Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Zapojení 3f motoru s převodovkou

Zdravím,

chtěl bych se zeptat jak správně zapojit motor DKF 71N 054 s převodovkou 71LDS1 z obrázku 1. Svorkovnice na obr. 2 je zapojena do hvězdy. Jde mi o to, že jsem už takový motor měl (podobného výkonu s převodovkou) a při napojení na 380V normálně pár chvil jel (cca 20 vteřin). Taky byl zapojen do hvězdy. Když jsem ho ale vytahoval ze zásuvky, tak vyhodil pojistky a při následné kontrole svorkovnice byly z vynutí upálené 3 dráty. Nechci aby se mi stalo to stejné i s tímto motorem. Původní motor byl starší z bazaru. Tento je taky z druhé ruky, ale měla by to být nějaká nepoužitá uloženka.

Otázka je, jestli mi v zapojení pomůže motorový startér motorovy-spoust-ex9sn25b-6-10-a nebo jestli to můžu normálně zapojit napřímo do zásuvky. Chci to jako pohon pro mlýnek na maso.

Předem děkuji za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Motory se snad dneska ještě převíjeji, alespoň učni to ještě dělaji (nedávno jsem viděl propagaci mí… nový
ml1 12.07.2021 14:20
ml1
Chlapi mockrát vám děkuju za rady. Preventivně jsem objednal spouštěč motoru a zapojím to přes něj.… poslední
lmarek86 12.07.2021 14:30
lmarek86

Motory se snad dneska ještě převíjeji, alespoň učni to ještě dělaji (nedávno jsem viděl propagaci místního SOU a pořád se to učí), jestli to ještě dělá někdo komerčně opravdu netušim. Když jsem se učil já, tak jsme to dělali za režii (platila se akorát měď) a učiliště bylo rádo, že nemusíme utápět materiál ve cvičných motorech.
Jinak zapojení by mělo být tři fáze na ty tři volné šroubky. Tam, kde jsou klemy, nic nepřipojovat - střed hvězdy se normálně nikam nepřipojuje, jinak tam potečou proudy třetí harmonické (nechce se mi teď vzpomínat na jejich příčinu).
Jak se můžou upálit dráty to nechápu. Ani snad při nějakém pomalém vytahování. Motor může běžet (s nějakými omezeními) na dvě fáze, rozhodně by k takové závadě nemělo dojít (spíš hrozí zastavení a přehřátí, ale určitě na ustřelení drátů). Ani snad kdyby se při vypínání vodiče zkratovaly (mohla by zásuvka být vadná) a motor běžel jako generátor, by to nedalo takový proud, aby přepálil vodiče.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru