Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ionic Care - jak funguje

Ahoj. Určitě znáte čističku vzduchu Ionic Care.
Chtěl bych se zeptat dokázal by mi někdo popsat jak se dá vyrobit funkční model na pokusy v principu elektrostatiky?
Chci tyč nerezovou co bude elektrostaticky nabitá a bude tak přitahovat prach. Stačí tyč co bude v ní bude procházet stejnosměrný proud?(baterie či jiný zdroj) nebo musím mít tyč co ovinu drátem kterým bude procházet proud a magnetizovat tak tyč? Nebo jinak? Děkuji

Předmět Autor Datum
https://www.instructables.com/How-to-Make-a-Negative-Ion-air-ionizer/
martas38 08.01.2022 03:55
martas38
Podľa mňa leštený metal na ktorom sa elektrostatickým nábojom usádza prach nemusí byť ničím napájaný…
Nuda 08.01.2022 04:06
Nuda
Na YT najdeš několik videí včetně takových kde je Ionic Care rozebrán, třeba tady: watch - zde je ov… poslední
czcharlie 08.01.2022 14:59
czcharlie

Podľa mňa leštený metal na ktorom sa elektrostatickým nábojom usádza prach nemusí byť ničím napájaný. Metal tvorí zem na ktorom sa kladným nábojom nabité prachové častice usádzajú (ulpejú).

Zrejme pozdĺž metalu (tj. čistiteľnej, zemniacej tyče z leštetného antikoro, prípadne poniklovaný, pochromovaný plast), budú v jej tesnej blízkosti natiahnuté vertikálne, súbežne vodivé dráty, ktoré sú napájané VN meničom (násobičom) napätia. Lenže s určitosťou aj na tomto kladnom zdroji VN sa usádza prach, ktorý bude nutné tiež sporadicky očistiť, aby sa náhodou nevznietil elektrickým nábojom.

https://www.vn-experimenty.eu/vn-experimenty/vn-nasobic.html

Samotný kladný náboj VN vytvára medzi drôtom a uzemnenou tyčou prirodzený prievan. Určite sa zionizovaný, nabitý prach mierne usádza aj na ozdobných, ochranných rebrách plastu, nielen na samotnej metalickej uzemnenej tyči.
https://www.testmagazin.sk/detail/ionic-care-triton-x6

Za mňa k Ionic Care: Jedná sa o predražený marketingový šunt, dva v jednom: Slabý ionozátor, ešte slabšia čistička vzduchu.

Len neviem, či si dokážeš na kolene zbastlit repliku za rozumnejšiu cenu celkových nákladov aj ak by si vrchný dekel, ozdobný kryt vystružilikal z dreva ručne, vysekal dlátkami, či vyrobil na stolárskych mašinách, sotva sa zmestíš do sumy 100€ za materiál s elektronikou. Tiež ide o požiarnu a celkovú bezpečnosť členov domácnosti, disponovať doma na kolene vyrobeným prístrojom.

Na YT najdeš několik videí včetně takových kde je Ionic Care rozebrán, třeba tady: watch - zde je ovšem pravděpodobně nějaký starší typ používající jako zdroj VN generátor obdobný jako VN transformátor používaný v CRT televizorech. Dnes už je technika o něco dál a tak si na Aliexpressu můžeš vybrat ze spousty generátorů VN včetně těch jaké jsou používány v ionizátorech a čističkách vzduchu wholesale. Vyber si takový, který ti bude vyhovovat a můžeš si dosytosti vyhrát :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru