Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Smrk - uříznutí kořenů - nespadne?

Ahoj,

začali jsme na zahrádce dělat nový chodník - ten starý byl křivý a jednotlivé dlaždice nám začal zvedat smrk svými kořeny.

Začali jsme kopat rygol a přeřezali některé tlusté kořeny toho smrku, ale trochu jsme teď začali mít obavu, zda smrk nespadne při menším větru - dva kořeny měli cca 12cm a jeden který nás čeká má asi 20. Posílám foto smrku a kořenů.

P8092221.jpg
P8092222.jpg
P8092223.jpg
P8092225.jpg
P8092226.jpg
P8092227.jpg

Do budoucna bych se smrku nejraději zbavil - je od předchozích majitelů pozemku a začal se blížit elektrickému vedení, ale sám si na to netroufám a ani to teď není priorita.

Předmět Autor Datum
Pokácet nyní pokud je malý. Nech si to na vánoce. Špičku můžeš použít jako vánoční stromek.
nerady 09.08.2021 22:40
nerady
:-D malý, jen asi přes 10 metrů nový
n.u.r.v. 09.08.2021 23:28
n.u.r.v.
Můžeš ho prodat Praze jako vánoční na Staromák. Jinak samozřejmě hrozí opravdu, že ve větru spadne.… nový
Rce 10.08.2021 00:02
Rce
Ak sa stromu nadobro nezbavíš, škoda roboty, za tri roky ti chodník znovu nový, tentoraz "obrazený"… nový
Nuda 10.08.2021 06:53
Nuda
Veľmi zaujímavá odpoveď vyzerá to ako citát z nejakého odborného článku ale nejako márne som hľadal… poslední
MA JU 22.08.2021 08:28
MA JU
Porazit, jediné schůdné řešení. Dokud je čas. Bude to jen horší. nový
Paron 10.08.2021 07:33
Paron
Je pravda. že smrky mají velmi mělké kořeny a po odstranění několika velkých hrozí ve větru vyvrácen… nový
Zerozero 10.08.2021 08:59
Zerozero
Díky všem, nechám ho porazit. Nevím zda se hodí jako vánoční strom - ve výšce cca 1.5m ho kdysi asi… nový
n.u.r.v. 10.08.2021 09:42
n.u.r.v.
Jedná se o velký strom, bez povolení bych značnou pokutu neriskoval. Ochránci přírody bývají velmi a… nový
Zerozero 10.08.2021 09:51
Zerozero
no v okolních vesnicích si zdobí strom, který roste ve vesnici, takže to chtít nebudou. Klidně si to… nový
n.u.r.v. 10.08.2021 09:56
n.u.r.v.
Kromě ovocných dřevin můžete na zahradě bez povolení kácet i ty neovocné, ale jen za podmínky že ve… nový
Moas 10.08.2021 10:05
Moas
A to vše platí mimo hnízdní období (vegetačního klidu), nebo to můžeš fakt pokácet kdykoli? nový
kejki 11.08.2021 09:01
kejki
jestli to projde No a kdyby to neprošlo, bylo by vhodno chtít po úřadu potvrzení, že přebírá odpov… nový
čumil old 10.08.2021 19:43
čumil old
Opravdu hrozí nebezpečí pádu. Chce to skácet. Smrky mají kořeny většinou pouze podpovrchové. Pokud u… nový
George63 10.08.2021 11:28
George63
jj dám to firmě. Sám si na to netroufnu a ani nemám čas a vybavení. Ale přes plot to padnout nesmí -… nový
n.u.r.v. 10.08.2021 12:32
n.u.r.v.
Schopná firma to pokácí od vrchu, takže k sousedům nic nespadne. Jen to teda nebude úplně za husu... nový
Kurt 10.08.2021 12:41
Kurt
Podáte žádost na příslušném odboru.Důležité je jak to pokácení odůvodníte.Magistrát pošle úředníka n… nový
kap.dabac 10.08.2021 16:13
kap.dabac

Můžeš ho prodat Praze jako vánoční na Staromák. Jinak samozřejmě hrozí opravdu, že ve větru spadne. Obecně smrk nedrží moc v zemi, protože má kořeny právě po povrchu, záleží také jak máš těžkou půdu, v písčité tutově za větru příznivého směru zbuchne. Poslední dobou jsou u nás stále vichřice a smrk opravdu padá s velkou chutí. U borovice by tento problém nebyl, ta má kůlový kořen svisle dolů.

Ak sa stromu nadobro nezbavíš, škoda roboty, za tri roky ti chodník znovu nový, tentoraz "obrazený" koreň zduje, nadvihne. Jedine dvoma vrstvami (spodná a vrchná kvôli ťahu a tlaku) viazaným roxorom armovaný, podkladový betón o hrúbke min. 12cm na ktorý sa položí trebárs finálna zámková dlažba.

Smrek je v tomto ničení chodníkov, ale aj nosných základov stavieb sviňa, odpovie dvanásť z desiatich expertov z oblasti "dendro_smrekológov".

Dôvod je ten, že smrekové korene vyslovene priťahuje naakumulované teplo betónových, šutrových chodníkov zo slnečného svitu, pod betónom sa tvoria ideálne podmienky skondenzovaného pôdneho vlhka, vhodné zloženie pH zásad z rozleptaného vápenca cementu v ktorých si korene hovia, rochnia blahom.

Dokonca smrekové korene svojimi agresívnymi živicami, šťavami, rozleptajú vodovodné, pozinkované potrubie zakopané v zemi, ak im vadia v rozlete, šírom rozhľade rastu.

Veľmi zaujímavá odpoveď
vyzerá to ako citát z nejakého odborného článku ale nejako márne som hľadal ale nič som nenašiel
potom som skúsil "hledat" a nič použil som aj "search" znova nič, pri "szukaj" to bolo celkom ... ale nič ohľadom tvojho tretieho odstavca
proste Nuda a ничего нигде

Dosť bolo srandy a teraz vážne.
problém je v tom že pri pomníku mojich rodičov tiež rastú smreky (podobnej veľkosti a sily a veľmi sa im tam páči) a nemôžem presvedčiť "tupých správcov cintorína" aby to spílili
takže hľadám niečo ako odborný článok, nejaká štúdia, čokoľvek z nejakého odborného zdroja
ak o niečom viete bol by som vám vďačný

Je pravda. že smrky mají velmi mělké kořeny a po odstranění několika velkých hrozí ve větru vyvrácení.
Pokud ale nepřijde vichřice hned, do vánoc asi stát bude.
Tedy bych ho nabídnul obci, nebo obcím okolním, jako vánoční strom. Nejen že ho bezpečně pomocí techniky pokácí, ale také si samy vyřídí potřebné povolení, se kterým by mohly být problémy. A bylo by to bez starostí a práce.

Díky všem, nechám ho porazit. Nevím zda se hodí jako vánoční strom - ve výšce cca 1.5m ho kdysi asi někdo zařízl, takže od toho místa se kmen rozděluje na 3 a to se pak výše dále rozděluje.

Myslíte že bude potřeba na pokácení nějaké povolení? Nechal bych to udělat firmou...

no v okolních vesnicích si zdobí strom, který roste ve vesnici, takže to chtít nebudou. Klidně si to povolení vyřídím - jen jestli to projde - důvod může být že roste přímo u drátů + v případě pádu může ohorzit jak sousedy tak nás + jeho kořenys parádně ničí zídku na uli a pokud to probourá, tak hrozí sesuv...

Kromě ovocných dřevin můžete na zahradě bez povolení kácet i ty neovocné, ale jen za podmínky že ve výšce 130 cm nad zemí nepřesahuje obvod jejich kmene 80 cm. Bez povolení je možné kácet i souvislé porosty dřevin (tj. dřeviny, které se dotýkají, příp. prorůstají) o rozloze menší než 40 m2.

Bez povolení lze kácet i staré, suché nebo poškozené stromy, které ohrožují pádem vás nebo kolemjdoucí. U mohutných stromů jen tuto skutečnost nahlaste do 15 dnů od pokácení. Vyhláška upravující kácení se totiž sice snaží bránit zbytečnému kácení neovocných stromů, ale ustupuje v případě jejich špatného stavu (zvlášť když je kácení spojené s výsadbou nových dřevin).

Pokud sousedi taky uvítají, že půjde pryč, tak to prostě nechte pokácet a kdyby se snad někdy někdo ozval, řekněte, že jste měřil kmen a měl pod 80 cm.

jestli to projde

No a kdyby to neprošlo, bylo by vhodno chtít po úřadu potvrzení, že přebírá odpovědnost a uhadí eventuální škody.
Vše s podpisem a razítkem.
A ono to půjde.
Možná by to vzaly před dušičkama firmy na vázání věnců výměnou za pokácení.

Opravdu hrozí nebezpečí pádu. Chce to skácet. Smrky mají kořeny většinou pouze podpovrchové. Pokud už má výšku 10m a není prostor pro jeho celkové "položení" ořezej větve od spodu tak, aby se po nich dalo vylézt výše a odřezávej jej od shora po částech cca 3 m dlouhých. Správný směr pádu ovlivnit vyřezaným klínem. A dávat bacha, aby Tě to nevzalo s sebou! Pokud sï netroufneš, raději říct zkušenějšímu.
Ještě jsem kouk na fotku.
Kácet po částech směrem k té brance. A pokud by bylo nutné přes plot a nechceš poškodit ten plot (kácel jsem nedávno obdobně) tak tu horní padající část "zafifuj" úvazem, před odříznutím, v místě řezu tak, aby se odříznutý vrch vrškem sklopil přes ten plot na silnici, ale úvaz podržel spodní část v místě řezu a nespadl celou vahou a plochou na plot. Pak přetáhnou lanem, nebo lépe dvěma lany do V, za úvaz na horní části, odříznutou uchycenou horní část na silnici. Nutné změřit (odhadnout) délku horní části pro sklopení tak, aby nepoškodila plot. Chce to trochu "fortelu" a nějakou lehčí pilu (předpokládám že motorovka).

Podáte žádost na příslušném odboru.Důležité je jak to pokácení odůvodníte.Magistrát pošle úředníka na místní šetření.Zaplatíte 500kč,bez ohledu jestli vám to povolí nebo ne.Žádná firma za vás povolení nevyběhá.Pokud vám to porazí někdo jen tak na blint tak nese plnou odpovědnost za pokácení bez povolení.Proto povolení vyžadují.To povolení platí tuším 6 měsíců a můžete kácet v době vegetačního klidu.Na druhou stranu není li žalobce tak není ani soudce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru