jemný štuk,anebo dát přímo na tu napenetrovanou omítku 2x vrstvu jemného štuku?Nevím fakt,budu rád za jakou koliv informaci.Perlit mám v pytlích asi po 100l.Jak jsem se ptal po zednících tak každý mi připadalo že s tím vůbec neumí dělat.Nejsem sice od fochu,ale mám už něco za sebou a tak si to, než si brát nějakého experimenta,udělám s radostí sám.Ale jak říkám předem díky za Vaše rady.

V podstate správne nanesená perlitová omietka sa chová ako nalepený, kotvami fixovaný polystyrén. Finálny povrch záleží od vkusu a financíí, penetrácia, perlinka do cementovej malty, zahladiť, nafarbiť. Prípadne na záver naniesť šúchaný alebo škriabaný brizolit rôzneho gritu zarobený zo surovín v miešačke prípadne namiešaný, suchý, hotový v mechoch alebo rozrobený, tekutý s plastifikátormi v kýbloch.

Narábať s ručne namiešaným perlitom hoc s prímesou modrého Duvilaxu nie je také jednoduché, ako sa v šablóne uvádza.

Podklad muriva musí byť nasiakavý, suchý ako krieda, nesmie byť vopred vlhký, močený, penetrovaný nevhodnými látkami, lebo po nahodení perlitu sa voda nevsaje do podkladu, nahodená malta padá, tečie, nedá sa naťahovať.

Detto nepomerne pridaný ako bonus modrý Duvilax viac, ako jedno deci na 100l miešačku, spraví vo finálnej malte viac neplechy, šarapaty, ako úžitku.

Bežne stačí kvalitné hasené, "mastné" vápno, dnes bohužiaľ iba práškový hydrát.

S plastifikátormi sa dobre pracuje výhradne pri tenkých, milimetrových, čiste "líznutých" omietkach na vyrovnanom podklade muriva.

Dík za rady.Jistě návod od výrobce my mi jistě stačil-o něm vím.Jen jsem ctěl místo toho cementu a hydrátu vyzkoušet ten unimalt.Nic méně ještě mi zkuste poradit poměry perlit:cementu:hydrát.Asi mi nezbude nic jiného než si to odzkoušet,budu používat malou míchačku na 220 tj.asi obsahově 1stavební kolečko.Ještě jednou díky a určitě pak dám vědět jak jsem to všechno spáchal.Snad to zvládnu.

S hydrátom nešetri, sám uvidíš pri pridávaní vápna "mastné", tučné prietoky medzi rebrami miešačky.

Cement, ako pojivo, tvorí subsidiárnu látku v tvrdosti na tlak.

Cement je vlastne nežiadúci element, je tepelne vodivý, správa sa ako tepelný most.

Cement akurát urýchľuje tuhnutie nahodenej malty.

Záverom ešte jedna rada:
Perlit v miešačke s prímesami nemiešaj dlhšie, ako jednu minútu, lebo sa gulôčky krehkého perlitu oderom, údermi pri miešaní znehodnotia, popraskajú, stratia izolačné vlastnosti dutého matroša. (preto nie je vhodný pridať ostrý kremenný piesok do zmesi). Nie že si ideš zapáliť, odskočíš na pivo a necháš vrtieť zmes v bubne do aleluja. Perlit a jeho tepelno-izolačné vlastnosti sa znehodnotí

Čo sa týka modrého Duvilaxu, max. jedno deci na 100l bubon vopred v kýbliku rozmiešaného vo vode na modré, belasé mlieko. Duvilax z časti nahradí svojou viskozitou mastné vápno, len v hrubšej vrstve po nahodení na murivo sa môže váhou zosypať, zošmyknúť, Duvilax je v zmesi klzký, dobre sa síce s maltou pracuje, naťahuje len ak nie je nahodená v hrubej vrstve.

Tiež bacha na vodu, zo začiatku sa Perlit práši, zdá sa suchý, treba ho nechať nececať v bubni vodou, aby si videl konzistenciu. Následne opatrne prilievať vodu, nech nevyrobíš detskú krupičnú kašičku namiesto hutnej malty.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru