Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr klimatizace

Venkovní jednotku můžeš mít jen jednu, k ní připojit více vnitřních jednotek. Je ale potřeba pořídit tzv. "multi-split" venkovní jednotku a pohlídat si, aby měla potřebný počet přípojných bodů.

Máme jednu relativně slabou klimu (papírově na 65 m3) a menší domek cca 8x8m, přízemí plus dva pokoje v patře, zateplené 10cm polystyrenem.

V tom jednom pokoji (ložnice) v patře je instalována klima, přes léto jede přes den na 18 stupňů a necháváme otevřené dveře. Chlad naleze i do vedlejšího pokoje a je výrazně cítit, jak se "snáší" po schodech do přízemí. I v extrahorkém létu (tuším předloni), kdy venku byla jedna pětatřicítka za druhou, jsme v okolních místnostech měli max 25 stupňů. Večer jsme klimu vypnuli, zavřeli dveře do ložnice, teplota tam během chvilky naskočila na 20-21 a do rána bylo nejhůř 24. Pro rejpaly dodávám, že žádné angíny ani nic takového nemáme.

Důležité je taky správné používání klimatizace. Hodně lidí si myslí, že když chtějí mít v noci chladno, tak si večer v horké ložnici pustí klimu a nechají ji foukat přes noc. Což vede k těm angínám. Správný postup je, že se ráno vyvětrá a pak se chladí přes den, aby chladno "nasáklo" do nábytku a všeho. Přes noc pak už nic foukat nemusí.

Čili jednou vnitřní jednotkou určitě nedocílíš třeba 22 stupňů ve všech pokojích, ale ze současných 29 se dostaneš odhaduju na těch 25 nebo 26 (za podmínky, že v jedné místnosti budeš mít celodenně super chladno) a to už k důstojnému přežití vlny veder dostačuje. Příjemnější a lépe řiditelné jsou pochopitelně zvlášť jednotky v každém pokoji, ale osobně jsem došel k názoru, že to za těch mnoho desítek tisíc navíc nestojí. Multi-split jednotky jsou drahé.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny