Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Regulace kohoutů topení

Zdravím kutilové, už třetí rok laboruji s vytápěním starého, nezatepleného domu. Kotel statý plynový gassex 24 a 7 topení, staré rozvody samospád s otevřenou expanzkou. Předloni doděláno oběhové čerpadlo a pokojový termostat. Prolém je, že termostat je v obývacím pokoji, který je na jížní stranu, tudíž, když svítí slunce, pokoj je hned vytopený,. Ale dětský pokoj a koupelna, která je na severní stranu a slunce tam nesvítí vůbec. V těchto mistnostech je zima, ikdyž je termostat nastaven na 23°C tak v dětském pokoji je sotva 18°C. Moje otázka je, zda by pomohlo utáhnout regulaci, snížit průtok voy v radiátoru v obývacím pokoji?? Případně v ostatních radiátorech zvětšit průtok? Předem říkám, že jsem tutan 😃

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Termostat patří do nejstudenější místnosti. Jestliže nejde rozumě přendat (dráty ve zdi), kup si bez…
Rce 30.08.2021 23:15
Rce
Já mám bezdrátový termostat TP60 z Jablotronu (nevím, jestli se ještě vyrábí, mám ho už hodně dlouho…
Yarda 31.08.2021 08:55
Yarda
Jo, ty řady TP jsou dobré, taky mám s delta regulací a předčasným zapnutím, taky už hodně let. nový
Rce 31.08.2021 23:53
Rce
Mám skoro stejnou situaci jako tazatel, termostat v nejteplejší místnosti s okny na jih a v pohodě.…
mire 31.08.2021 09:41
mire
Prostě chyba, termostat patří do nejchladnější místnosti a jestli to tam instalovala firma, jsou do… nový
Rce 31.08.2021 23:57
Rce
Koukám, jestli není 1 duben. Není. Ale srandy je tu i tak dost. Tak tedy vážně. Zkontrolujte stav vo… poslední
dežo 01.09.2021 07:47
dežo

Termostat patří do nejstudenější místnosti. Jestliže nejde rozumě přendat (dráty ve zdi), kup si bezdrátový. Jinak to prostě fungovat nebude.
Utáhnout regulaci nepomůže, nanejvýš si zničíš průtoky v celém baráku. Průtoky se nereguluje teplota, ale aby ve všech radiátorech, byl stejný průtok. Je logické, že voda jde cestou nejmenšího odporu. Tak by cirkulovala jen nejbližším radiátorem ke kotli. Když na to budeš sahat (předpokládám, že to nastavili topenáři (i když často na to kašlou)), rozhodíš si průtoky v celém domě.

Já mám bezdrátový termostat TP60 z Jablotronu (nevím, jestli se ještě vyrábí, mám ho už hodně dlouho) na rozdíl od toho předešlého co občas nezafungoval a v bytě byla buď zima nebo vedro k padnutí je spolehlivý. Mám ho obvykle v nejstudenějším pokoji, ale podle potřeby ho mohu přendat do kuchyně nebo na chodbu, pokud si chci teplotu upravit.
:-D:beer:

Mám skoro stejnou situaci jako tazatel, termostat v nejteplejší místnosti s okny na jih a v pohodě. Ale musel jsem si vyhrát s průtoky, na maximum průtoku otevřít zadní pokoje a doladit správné přiškrcení obýváku s termostatem. Později jsem ještě na poslední radiátory dal termoventily, jsou nastavené o stupínek níže než hlavní termostat a když zavřou, tak se rychle dotopí zbytek. Funguje to bez problémů, samozřejmě není to úplně nejdokonalejší, ale nechá se s tím žít:-)

Prostě chyba, termostat patří do nejchladnější místnosti a jestli to tam instalovala firma, jsou do lumpové. Regulovat teplotu průtoky je blbost i když po mnoha hodinách laborování připouštím, že nějaký účin to mít může. Jestli nastavuješ termohlavice, je vlastní bytový termostat zcela na nic. Jeho funkce je vyřazena nastavením teploty na termoventilech.

Koukám, jestli není 1 duben. Není. Ale srandy je tu i tak dost. Tak tedy vážně. Zkontrolujte stav vody v systému a nastavení výkonu čerpadla. Až budete topit, otevřete všechny kohouty naplno a zkuste vyzkoušet rukou teplotu radiátorů. Pokud jsou některé znatelně chladnější než jiné, zkuste je odvzdušnit. Pokud nikde vzduch není, přivřete třeba o 2/3 kohouty radiátorů v místnostech, kde topí hodně. To pro případ, kdyby bylo poddimenzované oběhové čerpadlo. Pokud by se nic nezměnilo, zkuste na špatně topících radiátorech porovnat teplotu na vstupu a na výstupu. Jestliže na vstupu je teplota jako na ostatních a na výstupu je radiátor studený, nebo pokud je i na vstupu teplota nižší, může být zarostlé potrubí, nebo v něm můžou být nějaké smyčky, kde se drží vzduch. Pokud je radiátor teplý na vstupu i výstupu a v místnosti je přesto chladněji, tak je radiátor poddimenzovaný a musí se osadit větší.
Až zjistíte a odstraníte problémové místo, je možné pro dosažení komfortu osadit radiátory termostatickými hlavicemi. Naprosto stačí ty obyčejné mechanické. Ty dáte všude vyjma obývacího pokoje, kde je umístěný termostat kotle. Jen pro ujasnění, ten je tam umístěn(ve výšce cca 1,5m) zcela správně. Rozhodně se nedává na záchod ani do spíže, ale do nejvíce využívané místnosti.
Ale než se do této vysoce sofistikované činnosti pustíte, tak ano, zkuste napřed zcela otevřít kohouty málo topících radiátorů a mírně přivřít ty v obýváku, kde je moc teplo. Slyšel jsem, že to prý občas pomůže.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...