Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak co nejefektivněji upravit stavební otvor?

Zdravím, mám dotaz ohledně úpravy otvorů pro dveře. Trošku jsem rekonstruoval nové bydlení a máme po výmalbách. Máme tu dva průchody o jejichž uzavření dveřmi jsme se dohodli až posléze, nicméně otvory jsou větší, než by měly být.
Jde mi o to, že jeden otvor je hned u zdi, bez příčky, tudíž musím nějakým způsobem udělat malinkou příčku o délce cca 7 cm, kterou poté obložím obložkovou zárubní a pověsím dveře.
Panty a tedy váha dveří jsou zrovna na té straně, kterou budu přizdívat.

Otázka zní: Jak přizdít tak úzkou příčku tak, aby to bylo spojeno s co nejmenším množstvím bordelu? Pravděpodobně budu muset ytong omítat, je potřeba dávat perlinku a dávat několik vrstev, nebo stačí to jen na prasáka zaštukovat?
Štuk umím, s tím zkušenost mám, ale správné postupy pro přizdívku neznám, tak se ptám. :)

Předmět Autor Datum
Dal by som drevenny hranol a priskrutkoval k stene.
jim bim 12.12.2021 11:32
jim bim
To mě taky napadlo, ale jde mi trochu i o pohledovou stránku věci. Nepřipadá mi rozumné omítat a štu…
Bertík 12.12.2021 12:45
Bertík
Osobně by jsem sháněl nějaký betonový plotový sloupek příslušných rozměrů a ten k stávající zdi na n…
nerady 12.12.2021 21:29
nerady
Osobně by jsem napsal bych. ;-)
host 12.12.2021 21:43
host
Hranol obložíš sádrokartonem.
Prasak 12.12.2021 21:39
Prasak
Přizdívat 7 cm bez provázání zdiva je nesmysl, nebude vám to držet (po čase se objeví prasklina u pů…
leo 12.12.2021 11:35
leo
A co takhle kombinace dvou rad předešlých. Ke stěně přišroubovat turbošrouby (nebo na větší hmoždiny…
George63 12.12.2021 13:09
George63
Ytong ak podlepíš stavebným lepidlom (Mamut v pištoli), navyše ho môžeš ako bonus s dlhými, zapusten…
Nuda 12.12.2021 13:13
Nuda
Vymlátil bych do boční stěny jakési kapsy, prostě to udělat jako hladovou zeď, aby to nové trošku vá…
Rce 12.12.2021 23:54
Rce
Dejte tam ytong na lepidlo na tupo,bez kapes ,po třiceti centimetrech přitáhněte turbošrouby.Pak lep… poslední
Lubomír 13.12.2021 00:11
Lubomír

Přizdívat 7 cm bez provázání zdiva je nesmysl, nebude vám to držet (po čase se objeví prasklina u původní zdi). Řešil bych to svislým SDK profilem vhodné tlouštky přišroubovaným ke zdi a případným sešroubovaným protiprofilem (dvě ,,U,, proti sobě) a běžně přišroubovanými pruhy SDK. Tak aby celková tlouštka byla shodná s navazující příčkou. Jde o suchou montáž, takže prakticky žádný bordel kromě vrtání.

A co takhle kombinace dvou rad předešlých. Ke stěně přišroubovat turbošrouby (nebo na větší hmoždiny) hranol délky těch 7 cm a šířky příčky mínus 2 x síla SDK a ten pak z obou stran obložit SDK. Spáru u zdi případně možno zatmelit pružným bílým akrylovým tmelem.

Ytong ak podlepíš stavebným lepidlom (Mamut v pištoli), navyše ho môžeš ako bonus s dlhými, zapustenými skrutkami pred podlepením na hmoždínky dotiahnuť k murivu, nebude v spoji praskať, nespraví sa časom dilatačná štrbina v štuku ak budeš v domácnosti jedovito práskať dverami.

Vymlátil bych do boční stěny jakési kapsy, prostě to udělat jako hladovou zeď, aby to nové trošku vázalo. Pak to vylít betonem s roxorem uvnitř, nebo vyzdít zbytky cihel a všech možných stavebních zbytků, můžeš tam pro sychr nacpat roxory, kvalitní maltou a dobře ukotvit (taky roxory) do podlahy a do stropu, jinak to spadne při prudším zabouchnutí dveří.

Dejte tam ytong na lepidlo na tupo,bez kapes ,po třiceti centimetrech přitáhněte turbošrouby.Pak lepidlo,perlinku a štuk,musí to takto dostatečně držet.Váha obložky s dveřmi se rozloží na celou minipříčku,která takto bude dobře ukotvena.Pro turbošrouby navrtejte menší otvory než do tvrdých materiálů,lépe se zaříznou a budou více držet.Práce na chvilku bez většího binčusu.:-):-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru