Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Proč 2kw infrazářič vyhazuje jistič, popř. hlavní jistič

To se mi zdá víc než podivné. Já běžně zapínám 2kW topení na 10A jistič a ještě nikdy mi nevypadnul.
Nemám to infrazářič ale teplovzdušný větrák. Ale v tom není rozdíl, v tom s větrákem jen jsou spirály ofukované. Rozdíl odporu studených a teplých spirál sice je, ale není až tak velký, jako třeba u žárovky.
Jistič má dost velké zpoždění na to, aby se spirály ohřály na provozní teplotu.
Když například jistič 16A zatížíme proudem třeba 20A, nevypadne hned, ale až po nějaké chvíli.
Nevím, jaký odpor za studena má použitý odporový drát, tak nevím, jaký je tedy počáteční proud, ale velmi pochybuju, že by třeba přesáhl 20A. A i proud 20A jistič 16A po nějakou dobu udrží.
Provozní proud 2kW je cca 9A, tedy pochybuju, že by za studena byl větší než 16A.
To by úplně stejně musela 16A jistič vyhazovat třeba varná konvice (většinou také 2kW), nebo žehlička a podobné spotřebiče.
Pokud v vedené zásuvce nedochází k nějakému zkratu, tak bych tipoval na špatný jistič, který vypíná na podstatně menší proud.
--- A vypíná to opravdu jistič? Není to chránič, nebo jističochránič?? Kdyby to byl třeba ten jističochránič, vypadne okamžitě, při špatně zapojené zásuvce. Pak bych se ničemu nedivil.
Zkus do té zásuvky co vypadává zapnout třeba varnou konvici, žehličku, nebo jiný tepelný dpotřebič 2kW. Ale s nulovým vodičem, tedy se třemi vodiči, nulovaný.
Pokud to také vypadne, je chyba v instalaci.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny