Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vidiové vrtáky Narex s kuželovou nebo šestihrannou stopkou.

Přehraboval jsem "socialistické" zásoby vidiových vrtáků a našel jsem tam též vrtáky s kuželovou stopkou, ale nejedná se o morse kužel. Též tam mám "přechod" z šestihranu na kužel a zase se nejedná o morse kužel. Na všem je značka Narex. Neví zde někdo zda Narex v 80 letech minulého století neměl svůj vlastní kužel na vidiové vrtáky do betonu? Na kuželu u vidiových vrtáků není plochý konec jako na morse kuželu u vrtáku do kovu.

Předmět Autor Datum
Obrať se na Narex Bystřice. nový
Kyncl 11.10.2021 09:24
Kyncl
Jak víte že to není morse kužel? na vrtáku nemusí být na konci kuželu ploška z důvodů že je vrták po… nový
kap.dabac 11.10.2021 10:05
kap.dabac
Vím to, protože mám též vrtáky do kovu s morse kuželem a nejsou totožné (nepasují tam, mám též všech… nový
nerady 11.10.2021 12:04
nerady
Teda pýtaš sa: nie je to MK tak čo to je? Kto ti na takú otázku vie odpovedať? Aspoň si mohol zmerať… nový
ok 11.10.2021 12:42
ok
Tady je foto. Já ty nové technologie moc nezvládám a asi je to malé. nový
nerady 11.10.2021 19:04
nerady
Nový pokus. Dal jsem tam pro srovnání vrták do oceli a ten do toho pouzdra nejde vsadit. Ten mezikus… nový
nerady 11.10.2021 19:19
nerady
Tak zatím jen pár poznatků. Po konzultaci s výrobcem vrtacích kladiv Narex Česká Lípa, kdy už si to… poslední
nerady 14.10.2021 21:28
nerady

Jak víte že to není morse kužel? na vrtáku nemusí být na konci kuželu ploška z důvodů že je vrták používán v ručním nářadí a má smysl ten že při vrtání větších průměrů při zakousnutí vrtáku aby to neulámalo ruce tak se v pouzdře vrták protočí.Dejte aspoň foto a porovnání vrtáku s merse kuželem a jak tvrdíte i ten co morse kužel nemá.Předpokládám že se jedná o morse 1,nebo 2.

Vím to, protože mám též vrtáky do kovu s morse kuželem a nejsou totožné (nepasují tam, mám též všechna pouzdra ke stojanové vrtačce) . Jsem si vědom že např. otočný hrot do soustruhu nemá plošku a jedná se o morse kužel. Prostě ten kužel má jiné rozměry. Vím ještě že existuje ve strojnictví jiné kuželové spojení ale nevím kde bych o tom něco zjistil.

Teda pýtaš sa: nie je to MK tak čo to je? Kto ti na takú otázku vie odpovedať? Aspoň si mohol zmerať priemer na širšom a užšom mieste kužeľa a tiež dĺžku kužeľa a priložiť foto. Píšeš, že máš VŠETKY púzdra. Ozaj - všetkých sedem, či osem? Pozri tiež: https://cs.wikipedia.org/wiki/Morse_ku%C5%BEel
A všimni si tam aj poznámku, citujem:
Někdy se lze setkat s nástroji, jež mají rovněž normovaný ISO kužel (také metrický kužel). Ten není tvarově shodný, ale má stejné vlastnosti vůči nástroji, jejž také udržuje v ose otáčení vřetene stejně jako kužel morse.
A ešte: http://www.tumlikovo.cz/nastrojove-kuzely/

Tak zatím jen pár poznatků. Po konzultaci s výrobcem vrtacích kladiv Narex Česká Lípa, kdy už si to nikdo moc nepamatuje, mi bylo sděleno, že se jedná opravdu o jiný kužel než je morse, víc nevědí. Výrobcem těchto vrtáků byl Narex Děčín nyní Karned Tools Děčín. Nyní se budu snažit oslovit tuto firmu, zda tam bude nějaký pamětník. Ke Kynclovi- Narex Bystřice vyrábí nástroje k opracování dřeva. K poznámce "ok" také jsem přemýšlel zda se nejedná o metrický kužel a jelikož stránky "tumlíkovo" navštěvuji tak jsem jeho popis kuželů již dříve četl. On se tam o něm zmiňuje jen okrajově a že se používal dříve - pochopil jsem to jako - před válkou, tak uvidím co se dozvím od firmy Karned Tools Děčín. Jinak všem díky za snahu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru