Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Proč 2kw infrazářič vyhazuje jistič, popř. hlavní jistič

Můj problém je v tom, že jsem si nedávno koupil infrazářič s výkonem 2kw ten mi v zásuvce kde ho chci mít po každém zapnutí shazuje jistič, popř. rovnou hlavní jistič. Okruh má více zásuvek a ani jedna z těch ostatních to nedělá. Zkoušel jsem namátkově i zásuvky jiných okruhů a taky všechno v pohodě. Všechny okruhy jsou jištěny 16A jističi s charakteristikou B.
V zásuvce jsem byl a je tam všechno v pořádku (jde o novostavbu). Když do "začarované" zásuvky zapojím 2kw gril + 2kw přímotop, nic nepadá a to můžu mít ve vedlejší zásuvce na stejném okruhu zapnutý ten infrazářič.....
Proudový chránič spadne jen občas, ale jistič, popř. rovnou hlavní jistič z 99% ano.
Když jsem ještě neměl všechno tohle vysledované, tak jsem pořídil omezovač náběhového proudu, ale, i když ho dám do "začarované" zásuvky, infrazářič stejně vyhodí jistič.....
Je mi to celé záhadou, tak bych se vás rád zeptal, jestli vás nenapadá, kde by mohl být problém? Já už jsem fakt v pasti :(

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Měřit znamená vědět. V tomhle případě by ale stálo za to vzít všechno (okruh i infrazářič) megmetem…
bahno 27.09.2021 19:35
bahno
Pokud vyhazuje jistič, tak by stačilo se obyčejným voltmetrem přesvědčit, že souhlasí odpor. A ten b… nový
ml1 27.09.2021 21:05
ml1
Vcelku souhlas, ale ten odpor bude menší, těch 20-25 ohm je provozních, ale za studena bude menší a… nový
bahno 28.09.2021 08:34
bahno
To jak popisuješ, že padá jistič okruhu a i hlavní, svědčí o tom, že jde o zkrat (fáze-pracovní nula… nový
George63 27.09.2021 19:56
George63
O kontrole zásuvky jsem se nezmínil, ale koukal jsem na ní, pro jistotu dotáhl všechny šroubky a zas… nový
Pafka79 28.09.2021 12:21
Pafka79
Za další den jsem na to už přišel....vůbec mi nedošlo, že všechny ostatní zásuvky jsem testoval za p… nový
Pafka79 28.09.2021 12:15
Pafka79
To se mi zdá víc než podivné. Já běžně zapínám 2kW topení na 10A jistič a ještě nikdy mi nevypadnul.… nový
Zerozero 29.09.2021 01:46
Zerozero
Mě se to rovněž nezdá. Vždyť tazatel píše, že mu to vybavuje i hlavní jistič. Podle mne jasný zkrat.… nový
George63 29.09.2021 07:27
George63
Ono je to s tím náběhovým proudem u infrazářičů podobné jako třeba u brusek, tam je náběhový proud n… nový
Pafka79 29.09.2021 20:02
Pafka79
Náběhový relátko dorazilo, tak jsem ho tam fouknul a všechno je v cajku. Náběh je pozvolnej, přesně… nový
Pafka79 30.09.2021 21:42
Pafka79
Můžeš napsat, co to je za infrazářič? Případně odkaz, je li k dispozici? Dělám elektrikáře 40 let a… nový
Zerozero 30.09.2021 22:29
Zerozero
Takže je tedy vše v pořádku. Hlavně že to funguje. Ono, kdyby jsi nepsal, že jsi to zkoušel na jiné… nový
George63 01.10.2021 18:19
George63
Zdravim,elektrikar nejsem,rekneme pouceny laik a to hlavne,ze to funguje se mi nezda.Prece je potreb… nový
Oldoo 02.10.2021 07:43
Oldoo
Co se týká použití toho softstartovacího relé, to způsobuje pouze pomalejší náběh napětí, čímž je i… nový
George63 02.10.2021 22:16
George63
@Zerozero: tady máš odkaz.... https://www.electronic-star.cz/Domacnost/Ohrivace/Venkovni-ohrivace/Go… poslední
Pafka79 03.10.2021 21:08
Pafka79

Pokud vyhazuje jistič, tak by stačilo se obyčejným voltmetrem přesvědčit, že souhlasí odpor. A ten by měl být nějakých 20-25 ohmů. To bych změřil jako první.
Aby něco vyhodilo jistič okamžitě, znamená to překročení minimálně o řád (třeba dvojnádobek vydrží jistič řádově minuty, což by byly zhruba ty tři 2kW spotřebiče). A pokud vyhazuje i hlavní, tak to teprve bude pořádný zkrat.

Ale podle popisu to opravdu vypadá na problém konkrétní zásuvky. Po několika vyhozeních jističe to ale podle mě musí být vidět jak na vidlici, tak na zásuvce (pokud ke zkratu dochází), a takové věci bývají i cítit, nebál bych se tu zásuvku očuchat (buď s krytem, nebo při vypnuté elektrice).

Pak je otázkou, proč to nedělají ostatní spotřebiče.

Vypadne ten jistič hned při zasouvání vidlice, nebo až při zapínání spotřebiče (pokud je to druhý případ, to bych byl s rozumem v koncích).

Vcelku souhlas, ale ten odpor bude menší, těch 20-25 ohm je provozních, ale za studena bude menší a až tím, jak se ten drát (pravděpodobně Kanthal) nahřeje, tak naroste na ten zmiňovaný. Ale počítat se mi to nechce, když tam bude víc jak 10 ohm, řekl bych OK.
Větší napětí má výhodu, že si skočí, ukáže i věci, který 1.5V z ohmmetru neukazuje, ne každý odpor je lineární.

To jak popisuješ, že padá jistič okruhu a i hlavní, svědčí o tom, že jde o zkrat (fáze-pracovní nula). Může to způsobovat nějaký nepatrný rozdíl ve zdířkách této konkrétní zásuvky proti kolíkům vidlice tohoto konkrétního infrazářiče. Případně nějak přečuhující vodiče u svorek zásuvky, které se mohou zasunutím této konkrétní vidlice zkratnout. Ještě jednou to pořádně prohlédni, případně vyfoť zásuvku bez víčka a dej sem, aby bylo vidět o jakou jde.

Za další den jsem na to už přišel....vůbec mi nedošlo, že všechny ostatní zásuvky jsem testoval za pomoci 25m prodlužováku na bubnu a ten prodlužovák má tak velkej odpor, že to prostě jističe nevyhodí. Vyzkoušel jsem to snad 100x a nepadá to, takže kde je chyba už vím. Fakt by mě nenapadlo, že tohle bude dělat 2kw spotřebič, když mám všude 16tky jističe. Kdybych to jen tušil, koupil jsem infrazářič s více stupni výkonu. Teď mi nezbyde než koupit rozběhový relé a bude po problému, jen to je trošku pakárna....člověk by si myslel, že to jen koupí a začne používat a ono ho...:-D

To se mi zdá víc než podivné. Já běžně zapínám 2kW topení na 10A jistič a ještě nikdy mi nevypadnul.
Nemám to infrazářič ale teplovzdušný větrák. Ale v tom není rozdíl, v tom s větrákem jen jsou spirály ofukované. Rozdíl odporu studených a teplých spirál sice je, ale není až tak velký, jako třeba u žárovky.
Jistič má dost velké zpoždění na to, aby se spirály ohřály na provozní teplotu.
Když například jistič 16A zatížíme proudem třeba 20A, nevypadne hned, ale až po nějaké chvíli.
Nevím, jaký odpor za studena má použitý odporový drát, tak nevím, jaký je tedy počáteční proud, ale velmi pochybuju, že by třeba přesáhl 20A. A i proud 20A jistič 16A po nějakou dobu udrží.
Provozní proud 2kW je cca 9A, tedy pochybuju, že by za studena byl větší než 16A.
To by úplně stejně musela 16A jistič vyhazovat třeba varná konvice (většinou také 2kW), nebo žehlička a podobné spotřebiče.
Pokud v vedené zásuvce nedochází k nějakému zkratu, tak bych tipoval na špatný jistič, který vypíná na podstatně menší proud.
--- A vypíná to opravdu jistič? Není to chránič, nebo jističochránič?? Kdyby to byl třeba ten jističochránič, vypadne okamžitě, při špatně zapojené zásuvce. Pak bych se ničemu nedivil.
Zkus do té zásuvky co vypadává zapnout třeba varnou konvici, žehličku, nebo jiný tepelný dpotřebič 2kW. Ale s nulovým vodičem, tedy se třemi vodiči, nulovaný.
Pokud to také vypadne, je chyba v instalaci.

Ono je to s tím náběhovým proudem u infrazářičů podobné jako třeba u brusek, tam je náběhový proud několikanásobně vyšší než jmenovitý. Hlavní jistič venku je 3x16A, takže stejná hodnota jako těch, které jistí zásuvkové obvody. Mimochodem jsem přišel na to, že stejný problém má soused, který má ale infráč s možností nastavení výkonu 750W, 1500w a 2000w, takže on to vyřešil tím, že zapíná na 750w a pak to při navyšování výkonu nespadne. A ano, padá jistič.
Zásuvka je zkontrolovaná a je vše OK. Udělal jsem to spíš jako prevenci, protože předchozích 5 let fungovala bez problémů a jak jsem už psal, často se stává, že tam je zapojenej gril + fritťák, což jsou v součtu 4kw a nikdy to nespadlo a to dle mého názoru proto, že tyhle spotřebiče nemají tak velký náběhový proud. Zítra přijde to rozběhový relé, tak ho tam prdnu dám vědět....:-)

Můžeš napsat, co to je za infrazářič? Případně odkaz, je li k dispozici? Dělám elektrikáře 40 let a snad nikdy jsem se nesetkal s tím, že by odporový spotřebič měl nějaký výrazně větší náběhový proud.
Proto mi je to tak divné. Jak jsem psal, 2kW topení mi spolehlivě drží 10A jistič. Také bojler 2kW je připojený na 10A jistič a další, jako 2 kW žehlička, 2,2kW varná konvice, 16A jistič bez problémů el. motor štípačky dřeva 2,5 kW s častým startem, Řetězovou pilu 2kW bez softstartu, ale ta mi občas jistič vyrazí, mám k ní asi patnáct metrů prodlužovák a stačí to.
Snad jen infrazářič s halogenovými trubicemi by mohl mít nějaký větší náběh, chová se to podobně jako žárovka, tam je odpor za studena o dost nižší. Ale rozsvícení je poměrně rychlé, to by zpoždění jističe mělo spolehlivě vykrýt.
Ale jo, už začínám věřit všemu. Dnešní příliš přísné až přetažené normy určené až k nesplnitelné bezpečnosti způsobují, že na nové jističe už spotřebiče vůbec nelze připojit.
Při opravách svářeček jsem se setkal často s tím, že dané svářečky ve firmě používali léta. Většinou se zásuvkami (danými výrobcem a předepsaným jištěním) 32A. Po rekonstrukci instalace nechali udělat rozvody s požadovanými hodnotami k daným svářečkám. Pak nezapli ani jednu a měli problém. Instalaci za mnoho tisíc museli nechat předělat.
Tedy to že už vyhodí 16A jistič i obyčejný teplomet, je nářez.
To už začínám mít podezření, že výrobci jističů mají nějakou dohodu s distributory energie.
-- Neudrží to jistič? Nechte si namontovat silnější. A samozřejmě plaťte víc za instalovaný výkon.
Že by to bylo tím? :puff:

Takže je tedy vše v pořádku. Hlavně že to funguje. Ono, kdyby jsi nepsal, že jsi to zkoušel na jiné zásuvky a tam to jde (a pak jsi tedy uvedl, že na ty s prodlužkou) a také jsi neuváděl že máš hlavní jistič stejné ampéráže jako na okruhu zásuvky (běžnější bývá 25A), byly by mé úvahy možná jiné. Ono, pokud se zadávají nepřesné "podklady" nemusí být i většinou relevantní úvahy a rady.
Ale i tak je to velice divné. U odporových spotřebičů (jak říká i Zero) jsem se s tímto ještě nesetkal. U indukcí většího výkonu a těžšího rozběhu (motory a trafa) to je celkem běžné.
Ale mohu uvést (pro zajímavost i pro ostatní) nedávnou, trochu také zajímavou zkušenost.
Předělával jsem baterie tyčového vysavače z NiCd 12V na LiIon 12V. Nainstaloval jsem 3 x LiIon 18650 a BMS modul 12,6/20A. Při spuštění vysavače, po úpravě, motorek vždy "blafnu"- krátce se protočil a přestal běžet. BMS modul jej při rozběhu vypnul. A stačilo dát do přívodu, od baterie k BMS, pouze necelý 1 ohm odpor (pouze tenčí a delší vodič) a vše je OK. Taky zajímavý, co?:-/

Zdravim,elektrikar nejsem,rekneme pouceny laik a to hlavne,ze to funguje se mi nezda.Prece je potreba zjistit,kde je chyba,neni prece v poradku kupovat nejake rele,nevim za kolik,aby fungovalo neco,co ma fungovat bez nej!Nemuze byt ten problem v budoucnu nebezpecny?Nejak se mi to nezda po zkusenostech s jinak vetsinou hysterickymi elektrikari.Nic ve zlem,profesni deformace je bezna a u elektriny i nekdy prospesna.

Co se týká použití toho softstartovacího relé, to způsobuje pouze pomalejší náběh napětí, čímž je i regulován, po tuto dobu, i t.zv. náběhový proud. Takže, aby to bylo nějak nebezpečné, tak určitě ne. A co se týká konkrétního zjištění příčiny, těžko ji specifikovat pouze na základě slovní informace, mnohdy ještě i velmi nepřesné (viz i zde). To by bylo možné pouze při osobním zjišťování a případném měření. Co se týká pak "elektrikářů", já je spíše rozděluji na dobré a špatné. A většinou ti špatní bývají občas, i jak jsi je nazval, hysteričtí. Ovšem i já vždy při radách, týkajících se práce na elektrických zařízeních s nebezpečným napětím (což je i běžných 230V/400V) "laiky" varuji. A na školeních jsem vždy uváděl : elektrické zařízení většinou nezraňuje, to "pouze" zabíjí ! A s tímto je vždy dobré počítat. :-D:puff:

@Zerozero: tady máš odkaz.... https://www.electronic-star.cz/Domacnost/Ohrivace/Venkovni-ohrivace/Gold-Bar-Shine-ohrivac-2000W-2xLED-osvetleni-kovovy-cerny.html?utm_source=dognet&utm_medium=affiliate&a_aid=5e5558c1e1613&a_bid=56e38cd5
Navýšení hodnoty hlavního jističe bylo taky v úvaze, ale díky tomu, že výkon infrazářiče je 2kw, tak mi to přišlo zbytečný, proto jsem to vyřešil tím náběhovým relátkem. Jak už jsem psal výše....často jsou tu zásuvku připojený 4kw (gril + friťák) a nikdy jistič nespadl, proto jsem nabyl dojmu, že zakopanej pes bude v náběhu. Pročetl jsem pár diskuzí a tam to, že infrazářič má velkej náběhovej proud zmíněno bylo.....
Ano, mohl jsem to řešit reklamací, ale sousedův infrazářič mu dělá to samé u něj i u mě, takže bych si nejspíš nepomohl (už jsem se o tom taky zmínil výše).

@George63: já vím, že jsem nenapsal všechno, protože mi to v dubu, kdy jsem to psal nepřišlo důležitý:-D jinak Tvoje story je taky zajímavá, o tom žádná....

@Oldoo: no....když jsem viděl jak to s infrazářiči je, tak mi to přišlo jako jediný rozumnuný řešení....ano, teď jsem bez záruky, to je jasný, ale ono se toho na to infrazářiči moc posrat nemůže, takže jsem do toho rizika, že o ní příjdu šel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru