Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čím natřít palubky v chodbě

Dobrý den,

na chalupě v chodbě budeme dělat palubkové obložení a přemýšlíme čím palubky natřít. Jen dodávám, že v zimě je chalupa v pracovní dny nevytápěná.

1) Jako napuštědlo bych použil Dřevosan, který mám doma.

2) Pokud bychom se rozhodli jen pro bezbarvý nátěr, tak jaký je rozdíl např. mezi lazurou Luxol bezbarvý a bezbarvým lakem Lazurol? Jde mi hlavně o to, jestli je to v podstatě to samé, jen se liší názvosloví - lazura/lak.

3) Pokud bychom se rozhodli pro nějaký odstín, tak bude asi nejlepší tenkovrstvá lazura? Ta sama o sobě ale asi není lesklá a pokud bychom chtěli lesklý/otíratelný povrch jako např. zde, tak jak toho docílit? Děkuji

Předmět Autor Datum
Já mám osvědčený postup, který jsem několikrát použil. Palubky jsem natřel bezbarvým luxolem, tím s… nový
host 23.11.2021 15:01
host
Díky za rady. Takže pokud bych chtěl nějaký odstín použiju lazuru a pak jí přetřu 1-2x lakem (mám do… nový
martin87 24.11.2021 11:12
martin87
Ano, tak bych to udělal. S praskáním laku nemám zkušenosti, zatím jsem lakoval vždy jen v interiéru… nový
host 24.11.2021 11:42
host
K tomu lakování, chalupa je vytápěná nárazově, tzn. že je tam velké kolísání vzdušné vlhkosti. Dřevo… nový
miran 15.04.2022 15:02
miran
Možná už to stihl za těch 5 měsíců natřít.... nový
host 15.04.2022 18:23
host
V zimě by to nebyl dobrý nápad :-) nový
Lukas1982 15.04.2022 19:00
Lukas1982
Ptal se v listopadu, to by stihl. A teď je duben, už taky bylo dost pěkných dní na natírání. Nebo ty… nový
host 15.04.2022 19:07
host
Chybka v čase se vloudila, já se polepším:)) poslední
miran 15.04.2022 19:08
miran
Co se týká rozdílu mezi lakem a lazurou, jde o to, že lak vytváří povrchovou vrstvu, ale lazura ne.… nový
George63 15.04.2022 17:13
George63

Já mám osvědčený postup, který jsem několikrát použil.

Palubky jsem natřel bezbarvým luxolem, tím se krásně zvýrazní léta a suky. Pak přetřít (1-2x) bezbarvým lakem, osobně mi vyhovuje polomat, případně mat.

Je zachován přírodní vzhled dřeva, časem působením světla dřevo trochu ztmavne.

Netvrdím, že to je jediný možný postup, někomu se může líbit jiný odstín, někomu zase lesklý povrch (lak), ale já jsem prostě konzervativní. :-)

Na přichycení palubek budeš doufám používat kovové příchytky?

Díky za rady. Takže pokud bych chtěl nějaký odstín použiju lazuru a pak jí přetřu 1-2x lakem (mám doma S1002)? Nebude ten lak při změnách teplot praskat?

Palubky se prý dají přichytit i hřebíčky do pera, ale pravděpodobně budu používat ty kovové příchytky.

Ano, tak bych to udělal. S praskáním laku nemám zkušenosti, zatím jsem lakoval vždy jen v interiéru (obytných místnostech). Ale věřím, že by neměl být problém, však to nebude nějaká silná vrstva a změny teplot nebudou okamžité, ale postupné.

Hřebíčky do pera se sice dají taky použít (dříve asi nic jiného ani nebylo), ale je s tím víc práce a při případné demontáži se palubky zničí.

K tomu lakování, chalupa je vytápěná nárazově, tzn. že je tam velké kolísání vzdušné vlhkosti. Dřevo tou změnou vlhkosti bude pracovat, minimálně, ale bude. Pokud budou palubky úzké, tak se to moc neprojeví, ale při širších už to praskat bude.
A na rozdíl mezi lazurou a lakem dá odpověď strejda Google za pár vteřin,není to to samé.

Co se týká rozdílu mezi lakem a lazurou, jde o to, že lak vytváří povrchovou vrstvu, ale lazura ne. Lazura musí vždy vsáknout a pokud po nátěru v některých místech nevsákne a tvoří lesklou vrstvu, tak se dokonce má setřít (třeba suky a podobně).
Jinak osobně, na obklady v interiéru, používám syntetické bezbarvé laky, na dřevo v exteriéru pak pouze lazury. Ty mají venku výhodu v tom, zejména pokud jsou tónované (třeba palisandr), že když je potřeba po určité době nátěr-tónování obnovit, původní nátěr povrchově nepopraská (nemá glazuru) a stačí původní nátěr pouze přetřít tak, aby zase nátěr vsákl a zabarvení se obnovilo.
V dřívějších dobách, kdy lazury nebyly, třeba naše chata byla natřena, původním majitelem, v té době velmi populárním bezbarvým "lodním" lakem. Dnes už je v některých místech jeho povrch tedy značně zvětralý, praská a "odprašuje se". Tam jeho odstranění jakž-takž jde. Ovšem v místech více chráněných zase drží "fest" a je s tím hodně práce. Vše je nutné pracně odstraňovat, většinou obroušením. Nyní již vše natírám pouze tónovaným Luxolem a případně jinými lazurami (i akrylové, nebo vodou ředitelné).
Původní majitel naší chaty, na některé vnitřní obklady a dřevěné stěny, rovněž prý používal nějaké vosky. Povrch je hladký, polomatný, dřevo je pěkně "vykreslené", je snadno stíratelný a působí to rovněž velmi hezky. A ani po cca 40-ti letech není zatím potřeba jakékoliv obnovy nátěru. Ovšem konkrétní druh použitých vosků již neznám a ani s nimi nemám osobně žádné zkušenosti.
Ještě k tomu vytápění a změnám vzdušné vlhkosti. I naše chata je používána "nárazově". Vzdušnou vlhkost nijak nesleduji, ale žádný vliv na vnitřní nátěry dřeva jsem nezaznamenal. Jde o to, aby, pokud jde o "chalupu", nebyla vlhkost ve zdech za obložením, případně v podlahách pod obložením. Jinak si myslím, že by i s nátěrem obložení lakem neměl být problém.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru