Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Fotovoltanický panel na balkón

Ahoj, vyplatí se na klasický panelákový balkón (lodžii) pořídit FV panel(y)? V baráku kousek vedle to někdo má a já přemýšlím, že bych si něco takového pořídil taky. Orientace je jih-mírně východ. Jakým způsobem pak tu el. z toho nejlépe využít? Vypatí se taková sranda? Máte někdo zkušenosti?

Předmět Autor Datum
Mrkni na zajímavé články: https://kutilska.poradna.net/articles/2755617-fotovoltaicka-elektrarna-cas… nový
host 24.05.2021 19:27
host
Díky za odkazy. Počtu si. nový
FV 24.05.2021 23:29
FV
Jde o to, co od toho čekáš. Jestli usporu elektřiny, pak by bylo nejrozumnejsi spojení panelů s mikr… nový
Jan Fiala 25.05.2021 05:44
Jan Fiala
Ak by bol šťastným majiteľom akumulačného el.bojlera vybavený odporovou ohrevnou špirálou určený na… nový
Nuda 25.05.2021 09:26
Nuda
4 panely ti dodají malou část dne skoro 1kW. To na bojler moc nebude. Investice se ti nevrátí, je t… poslední
Jan Fiala 25.05.2021 10:40
Jan Fiala

Jde o to, co od toho čekáš. Jestli usporu elektřiny, pak by bylo nejrozumnejsi spojení panelů s mikrokontrolery a připojení do zasuvky. Ale budeš zivit i sousedy.

Taky si můžeš udělat vlastní maličkou ostrovní elektrárnu - panely, bayerie a nějaký měnič. Tohle už nemůžeš jen tak připojit do sítě, potřeboval bys povolení, revize,... Takže by to fungovalo samostatně, třeba na alternativní osvetleni 12V, pripojené rovnou k baterce, kterou by panely nabijely, mohl bys k tomu z měniče napájet nějaký nenáročný spotřebič...

Ale obecně nepočítej s tím, že nějaké 3-4 panely budou mít nějaký velký přínos. Bez baterie je problém v tom, že panely dodávají nejvíc v době, kdy jsi v práci. Takže ideální čas na dobíjení baterie, abys pak energii využil večer.

Ak by bol šťastným majiteľom akumulačného el.bojlera vybavený odporovou ohrevnou špirálou určený na úžitkovú vodu, mohol by získanú energiu na pravé poludnie naakumulovať do teplej vody.

V opačnom prípade je to nezmyselná "detská hračka" ak nedisponuje s komplet HW reťazcom, baterkami, meničom DC/AC, desulfátorom nacapený na kontaktoch kyslých bateriek prípade inteligentnou nabíjačkou s deviatimi krokmi s udržiavacím napätím 13.6-13.9V nonstop pripojenú k Pb/gel/Ag. Otázka: Kedy sa vrátia vynaložené financie za HW? Baterky po desiatich rokoch začnú skapíňať, panel strácať účinnosť, aj mu za tie roky zhrdzavie konzola na stene.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru