Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Smrk - uříznutí kořenů - nespadne?

Ahoj,

začali jsme na zahrádce dělat nový chodník - ten starý byl křivý a jednotlivé dlaždice nám začal zvedat smrk svými kořeny.

Začali jsme kopat rygol a přeřezali některé tlusté kořeny toho smrku, ale trochu jsme teď začali mít obavu, zda smrk nespadne při menším větru - dva kořeny měli cca 12cm a jeden který nás čeká má asi 20. Posílám foto smrku a kořenů.

P8092221.jpg
P8092222.jpg
P8092223.jpg
P8092225.jpg
P8092226.jpg
P8092227.jpg

Do budoucna bych se smrku nejraději zbavil - je od předchozích majitelů pozemku a začal se blížit elektrickému vedení, ale sám si na to netroufám a ani to teď není priorita.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ak sa stromu nadobro nezbavíš, škoda roboty, za tri roky ti chodník znovu nový, tentoraz "obrazený"…
Nuda 10.08.2021 06:53
Nuda
Veľmi zaujímavá odpoveď vyzerá to ako citát z nejakého odborného článku ale nejako márne som hľadal… poslední
MA JU 22.08.2021 08:28
MA JU

Ak sa stromu nadobro nezbavíš, škoda roboty, za tri roky ti chodník znovu nový, tentoraz "obrazený" koreň zduje, nadvihne. Jedine dvoma vrstvami (spodná a vrchná kvôli ťahu a tlaku) viazaným roxorom armovaný, podkladový betón o hrúbke min. 12cm na ktorý sa položí trebárs finálna zámková dlažba.

Smrek je v tomto ničení chodníkov, ale aj nosných základov stavieb sviňa, odpovie dvanásť z desiatich expertov z oblasti "dendro_smrekológov".

Dôvod je ten, že smrekové korene vyslovene priťahuje naakumulované teplo betónových, šutrových chodníkov zo slnečného svitu, pod betónom sa tvoria ideálne podmienky skondenzovaného pôdneho vlhka, vhodné zloženie pH zásad z rozleptaného vápenca cementu v ktorých si korene hovia, rochnia blahom.

Dokonca smrekové korene svojimi agresívnymi živicami, šťavami, rozleptajú vodovodné, pozinkované potrubie zakopané v zemi, ak im vadia v rozlete, šírom rozhľade rastu.

Veľmi zaujímavá odpoveď
vyzerá to ako citát z nejakého odborného článku ale nejako márne som hľadal ale nič som nenašiel
potom som skúsil "hledat" a nič použil som aj "search" znova nič, pri "szukaj" to bolo celkom ... ale nič ohľadom tvojho tretieho odstavca
proste Nuda a ничего нигде

Dosť bolo srandy a teraz vážne.
problém je v tom že pri pomníku mojich rodičov tiež rastú smreky (podobnej veľkosti a sily a veľmi sa im tam páči) a nemôžem presvedčiť "tupých správcov cintorína" aby to spílili
takže hľadám niečo ako odborný článok, nejaká štúdia, čokoľvek z nejakého odborného zdroja
ak o niečom viete bol by som vám vďačný

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru