Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dodatečné zateplení fasády, má to vůbec smysl?

Záleží taky, jestli je objekt využíván aktivně po celou zimu, nebo jen část. Ono se to dá docela spočítat. Asi ne na koruny, ani stovky, ale určitě na desítku tisíc ano.
Také záleží, na kolik stupňů vytápíš. A dále, čím topíš. Pokud uhlí, nebo dřevo, tak to je levné, ale pracné. Takže se zateplit vyplatí. Pokud TČ, tak náklady na provoz jsou podobné, jako dřevo/uhlí, ale je to takřka bez práce.

1.největší efekt je při zateplení střechy. Klidně i 40%.
2.záleží, jestli je v plánu měnit okna. Pokud, tak rozhodně trojskla. Cena je jen o 10?procent dražší, ale užitek je mnohem lepší. Když bylo venku -20°C, seděl jsem pod balkonovkama bez trika a necítil jsem z okna chlad. Rodiče mají dvojskla a jak je venku už kolem +5°C a méně, tak už je cítit, jak padá na člověka chlad z toho okna.
3.Pokud už okna ještě nejsou a jsou v plánu, tak udělat dříve než zateplení.
4.Někde jsem četl propočet, že 60cm cihlová/betonová stěna je asi jako 1-2cm polystyrenu. Polystyren má podobné izol.vlastnosti jako vata. Pokud chceš ušetřit tak, aby se vrátily náklady v dohledné době, tak je potřeba zateplit tak 20cm.
5. Pokud jsou 2 strany už nahozeny, tak je třeba do investice započíst i ty dvě stěny. Jsou to náklady navíc, ale od stolu odhaduji, že jsou to max.3 roky návratu navíc. Pak už šetříš.
6.Pokud je stěna zateplena, je znát v bytě, hlavně v mrazech, že nejde taková zima na dálku z té stěny.

7. ve vatě se nevyznám, nebudu tedy radit jakou. My máme polyš a spoko spoko. Plíseň není. Plíseň vzniká tehdy, pokud obyvatel domu nevětrá. A tam, kde je vlhko a asi 8°C. Na nezateplené stěně někde na chodbě, nebo za skříni, klidně být taková teplota může. Když je zatepleno nejméně 10°C čímkoliv, tak se posouvá rosný bod a plíseň skoro nemá jak vzniknout. Musí se ale v místnosti udržovat vlhko max. kolem 50% R.V. Od února do dubna to není problém, bo je vzduch vymrzlý a teď se dívám a máme 29%. Větráme furt. Teplo z TČ je levné. Ale je tu doma taky sucho. V zimě, jak mrzne, tak jen zvednu teplotu podlahového topení na 25°C a okno přivírám jen jak soused zatopí uhlím(má starý kotel). Zateplení máme 32cm po obvodu+40cm ve stropě.

Polyš má jen jednu nevýhodu si myslím. Když u sousedů hoří, tak se EPS škvaří.... Nevím. Je možné, že bych dnes šel do vaty místo EPS. Kvůli tomuto. Vata, podle mě, nevýhodu nemá. Jen, že je těžší a tuším, že se nedá přilepit PUR lepidlem. Nicméně to je jen jiný technologický postup

Závěr: Zatepli i ty omítnuté stěny. A to pokud se objekt používá v zimě. Pokud jen je to chata od jara do podzimu, tak se vyplatí zateplit střechu. A buď to TČ, nebo nahodit 10cm kolem dokola(i přes ty omítnuté). Více se neoplatí, neb se to nikdy nevrátí. Ale z jara i na podzim se ohřejou stěny o dost(na zimu těch 10cm nestačí při současných cenách za teplo).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny