Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kousek výše jsem psal, že jsem se rozhodl pro nízkotlaký vařič. Když tak přemýšlím, když bych poříd… nový
patyk 28.11.2021 17:15
patyk
https://forum.tzb-info.cz/122931-tlak-v-propan-butan-lahvich/vse Tady je obdobná diskuse a asi je ta… nový
nerady 28.11.2021 20:00
nerady
Tlak ve dvoukilové bombě je prakticky stejný jako v deseti, nebo 30 kg bombě. Vysokotlaké vařiče se… poslední
Zerozero 28.11.2021 21:32
Zerozero

Kousek výše jsem psal, že jsem se rozhodl pro nízkotlaký vařič.

Když tak přemýšlím, když bych pořídil redukci z 2kg láhve na 10kg láhev, nebyl by pak lepší ten vysokotlaký bez nutnosti regulátoru?

Proč se nedělají jen ty vysokotlaké? Jsou levnější a nepotřebují regulátor.

Tlak ve dvoukilové bombě je prakticky stejný jako v deseti, nebo 30 kg bombě.
Vysokotlaké vařiče se dělají spíš pro malé jednoduché vařiče třeba jako ty, co se montují přímo na dvoukilovou bombu, jako třeba Meva (možná v prodeji pod jiným názvem). Je to jednodušší, není potřeba regulátor, vhodné třeba pro kempování.
Nevýhoda je v tom, že plyn je směs propanbutanu. Nová bomba má vyšší tlak, a propan má nižší odparnou teplotu, proto se z plynu "destiluje" a odchází dřív. Vařič má z počátku vyšší výkon a jak plyn a obsah propanu klesá, klesá i tak v bombě. To znamená, že postupně klesá výkon vařiče.
To ale není až tak podstatné, stačí většinou regulace výkonu.
Nízkotlaké spotřebiče, třeba vícehořákové vařiče, nebo i sporáky, musí mít regulátor a zpravidla se připojují na větší bomby. Aba se vyloučilo nevhodné připojení, jsou vybaveny jinými závity.
Výhodou je to, že regulátor udržuje stálý tlak a nemění se tak výkon vařiče s ubýváním plynu v láhvi.
Samozřejmě oba typy mají jiné trysky a směšovací systém.
Technicky vzato, je tedy i možné připojit vysokotlaký spotřebič, původně určený na dvoukilovku na desetikilovou láhev bez redukčáku. Naopak zase nízkotlaký určený na desetikilovku s redukčákem připojit na dvoukilovku s redukčákem.
Problém je spíš v tom, že výrobek je už přizpůsobený na předpokládané správné připojení (šroubení).
Na jiné připojení tedy jsou potřeba redukce. Nevím, jestli se takové redukce dají koupit, spíš asi vlastní výroba, což vlivem jinak neběžných závitů může být problém (destilikovka levý závit).
Pro různé třeba nouzové použití, bych asi volil dva samostatné vařiče se dvěmi bombami. Na běžné nenáročné vaření by to stačilo. Výhoda skladnost, nepotřeba spojovacích hadic ani regulátoru. Nebo na jednu bombu se dvěma hořáky.
Pokud by ale bylo potřeba použít desetikilovku, tak nějaký víceplotýnkový vařič nízkotlaký s regulátorem. Vysokotlaký vařič by pro připojení na desetikilovku asi musel mít redukci.
I když, nezjišťoval jsem to, tak nevím, jestli se nevyrábějí i vysokotlaké vařiče s hadicovým připojením na dvou, nebo deseti kilovou láhev. Tedy bez redukčáku. Záleží tedy na výběru spotřebiče.
Jednoplotýnkový https://www.alza.cz/sport/meva-solo-jednohorakovy-d6493778.htm?kampan=adwsp_sport_pla_all_sport-bfr_c__SPTmeva001_1003834&gclid=EAIaIQobChMIpbiR0_C79AIVlIODBx3LugPtEAQYASABEgIYGPD_BwE

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru