Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zpevnění hmoždinky v drolícím podkladu

Dobrý den,
mám triviální problém, bohužel v okolí bytu nemám nikoho známého v tomhle oboru.
Potřeboval bych radu ohledně možného zpevnění vyvrtané díry do nosných cihel (původně to měl být beton, ale vypadá to na něco jiného, je to v domě přes 100 let starém). Přesto že jsem hmoždinky doklepával kladivem, tak stejně horní z nich nejspíše neudrží potřebnou zátěž, alespoň doufám že podklad se pouze drolí. Před cihlou je klasická vrstva omítky a ta mi bohužel popraskala a vydula se.
Uvažuji o sádře, ale jelikož se jedná o hrazdu do zdi (horní část hmoždinek musí udržet s rezervou asi 25 kg každá navíc působí tlak i různými směry díky mé váze při cviku), tak bych raději zvolil něco pevnějšího - chemickou kotvu popřípadě o dost levnější a sehnatelnější montážní pěnu. Rád bych se vyhnul nutnosti použití větších hmoždinek. Aktuálně tam jsou 12 x 60mm, má v tomto případě smysl zkusit pořídit delší (12x80)? Nemáte někdo zkušenosti s možností zachránit tu velkou část omítky nějakým lepidlem?
Děkuji za jakékoliv rady, vím jsem blbec, že jsem to rovnou nezpevnil a až poté dal do provozu.
https://ctrlv.cz/Ka4O
https://ctrlv.cz/LCk2

Předmět Autor Datum
Ty hmoždinky jsou na hrazdu krátké. Kup si dlouhé kovové hmoždinky 80 mm je málo pokud se na tom chc…
nerady 21.04.2021 21:05
nerady
Děkuji myslel jsem si to, upřímně tato zeď by měla být nejspíše nejpevnější část v bytě. Nachází se… nový
Amatér001 21.04.2021 21:35
Amatér001
https://stavba-a-rekonstrukce.bydleniprokazdeho.cz/stavebni-material/hmozdinky-do-kazdeho-materialu.… nový
nerady 21.04.2021 22:02
nerady
O tom předvrtání vím, nejdříve jsem šel 8, pak 10 a pokud se hmoždinky nevešly, tak lehce 12. Problé… nový
Amatér001 21.04.2021 22:26
Amatér001
Pokud se jedná o podobné případy, řeším vyvrtáním většího otvoru (20-25 mm průměr), dostatečně hlubo… nový
George63 21.04.2021 22:30
George63
Děkuji také napadlo, ale nerad bych dělal až tak velké díry... Navíc navíc nevím jak moc bude sádra… nový
Amatér001 22.04.2021 13:40
Amatér001
k samotnej hrazde si skrutky nemal? ja ked som nedavno kupoval, boli sucastou balenia. pOTVoMx1ullJd… nový
kuku 22.04.2021 15:16
kuku
Bohužel ne, pouze vruty 8x70 s šestihranou hlavou. Jaká je s nima spokojenost a délka těch co máš? P… nový
Amatér001 22.04.2021 17:18
Amatér001
60 hmozdinky nejsou kratke, ale v normalni stene. Sam to tak mam, ale je to poctiva cihla. Tyhle sta… nový
re4zon 22.04.2021 16:57
re4zon
Děkuji, mám podobný názor, jen jsem se potřeboval ujistit. Takže klasická malta a jak s hmoždinkou?… poslední
Amatér001 22.04.2021 17:27
Amatér001

Děkuji myslel jsem si to, upřímně tato zeď by měla být nejspíše nejpevnější část v bytě. Nachází se přímo nad dveřmi.
https://ctrlv.cz/6AvI
Bude tedy stačit 100mm minimální délka? S kovovýma nemám žádnou zkušenost. Stačí podobné? https://www.fischer-cz.cz/cs-cz/vyrobky/hmozdinky-pro-deskove-materialy/hmozdinka-pro-deskove-materialy/kovova-hmozdinka-hm

Nějaká rada ohledně té omítky?

https://stavba-a-rekonstrukce.bydleniprokazdeho.cz/stavebni-material/hmozdinky-do-kazdeho-materialu.php Tady máš nějaké povídání. Sháněj hmoždinky do pevného materiálu (beton, pálená cihla, kámen) aby z nich koukal závit na který nasadíš plotnu a přitáhneš matkou. Pokud vrtáš do pálených cihel na vápennou omítku tak vrtej nejdříve slabším vrtákem na 12 vrtej nejdřív 10 vrtákem a pak pokud se to nedrolí tak to protáhni 12. Já bydlím ve starém baráku (150 let) a nejdříve vrtám 6 nebo 8 vrtákem. Dle toho co se mi při vrtání sype pak si určím hmoždinku a následně vrtám. Pokud to máš nad dveřmi tak je tam jeden problém. U starých domů byla nad dveřmi většinou klenba. Během času někdo dveře měnil a třeba i klenbu narušil nebo vyboural a dal tam překlad a ty nevíš co tam je. Na fotkách jsem moc opadanou omítku neviděl. Můžeš to zamáznout kouskem štuku či nějakým lepidlem (nejsem zedník).

Pokud se jedná o podobné případy, řeším vyvrtáním většího otvoru (20-25 mm průměr), dostatečně hluboko a pokud možno kuželovitě dovnitř. Pak, po zvlhčení uvnitř, vyplním sádrou. Nechám zatuhnout a pak vyvrtám do sádry, vrtákem na kov, přesný otvor pro hmoždinu. Po dostatečném zatvrdnutí osadím hmoždinu a vhodný vrut.

60 hmozdinky nejsou kratke, ale v normalni stene. Sam to tak mam, ale je to poctiva cihla. Tyhle stare zdi byvaji v hroznem stavu a ani stovka v tom nemusi drzet. Nejsi nahodou navic ve spare? Ve stare zvetrale vapenopiskove malte nebude drzet nic.
Na tvem miste bych si koupil male baleni rychletuhnouciho cementu, hmozdinky 12*80, diry prohloubil a vyskrabal sroubovakem trochu do konusu (aby v hloubce byla dira sirsi nez na kraji) dokud se neprestane tak moc drolit. Do diry pak naprat strikackou hodne ridkou cementovou kasi (spis mleko) zdivo to nasaje a tim otvor zpevnis (zacpat hadrem, at nemas na zdi fleky). Po chvili bych diru z pulky naplnil uz normalne namichanym cementem a vmacknul do nej hmozdinku. Co vyleze utres. Pockas do druheho dne a pak povesis hrazdu. Stejnym zpusobem jsem povesil na starou drolici se zed kuchynskou linku a nehne se to. Delat konus smerem ven, cpat do toho sadru a na to veset hrazdu, to je hodne odvazny napad, vypadne to pri prvnim shybu i se sadrovou zatkou...

Děkuji, mám podobný názor, jen jsem se potřeboval ujistit. Takže klasická malta a jak s hmoždinkou? Stačí obyčejná univerzální nebo raději kovová kotva? Počítám, že ta tam zůstane, max se při stěhování přemaže.
Chápu, že záleží hodně na čistotě otvoru a zvlhčení díry před aplikací malty.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru