Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hliníková kola na zimu

Zdravím.
Vadí nějak dnešním hliníkovým kolům zimní podmínky? Konkrétně mám na mysli kola Škoda Apus (dělají se v černé, bílé a klasicky stříbrné barvě). Vadí jim nějak posypová sůl, mohou začít např. oxidovat?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je to jedno, jediná výhoda hliníkových disků je vzhled, oproti plecháčům jsou horší na údržbu, náchy…
Moas 04.11.2021 09:50
Moas
Úplně původní důvod litých kol byla nižší hmotnost a vyšší tuhost a především chlazení brzd u sporto…
martas38 13.11.2021 13:39
martas38
Pokud jde o hmotnost platí to pouze u kol hořčíkových (tedy úplně správně se jedná o slitiny hořčíku…
czcharlie 13.11.2021 16:12
czcharlie
To myslíte vážně s tou hořlavostí? Hliník je na tom jen o kousek hůř než hořčík a mimochodem se směs…
martas38 14.11.2021 05:15
martas38
No on je hořlavej každej přášek, klidně i mouka, hlavně prášek do pečiva vede. poslední
jezekhifi 14.11.2021 06:18
jezekhifi

Je to jedno, jediná výhoda hliníkových disků je vzhled, oproti plecháčům jsou horší na údržbu, náchylnější na defekt, dražší a navíc i těžší.
Osobně považuju hliníková kola za horší variantu k plechovým.

Pokud jde o hmotnost platí to pouze u kol hořčíkových (tedy úplně správně se jedná o slitiny hořčíku) a pochybuju, že by taková kola kvůli nebezpečné hořlavosti dostala homologaci pro běžný provoz nehledě na to, že by je asi běžný smrtelník těžko zaplatil.. Kola hliníková (samozřejmě jde taky o slitinu) jsou váhově srovnatelná nebo jsou spíš těžší než kola plechová.

To myslíte vážně s tou hořlavostí? Hliník je na tom jen o kousek hůř než hořčík a mimochodem se směsí hliníkového a železného prachu svařují kolejnice. Ty slitiny co myslíte se nazývají elektron a je to právě slitina hořčíku a hliníku (90% hořčík, 10% hliník) a dělají se z nich kola, kryty motorových pil atd. Až se vám podaří zapálit hořčíkové kolo, či jen kvádřík, dám vám milion :-D Učí se to na základní škole. Jo prášek, či piliny, to je něco jiného... Až se s prominutím nabízí dotaz, Bože je to vůbec možné, tady někdo nedával v sedmé třídě fyziky a chemie pozor :-D A kola litá jsou na rozdíl od těch plechových především tuhá! A o to tady jde! Ostatně přesně ze stejného důvodu se používají i nízkoprofilové pneumatiky. Aby se to nevlnilo v zatáčkách. Nebezpečnou hořlavost si schovte na ty pneumatiky. Ty jsou daleko hořlavější než hořčík, hliník i železo. Ano všechny tyto tři kovy jsou hořlavé, ale krom formy extrémně jemného prachu je nezapálíte jinak, než jaderným výbuchem...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru