Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak je to s vodiči v domě ?

Zdravím,
koukám na toto https://www.youtube.com/watch?v=UknxnpVj6Ag a měl bych dotaz. V čase 5:04 vysvětluje chybu, kdy se může dostat fáze na kolík tím, že upadne PE vodič. Vysvětlete mi jednu věc. Jak se fáze na kolík dostane? Borec říká že přes spotřebič (zřejmě až se zapne).

Ale proč není fáze i na nule, když na tu nulu fáze přes spotřebič taky prochází a vrací se, pokud tedy spotřebič zapnu? Kam se tá fáze ztratí?

Jednou mi elektrikář říkal, že nejhorší je, když někde va rozvaděči upadne nulák. Moje otázka zní proč?

Zkuste mi to vysvětlit jako školákovi.

Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pane Honzo, pana @jezekhifi neposlouchejte, dělá si z Vás legraci, poznal asi, že tomu příliš nerozu… nový
vitovec 04.08.2021 18:07
vitovec
Asi tak, 6 pozic je tak na sezonni zahradni domek bez koupelny. V nasi malinke chate nacpal predchoz… nový
re4zon 04.08.2021 19:32
re4zon
Ten rozvaděč dejte radši zbytečně velký než příliš malý. A pokud se vejde, tak hlubší. Úplně nejlepš… poslední
umfa 04.08.2021 20:37
umfa

Pane Honzo, pana @jezekhifi neposlouchejte, dělá si z Vás legraci, poznal asi, že tomu příliš nerozumíte. Svědčí o tom návrh rozvaděče o 6ti pozicích, vždyť tam budete mít dva třífázové jističe a je plno. Kam dáte zbývající jističe, stykač pro TUV a kam dáte proudové chrániče, které budete muset osadit, pokud budete chtít ten nový rozvod zrevidovat. Samostatný okruh pro lednici, nezapojený přes chránič je správná úvaha. Rovněž jestli tam bude kancelář s nějakou IT technikou, tak také zapojit mimo chránič. Vše ostatní přes chrániče. Já bych to viděl na rozvaděč o cca 30-ti modulech. Ty vaše dva návrhy jsou zbytečné velké, to má jezekhifi pravdu.

Asi tak, 6 pozic je tak na sezonni zahradni domek bez koupelny. V nasi malinke chate nacpal predchozi majitel setrilek rozvadec o 9 pozicich a zlamal bych mu za to ruce, ted to budu muset cele predelat, protoze se tam vubec nic nevejde. Na byt 20+, na rodinny dum bude i 40 malo.

Ten rozvaděč dejte radši zbytečně velký než příliš malý. A pokud se vejde, tak hlubší. Úplně nejlepší je gigantický průmyslový :-) Je to potom opruz snažit se dráty namuchlat do malého prostoru, nevíte co se přihodí (třeba se ukáže, že by bylo dobré jinak uspořádat jističe kvůli https://www.kvelektro.cz/propojovaci-lista-g-3l-1000-10c-p1218827 a už jste v potížích). Časem se určitě objeví nějaká předělávka, úprava, přestavba a pak větší rozvaděč oceníte.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru