Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Šicí stroj se těžko rozjíždí

Mám šicí stroj Veritas 8014/40, s motorkem. Když začínám šít,musím krom sešlápnutí pedálu i zatočit ručním kolem,jinak se nerozjede. Když potřebuji šít pomalu,často se zastavuje a opět musím roztáčet ruční kolo,což dost ztěžuje praci. Zkoušela jsem jiný pedál,ale nepomohlo to.Tak to asi bude motorkem? Co by v něm tak mohlo být špatného?Uhlíky jsou prý v pořádku. Prosím poraďte.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Děkuji za odpovědi,pomohly nam.Manzel motorek odpojil od stroje a pustil naprázdno.Zjistil,že se v n… nový
MarketN 11.04.2021 20:06
MarketN
tak to má za sebou a chce to nový motor.. nový
paul 12.04.2021 14:07
paul
To stále neznamená,že je motorek vadný,mohou být jen krátké uhliky.Motorek rozebrat,proměřit přímo n… nový
Lubomír 13.04.2021 12:40
Lubomír
Je fajn, že ste dali vediet ako to dopadlo. poslední
jimbim 13.04.2021 16:07
jimbim

Děkuji za odpovědi,pomohly nam.Manzel motorek odpojil od stroje a pustil naprázdno.Zjistil,že se v některých místech špatné rozjíždí i bez stroje.Kdyz jej přeměřil ohmmetrem,jak doporučoval Ok,zjistil, že odpor kolísá od 14 do 60 ohmů.Motorek s také rychle zahriva,už po minutě provozu na prázdno je horký,že se na něm nedá udržet ruka.

To stále neznamená,že je motorek vadný,mohou být jen krátké uhliky.Motorek rozebrat,proměřit přímo na rotoru na komutátoru mezi lamelami odpor,tam bývá pár ohmů,pak už to víte přesně,leta se šicími stroji bavím,mám jich několik doma.Jak to čtu,tak měříte celkový odpor přes vývodní konektory,takto závadu neurčíte,tam se ohmy mění na základě kontaktu uhlíků k lamelám.Rozebrat,proměřit,namazat ložiska,nebo vyměnit,pokud jsou špatná.Dále záleží jak ten motorek zkoušíte,jestli přes stávající pedál a motorek houpe v různých otáčkách,závada může být v pedálu.Jak zde již bylo uvedeno,ty starší odporové pedály se časem vyhřejí,měním za nové s triakovou elektronikou,fungují lépe,vyrovnanější chod.
Pedál třeba tento,musíte dle parametrů na šicím stroji,ale až po upřesnění stavu motoru.:-)

https://www.sicistroje.biz/pedal-elektronicky-pro-sici-stroje

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru