Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čím natřít palubky v chodbě

Co se týká rozdílu mezi lakem a lazurou, jde o to, že lak vytváří povrchovou vrstvu, ale lazura ne. Lazura musí vždy vsáknout a pokud po nátěru v některých místech nevsákne a tvoří lesklou vrstvu, tak se dokonce má setřít (třeba suky a podobně).
Jinak osobně, na obklady v interiéru, používám syntetické bezbarvé laky, na dřevo v exteriéru pak pouze lazury. Ty mají venku výhodu v tom, zejména pokud jsou tónované (třeba palisandr), že když je potřeba po určité době nátěr-tónování obnovit, původní nátěr povrchově nepopraská (nemá glazuru) a stačí původní nátěr pouze přetřít tak, aby zase nátěr vsákl a zabarvení se obnovilo.
V dřívějších dobách, kdy lazury nebyly, třeba naše chata byla natřena, původním majitelem, v té době velmi populárním bezbarvým "lodním" lakem. Dnes už je v některých místech jeho povrch tedy značně zvětralý, praská a "odprašuje se". Tam jeho odstranění jakž-takž jde. Ovšem v místech více chráněných zase drží "fest" a je s tím hodně práce. Vše je nutné pracně odstraňovat, většinou obroušením. Nyní již vše natírám pouze tónovaným Luxolem a případně jinými lazurami (i akrylové, nebo vodou ředitelné).
Původní majitel naší chaty, na některé vnitřní obklady a dřevěné stěny, rovněž prý používal nějaké vosky. Povrch je hladký, polomatný, dřevo je pěkně "vykreslené", je snadno stíratelný a působí to rovněž velmi hezky. A ani po cca 40-ti letech není zatím potřeba jakékoliv obnovy nátěru. Ovšem konkrétní druh použitých vosků již neznám a ani s nimi nemám osobně žádné zkušenosti.
Ještě k tomu vytápění a změnám vzdušné vlhkosti. I naše chata je používána "nárazově". Vzdušnou vlhkost nijak nesleduji, ale žádný vliv na vnitřní nátěry dřeva jsem nezaznamenal. Jde o to, aby, pokud jde o "chalupu", nebyla vlhkost ve zdech za obložením, případně v podlahách pod obložením. Jinak si myslím, že by i s nátěrem obložení lakem neměl být problém.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny