Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaká ložiska do pračky

Dobrý den, můžete prosím, poradit, jaká ložiska patří do automatické pračky s předním plněním LG, například typ WD10390?

Oslovené servisy dávají ložiska s dvojitým opláštěním 2Z s tím, že to stačí, ale podle dostupné dokumentace by tam prý měly být s gumovým těsněním (rubber sealed) na obou stranách 2RS a navíc s kovovým krytím 2Z, například ložisko 6205 2RS 2Z a druhé 6206 2RS 2Z.

Dotaz: stačí pouze s kovovým krytím 2Z, nebo je lepší nebo nutné aby byly těsněné i gumou 2RS? Děkuji za rady a vaše zkušenosti.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Upřímě nevím jak vypadá ložisko 2RS a ještě kryté 2Z.-Možná že mě něco uniklo ale když se podívám do…
kap.dabac 27.05.2021 11:46
kap.dabac
Vycházím z nabídky prodejce ložisek kde přímo uvádí 6205 2RS 2Z. Viz následující odkaz na kliknutí:… nový
náhodný 27.05.2021 12:17
náhodný
Dobrý den,píšete to dobře,ty krytky budou z nějakého materiálu jako klasická gufera,tudíž teplu odol… nový
Lubomír 27.05.2021 15:16
Lubomír
Díky za názor váš i předchozích rádců. Když už se to opravuje, tak je cena materiálu mnohem menší, n… nový
náhodný 27.05.2021 15:54
náhodný
Máte pravdu, jsou buď 2RS nebo 2Z. Na stránce https://www.astbearings.com/bearing-closures.html je p… poslední
náhodný 29.05.2021 22:31
náhodný
Řešil jsem něco podobného u pračky Haier. Také výměna ložiska už po 4 letech. Bohužel, i po nákupu n… nový
severak 27.05.2021 15:35
severak
Obojstranné zadeklovanie ložiska slúži iba ako prachotesné zábrana. Vlhkosť, voda, para, kondenz, lú… nový
Nuda 27.05.2021 19:22
Nuda
Nuda: máte pravdu, před oběma ložisky je na straně bubnu ještě gufero. Hlavně jde o to, jestli je tř… nový
náhodný 27.05.2021 20:34
náhodný
Předpokládám že se bavíme o pračce, u které je jisté, že lze ložiska vyměnit bez rozřezání plastové… nový
Moas 27.05.2021 20:38
Moas
WD 10390, doufám, že to je jen na šrouby a těsnění mezi půlkami vany. Takže by se snad nemusela rozř… nový
náhodný 27.05.2021 21:21
náhodný

Upřímě nevím jak vypadá ložisko 2RS a ještě kryté 2Z.-Možná že mě něco uniklo ale když se podívám do ČSN,Tak tyto ložiska jsou jako samostatná RS a Z.Tak nevím .Možná jsou už normy staré a neplatí.

Dobrý den,píšete to dobře,ty krytky budou z nějakého materiálu jako klasická gufera,tudíž teplu odolného.V pračce je teplota hodně malá,třeba oproti hlavě válců v autě,kde jsou na ventilech také gufera.Osobně,jako člověk,který si vše opravuje sám včetně praček v rodině bych dal ta ložiska s gumovým těsněním.:-)

Díky za názor váš i předchozích rádců. Když už se to opravuje, tak je cena materiálu mnohem menší, než práce a čas i když se neměří na peníze a tak to chce kvalitní náhradní díly. Pokud není opotřebeně ještě něco dalšího, jak u následujícího příspěvku.

Máte pravdu, jsou buď 2RS nebo 2Z. Na stránce https://www.astbearings.com/bearing-closures.html je popis, cituji

2RS: Maximální provozní teplota je 240 ° F (což je 115,556 °C). Tento typ těsnění se dotýká vnitřního kroužku a poskytuje lepší ochranu v kontaminovaném prostředí než kovový štít. To však má za následek zvýšení točivého momentu a snížení maximální rychlosti ložiska. Některá maziva a chemikálie reagují s gumou.

2Z: Maximální provozní teplota je 450 ° F (což je 232,22 °C). Jelikož nedochází ke kontaktu s vnitřním kroužkem, nedochází k žádnému znatelnému dopadu na točivý moment nebo rychlost a provoz lze srovnávat s provozem otevřeného ložiska.

Ještě jednou děkuji všem rádcům, kteří přispěli svou radou a zkušenostmi.

Obojstranné zadeklovanie ložiska slúži iba ako prachotesné zábrana. Vlhkosť, voda, para, kondenz, lúhy preniknú do ložiska, ktoré začne časom korodovať a máš o rachot "tatramatky ródeo" pri točení bubnom vystarané.

Ideálne je na hriadeľ predsadiť pred ložisko vhodné silikónové gufero (tenké, sedmičku 7mm) s dvojitou tesniacou hranou na hriadeli natlačené do teflónovo-lítiovej bielej vazelíny medzi gufero a ložisko v prípade, ak to umožní konštrukčné riešenie práčky.

Nuda: máte pravdu, před oběma ložisky je na straně bubnu ještě gufero. Hlavně jde o to, jestli je třeba opravdu dát dokonale těsné ložisko s gumovým těsněním na obou stranách (2RS) a ještě navíc s kovovým krytím na obou stranách (2Z), nebo jestli stačí to, co prý dávají některé servisy s tím, že prý to stačí, nebo nějakým dalším zdůvodněním (viz výše).

U praček s přímým pohonem motoru Direct Drive (například LG) by asi při pronikání vody se saponátem skrz těsnění ložiska došlo k namočení cívek motoru a zkratu (laická představa, servisní technici by to věděli nejlépe).

Takže dilema: dát pračku do servisu, kde přímo říkají, že dávají ložiska pouze s 2Z nebo se pokusit pračku spravit (i s hrubou silou na vybouchání ložisek) vlastním domácím nářadím s nejistým výsledkem, ale koupenými lepšími ložisky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru