Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kultivátor / rotavátor místo rytí?

V rámci rodiny máme větší zahradu a slabšího majitele; rytí mu dává dost zabrat a je vyčerpávající.

Dá se plně nahradit ruční rytí rýčem prací rotavátoru / kultivátoru? Mám na mysli ty "ruční", s hloubkou asi 20 cm. Má někdo přímou zkušenost?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
dnes moderná veda, odborné znalosti poľnohospodárov uprednostňujú šetrné spracovanie pôdy výhradne i…
Nuda 25.04.2021 04:24
Nuda
Těch 8 cm je IMHO málo. Už vidím, jaká mrkev a petržel to v takto upravené půdě vyroste.
L-Core 25.04.2021 23:40
L-Core
Píšem o vhodnej pôde určenej k výsadbe záhradných plodín či už dopestovaných zo semena koreňovej zel… poslední
Nuda 02.05.2021 23:11
Nuda
Ono to má svá úskalí.Podzimní hluboké rytí má své opodstatnění.Likvidace plevelů a pod.Na druhou str…
kap.dabac 25.04.2021 08:29
kap.dabac
Ani ne tak semena starších plevelů, plevel je prostě všude. Ale existují půdní bakterie. A sice aero… nový
Rce 01.05.2021 23:34
Rce
Rytí půdy rotavátorem neuděláte. Můžete to poskákat čímkoliv, ale rytí, nebo orba je něco jiného, ne…
milan.cukrar 27.04.2021 07:40
milan.cukrar
Dneska jsem dělal 2 hodiny plácek na slepičím dvorku, abych to zasel, než přijde slibovaný déšť. Ten… nový
kejki 01.05.2021 21:18
kejki

dnes moderná veda, odborné znalosti poľnohospodárov uprednostňujú šetrné spracovanie pôdy výhradne iba povrchovým kyprením, aby sa nenarušil pôdny profil spolu s živnou mikroflórou, baktériami, hubami apod. diferencované podľa jednotlivých vrstiev pôdy. Teda hĺbka povrchového spracovania bohaté stačí cca 8cm.

Sovietske metódy rozorávaním celín predsadenou predradličkou, následne radlicami s hĺbkou orby 80cm, sa dnes využívajú sporadicky, ak sa zakladá úplne nová roľa s vytiahnutím spodnej, sterilnej pôdy, ktoré je spojené so zaoraním burín, travín, koreňov samonáletových drevín a semien hlboko pod povrch, napríklad určená na sadbu grulí (brambor).

Nevýhoda rotavátorov, kultivátorov je, že si medzi nožmi v prípade iba jedného zásahu rozvláčiš, rozoseješ samonáletové semená burín, nasekáš, rozoseješ živé korienky "naděláš řísky" trvácnych burín (drchnička, kuračka, pýr, traviny, semená portulaky) po celom pozemku podobne, ako sejacím zariadením.

Preto je výhodné rotavátorom zopakovať úkon z jari aspoň 3x po sebe s plytkým, povrchovým obracaním vrchného profilu (stačí do 5cm) s odstupom siedmich dní, aby sa uchytené, nechcené naklíčené buriny, korienky v pôde otriasli, znemožnilo ich ďalšie uchytenie a rast. (Ak nechceš používať chémiu s total herbicídnym účinkom aplikovaný na zelené olistenie, prípade travex s absolútnou likvidáciou živého, semien, koreňov, ba i stromov na obdobie min.šesť rokov).

Semená burín majú klíčivosť do 25 rokov ak sú vynesené z hlbšieho pôdneho profilu (z hibernácie) na príhodnú hĺbku klíčivosti kde je dostatok tepla z denného osvitu, vzduchu a vlahy. Netreba podceňovať geneticky vrodenú "inteligenciu" zakódovanú v DNA rastlín s ich prispôsobivosťou a okamžitými reakciami k vhodnému prostrediu na prežitie.

Píšem o vhodnej pôde určenej k výsadbe záhradných plodín či už dopestovaných zo semena koreňovej zeleniny, hľuzí alebo priesad.

Každý z tunajších ťulpasov, neznalých mudrcov pomerov, by najradšej obracal ťažkým rýľom na jeseň pôdu do hĺbky 30cm z dôvodu, aby zemina premrzla, obrátila sa naruby. Čiže ľudové povery, kecy JPP.

Zásadná chyba, omyl tupcov.

Osobne výhradne pôdny profil mulčujem, ideálne povrchovo nastlaná sterilná pšeničná slama (kompost) do ktorej sadím priesady.

Bordel až na jar rotavárotom zaoriem.

Žížaly, vtáci, hmyz spolu s podhubím je nutné nechať pracovať, žiť si svojim prirodzeným životom.
--------------------------------------
Koreňovú zeleninu: Predpripravím pôdu rotavátorom 3x obrátením pôdy na jar, do ktorej zapravím cca 1kg vo vriacej vode rozpustený Hypermanagan (KMnO4) na 100m2, polejem nakvaseným pekárskym droždím,

Na grule (brambory) je tu okrem morenia naklíčenej sadby hypermangánom, vynikajúci bakteriálny smrad z dielne Maďarov, zaoraný spolu s horčicou, vikou do pôdy na jeseň a tesne pred sadbou: NovaFerm VIVA.

Záverom:
5kg (strapec hrozna brambor na vyrvanej vňati) z jedného kopca, tj. 1x1bm2 chutných švábok, ktoré nemajú svojou chuťou, farbou, uskladnením, konkurenciu na trhu.

Ono to má svá úskalí.Podzimní hluboké rytí má své opodstatnění.Likvidace plevelů a pod.Na druhou stranu zase člověk dostane do horních vrstev semena starých plevelů a je to takový koloběh.Já kulivátorem zpracovávám půdu po rytí až na jaře.Půda se provzdušní a zapravím některá hnojiva.Potom pozemek srovnám,dle potřeby uválcuji.Nečekám že se půda slehne no a potom už jenom sázím a seji.Pravda je ta že proti normálnímu kypření je to podstatně rychlejší.Pokud ale je omezený prostor například obrubníky tak se člověk stejně nadře.V této cenové hladině nejsou rotavátory vybaveny zpětným chodem a tak holt musí stačit síla co se manipulace týče.Daleko lepší je s tím práce na otevřeným pozemku.Pokud máte zahrádku jako dlaň tak možná budete zklamán jak se nadřete.Ale jinak na zpracování a prokypření půdy to nemá konkurenci.

Ani ne tak semena starších plevelů, plevel je prostě všude. Ale existují půdní bakterie. A sice aerobní, které potřebují kyslík a anerobní, žijící hluboko a jím kyslík škodí. Půdní bakterie jsou potřeba pro zdárný vývoj rostlin. Hlubokou orbou nebo rytím s obracením půdy, se aerobní bakterie vymění s anerobními a výsledkem je pochcípání všech. Déle pak trvá, než se mikrofauna znova rozbují. Proto se při hluboké orbě nyní nedoporučuje zeminu obracet, jen kypřit kultivátory.

Dneska jsem dělal 2 hodiny plácek na slepičím dvorku, abych to zasel, než přijde slibovaný déšť. Ten mixér to promíchá do 20 cm na jemnou půdu jak je potřeba a víc neřeším. Koneckonců orba s obracením je nedávný vynález, předtím se rozrušovala půda háky a branami.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru