Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr klimatizace

Ahojte máte někdo zkušenost s klimatizací? Jejím výběrem třeba v poslední době nebo zkušenosti s provozem. Chystám se na objednávku s montáží, mám už nějaké nabídky ale nevím jestli se vyplatí investice do značek jako Toshiba, LG Fujitsu. Nejlevnější Sinclair třeba zase taky nechci. Nalákali mě na značku Gree která sice vyrábí pro Sinclair, ale taky pro další špičkové výrobce jako Viessmann, daikin atd.. máte třeba s touto někdo zkušenost? Díky za tipy rady..

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já se přiznám že jsem vybíral podle hlučnosti vnitřní i vnější jednotky - aby se při tom dalo v příp…
Moas 25.07.2021 20:58
Moas
A venkovní bedna je jak hlučná? Kolik dB?
jezekhifi 25.07.2021 21:21
jezekhifi
Ta Gree má větší venkovní jednotka 5,5kw 55dB a vnitřní 2,5kW 21-40dB a 4,6kW 22-42 dB. Lepší značky… nový
Nitram18 25.07.2021 21:43
Nitram18
Já se neptal tebe, to si mužu dohledat. Já se ptal Moase na jeho LG, protože já bych si netroufl tu… nový
jezekhifi 25.07.2021 22:21
jezekhifi
Tak jsem to radši dohledal, jedná se o LG P09RK. Ve specifikacích se píše totok: - akustický tlak v… nový
Moas 26.07.2021 05:58
Moas
Já mám větší klímu proto to číslo 10 v názvu, a decibely podobné. No at nám to slouží, je to fakt su… nový
jezekhifi 26.07.2021 06:06
jezekhifi
Toshiba je tišší venku i vevnitř, s čínskou jsem měl smůlu - jeden kus běží, ale druhý málo topil a… nový
kejki 26.07.2021 00:07
kejki
Máme doma v Plzni v přízemí LG, do patra jsme si nechali nainstalovat Dražice. LG s montáží před 5-t… nový
akaš 26.07.2021 01:12
akaš
Inak uz mam vedla tohoto vlakna reklamu na Daikin...Google nas sleduje tak pozor;o). Prizivim sa tro… nový
fleg 26.07.2021 09:07
fleg
jedna klima vychladi efektivne samozrejme iba jednu miestnost. nový
fallon 26.07.2021 09:19
fallon
Venkovní jednotku můžeš mít jen jednu, k ní připojit více vnitřních jednotek. Je ale potřeba pořídit… nový
Moas 26.07.2021 09:47
Moas
Vychladí částečně. V místnosti, kde je klima to bude vychlazené, ve vedlejší místnosti už méně, ale… nový
Jan Fiala 26.07.2021 13:33
Jan Fiala
Takhle dát do dveří do druhé místnosti vrtulu co bude nasávat studený luft z klimatizované místnosti… nový
jezekhifi 26.07.2021 15:26
jezekhifi
Já používám stolní větrák . Nikoliv na chlazení , ale při topení na chalupě . Dávám ho do dveří a fo… nový
jenda d 26.07.2021 18:20
jenda d
Co se týká nachlazení z klimatizace, asi bude dost záležet na člověku. Mně jede klima přes noc v lož… nový
umfa 26.07.2021 14:05
umfa
Máme v práci x klimatizací Daikin a všechny šlapou už kolem deseti let na jedničku. Samozřejmě každo… nový
martas38 26.07.2021 21:58
martas38
Ahoj, taky jsem přemýšlel o klimatizaci protože spím v podkroví a moje část střechy je na jih a v lé… nový
n.u.r.v. 30.07.2021 13:51
n.u.r.v.
Platím měsíčně 850Kč za elektriku, a ještě mě vracejí peníze. poslední
jezekhifi 30.07.2021 14:57
jezekhifi

Já se přiznám že jsem vybíral podle hlučnosti vnitřní i vnější jednotky - aby se při tom dalo v případě potřeby spát a aby to nerušilo sousedy v okolních domech. Skončil jsem u LG. Už asi osm let jede jak z praku, bez závad. A tichá opravdu je. Přesný typ nicméně nevím, stejně už se nebude vyrábět.

Tak jsem to radši dohledal, jedná se o LG P09RK. Ve specifikacích se píše totok:

- akustický tlak v 1m vnitřní jednotka 19 - 38 dBA
- akustický tlak v 1m venkovní jednotka 47 dBA
- akustický výkon jednotek vnitřní / venkovní 57 / 65 dBA

Tu venkovní jednotku ve vedrech samozřejmě slyšet je, nicméně máme ji vystrčenou na stranu, kde není žádná zástavba a na barák není nikdo další nalepený, takže to můžem pustit kdy chceme. Ale stejně jsme se naučili chladit jen přes den a na noc to vypnout - vychlazená ložnice pak v pohodě celou noc vydrží. Ta klima deklaruje, že je na 65 m3, nicméně necháme otevřené dveře do místnosti s klimou a teploty v celém baráku ani při těch nejhorších letních hicech nejdou přes 25. Musím říct, že z peněz, které jsem kdy do baráku vrazil, byla klimatizace tím nejlepším, co jsem mohl udělat. Už i jediná klimatizační jednotka udělá léto neuvěřitelně příjemnější.

Toshiba je tišší venku i vevnitř, s čínskou jsem měl smůlu - jeden kus běží, ale druhý málo topil a nedokázal v mrazech vytopit místnost. Namrzání - o Toshibu se nestarám, levnou musím v přechodném období topení občas vyprostit z ledu. Vadí hlavně mlhavé a sychravé počasí, ne vyloženě mrazy. Naštěstí je to v přízemí, takže jí polévám konví s vlažnou vodou. Při určitých otáčkách (invertor jde ve skocích) trochu rezonuje, ale proběhla 4 zimy. Toshiba je nová, má za sebou jednu zimu a dá se u ní spát. Větší kravál dělá stykač, než ta klimatizace. Teď jsem párkrát pod ní dělal, když chladila a přes den nebyl slyšet ventilátor. Samosebou je to teď menší rozdíl teplot, když se chladí na 21°, než když se topí. Jo, teplomilné musím upozornit, že topíme na max. 20°.
Žádnou inteligentní aplikaci nemáme a 13 výkon vyšla i s montáží na 25 tis, konzole byly po předešlé, ale tu museli sundat.

Máme doma v Plzni v přízemí LG, do patra jsme si nechali nainstalovat Dražice. LG s montáží před 5-ti lety cca 42.000 Kč plzeňská firma, Dražice letos s montáží 34.400 Kč pražská firma (takže včetně dopravy). Dražice se mi zatím jeví výkonnější, tišší, lepší. Jsou na schodišti a slušně chladí i přízemí, takže LG teď zapínáme méně.
LG nám na patro nabízelo multisplit za 140.000 Kč. Dražice to vychladí krásně jedním splitem - stačí otevřené dveře.

Inak uz mam vedla tohoto vlakna reklamu na Daikin...Google nas sleduje tak pozor;o).
Prizivim sa trochu...nad klimou premyslam, pretoze v dome sme mavali slusnych 26 v horucavach, ale ak dlho vypeka ako tento rok vykuri sa ten dom az na 29 a to uz poznat. Takze preto klima.
Povodne som si myslel, ze na klasicky bungalov (90m) budem musiet dat 2-3 vnutorne (tym padom aj vonkajsie jednotky), co sa mi moc nechce, ale bolo tu naznacene, zeby jedna klima mohla vychladit aj viac ako jednu miestnost.
Je to teda mozne?
Musela by byt v tom pripade vnutorna jednotka niekde na chodbe, aby siel chladny vzduch do izieb, alebo by to slo aj z jednej izby do dalsej?
Pytam sa preto, ze mame doma krb s prieduchmi do izieb a bolo mi kedysi davno povedane, ze to vykuri cely dom, staci ma otvorene dvere, pripadne cez tie preduchy.
Samozrejme je to blbost, uz v susednej miestnosti je zima a krb vykuri maximalne miestnost v ktorej je.
Preto som si neni isty tym prudenim vzduchu a moznostou chladit jedno jenotkou viac ako jednu miestnost.

Venkovní jednotku můžeš mít jen jednu, k ní připojit více vnitřních jednotek. Je ale potřeba pořídit tzv. "multi-split" venkovní jednotku a pohlídat si, aby měla potřebný počet přípojných bodů.

Máme jednu relativně slabou klimu (papírově na 65 m3) a menší domek cca 8x8m, přízemí plus dva pokoje v patře, zateplené 10cm polystyrenem.

V tom jednom pokoji (ložnice) v patře je instalována klima, přes léto jede přes den na 18 stupňů a necháváme otevřené dveře. Chlad naleze i do vedlejšího pokoje a je výrazně cítit, jak se "snáší" po schodech do přízemí. I v extrahorkém létu (tuším předloni), kdy venku byla jedna pětatřicítka za druhou, jsme v okolních místnostech měli max 25 stupňů. Večer jsme klimu vypnuli, zavřeli dveře do ložnice, teplota tam během chvilky naskočila na 20-21 a do rána bylo nejhůř 24. Pro rejpaly dodávám, že žádné angíny ani nic takového nemáme.

Důležité je taky správné používání klimatizace. Hodně lidí si myslí, že když chtějí mít v noci chladno, tak si večer v horké ložnici pustí klimu a nechají ji foukat přes noc. Což vede k těm angínám. Správný postup je, že se ráno vyvětrá a pak se chladí přes den, aby chladno "nasáklo" do nábytku a všeho. Přes noc pak už nic foukat nemusí.

Čili jednou vnitřní jednotkou určitě nedocílíš třeba 22 stupňů ve všech pokojích, ale ze současných 29 se dostaneš odhaduju na těch 25 nebo 26 (za podmínky, že v jedné místnosti budeš mít celodenně super chladno) a to už k důstojnému přežití vlny veder dostačuje. Příjemnější a lépe řiditelné jsou pochopitelně zvlášť jednotky v každém pokoji, ale osobně jsem došel k názoru, že to za těch mnoho desítek tisíc navíc nestojí. Multi-split jednotky jsou drahé.

Vychladí částečně. V místnosti, kde je klima to bude vychlazené, ve vedlejší místnosti už méně, ale pořád to bude poznat.
Pokud bys tam přidal nějakou nucenou ventilaci, třeba hnal vzduch nahoře do místnosti s klimou nebo naopak dole do druhé místnosti, chlazení by bylo efektivnější.

Já používám stolní větrák . Nikoliv na chlazení , ale při topení na chalupě . Dávám ho do dveří a foukám studený vzduch do místnosti kde je tepleji . Horký vzduch je lehčí a automaticky nahrazuje studený (vysávaný ) u země . Takže u chlazení to bude obdobné a tedy stačí ten stolní ventilátor na zemi . Používám ho na nejmenší rychlost a je to velice rychle znatelné.

Co se týká nachlazení z klimatizace, asi bude dost záležet na člověku. Mně jede klima přes noc v ložnici celé léto (tedy až na vyloženě chladné noci) na plný knedlík, přes den v obýváku a/nebo v kanceláři taky a ještě jsem z toho nic neměl. A moje sestra zase kolem klimatizace jen projde a má angínu.

Ahoj,
taky jsem přemýšlel o klimatizaci protože spím v podkroví a moje část střechy je na jih a v létě je tu 26 i více stupňů, takže spím v přízemí v obýváku :-) Ale zajimala by mě spotřeba elektřiny, aby mě místo vedra nezabil účet za elktriku.

Díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru