Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Proč 2kw infrazářič vyhazuje jistič, popř. hlavní jistič

Můžeš napsat, co to je za infrazářič? Případně odkaz, je li k dispozici? Dělám elektrikáře 40 let a snad nikdy jsem se nesetkal s tím, že by odporový spotřebič měl nějaký výrazně větší náběhový proud.
Proto mi je to tak divné. Jak jsem psal, 2kW topení mi spolehlivě drží 10A jistič. Také bojler 2kW je připojený na 10A jistič a další, jako 2 kW žehlička, 2,2kW varná konvice, 16A jistič bez problémů el. motor štípačky dřeva 2,5 kW s častým startem, Řetězovou pilu 2kW bez softstartu, ale ta mi občas jistič vyrazí, mám k ní asi patnáct metrů prodlužovák a stačí to.
Snad jen infrazářič s halogenovými trubicemi by mohl mít nějaký větší náběh, chová se to podobně jako žárovka, tam je odpor za studena o dost nižší. Ale rozsvícení je poměrně rychlé, to by zpoždění jističe mělo spolehlivě vykrýt.
Ale jo, už začínám věřit všemu. Dnešní příliš přísné až přetažené normy určené až k nesplnitelné bezpečnosti způsobují, že na nové jističe už spotřebiče vůbec nelze připojit.
Při opravách svářeček jsem se setkal často s tím, že dané svářečky ve firmě používali léta. Většinou se zásuvkami (danými výrobcem a předepsaným jištěním) 32A. Po rekonstrukci instalace nechali udělat rozvody s požadovanými hodnotami k daným svářečkám. Pak nezapli ani jednu a měli problém. Instalaci za mnoho tisíc museli nechat předělat.
Tedy to že už vyhodí 16A jistič i obyčejný teplomet, je nářez.
To už začínám mít podezření, že výrobci jističů mají nějakou dohodu s distributory energie.
-- Neudrží to jistič? Nechte si namontovat silnější. A samozřejmě plaťte víc za instalovaný výkon.
Že by to bylo tím? :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny