Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Šicí stroj se těžko rozjíždí

Mám šicí stroj Veritas 8014/40, s motorkem. Když začínám šít,musím krom sešlápnutí pedálu i zatočit ručním kolem,jinak se nerozjede. Když potřebuji šít pomalu,často se zastavuje a opět musím roztáčet ruční kolo,což dost ztěžuje praci. Zkoušela jsem jiný pedál,ale nepomohlo to.Tak to asi bude motorkem? Co by v něm tak mohlo být špatného?Uhlíky jsou prý v pořádku. Prosím poraďte.

Předmět Autor Datum
Kdy byl stroj naposled čištěn a namazán? V úvahu přichází špína a ztuhlý olej s prachem z látky a ni… nový
leo 10.04.2021 11:47
leo
Děkuji za odpověď,stroj je vyčištěný a namazany.Da se nějak zjistit,jestli je to tím vadným vinutím… nový
MarketN 10.04.2021 11:51
MarketN
možno by pomohlo premazat stroj. nový
jimbim 10.04.2021 11:48
jimbim
Dobrý den , vyčistit šicí stroj , hlavně pod stehovou deskou a promazat olejem na šicí stroje všechn… nový
Peru 10.04.2021 11:48
Peru
Děkuji za odpověď.Stroj 12 let nepracoval a ze začátku šel opravdu ztuha. Kompletně jsme jej vyčisti… nový
MarketN 10.04.2021 12:14
MarketN
Odkud jste mohl bych půjčit jiný starší motorek na vyzkoušení, možná tím že dlouho stál ,tak některé… nový
Peru 10.04.2021 14:19
Peru
Zdravim,hodne uz vam pzoradili,ale uvedomte si,ze jste mohli neco zapomenout.Odhadnout jak ma jit st… nový
Oldoo 10.04.2021 22:18
Oldoo
Motory málokdy odcházejí tak, že by postupně ztrácely výkon, ty chcípnou většinou najednou. Osobně b… nový
umfa 10.04.2021 17:54
umfa
Jak píše umfa - motorek pokud zemře pak naráz (a za patřičných kouřových efektů). Jestliže je u stro… nový
czcharlie 10.04.2021 18:35
czcharlie
Já bych závadu pokud je vše promazáno a vyčištěno a kolečkem se stroj bez problému otáčí hledal před… nový
kap.dabac 11.04.2021 08:08
kap.dabac
Možná stačí řemínek jenom napnout. nový
kap.dabac 11.04.2021 08:10
kap.dabac
1. Odpoj stroj od siete 2. Pripoj ohmmeter na uhlíky motora 3. Veľmi pomaly otáčaj hriadeľom motora… nový
ok 11.04.2021 09:00
ok
Se vším bych souhlasil, až na poslední řádek. Myslíš si, že současné šicí stroje pro hobby použití j… nový
nerady 11.04.2021 10:29
nerady
Trvanlivosť som nemeral, ale predpokladám aj na základe vlastných skúseností, že pre hobby je nový l… nový
ok 11.04.2021 11:40
ok
Padlo tu mnoho užitočných (ale aj niekoľko OT) rád. Pokiaľ bol stroj očistený a premazané všetky poh… nový
yYy 11.04.2021 11:18
yYy
Děkuji za odpovědi,pomohly nam.Manzel motorek odpojil od stroje a pustil naprázdno.Zjistil,že se v n… nový
MarketN 11.04.2021 20:06
MarketN
tak to má za sebou a chce to nový motor.. nový
paul 12.04.2021 14:07
paul
To stále neznamená,že je motorek vadný,mohou být jen krátké uhliky.Motorek rozebrat,proměřit přímo n… nový
Lubomír 13.04.2021 12:40
Lubomír
Je fajn, že ste dali vediet ako to dopadlo. poslední
jimbim 13.04.2021 16:07
jimbim

Dobrý den , vyčistit šicí stroj , hlavně pod stehovou deskou a promazat olejem na šicí stroje všechny mazací místa , jsou tam všude kluzná uložení a ty pokud se nemažou mají docela odpor který se sčítá , motorek má výkonovou charakteristiku špatnou malé otáčky ,malý výkon .

Děkuji za odpověď.Stroj 12 let nepracoval a ze začátku šel opravdu ztuha. Kompletně jsme jej vyčistili a namazali olejem na šicí stroje.Doporucil byste nám koupit nový motorek nebo myslíte,že by šel opravit?Jak se prosím dá změřit,zda motorek odchází?

Odkud jste mohl bych půjčit jiný starší motorek na vyzkoušení, možná tím že dlouho stál ,tak některé pouzdro přirezlo , ale nový motorek nepomůže pokud jde stroj ztuha , píšete ,že jste zkoušeli jiný pedál , oba typy byly stejné odporové , nebo jste vyzkoušeli i novější typ pulzní regulace( ta má o něco lepší charakteristiku) ,ale motorek má cca 80W , stroj musí jít opravdu lehce

Zdravim,hodne uz vam pzoradili,ale uvedomte si,ze jste mohli neco zapomenout.Odhadnout jak ma jit stroj je po nejake dobe tezke,je mozne,ze jde tezko stale.Mozna by pomohlo zkusit rukou jiny stroj a porovnat mechanicky odpor.Take bych zkusil nejakou dobu tocit na maximum a zkusit,zda se odpor lepsi.
Pri rozbehu pomaham take,pokud nepomohu,musim seslapnout pedal moc a motor ma po rozbehu moc velke otacky .Ale zastavovat po roztoceni se nesmi,jak psala vetsina,tipuji mechanicky odpor.

Jak píše umfa - motorek pokud zemře pak naráz (a za patřičných kouřových efektů). Jestliže je u stroje původní bakelitový pedál (pedal-pro-sici-stroje-veritas-lucznik-lada-podolsk-cajka-u1181 ) pak je téměř jisté, že je vadný. S těmito pedály byly problémy i s novými, jejich odpor se mění skokově díky jejich principu (přitlačují se na sebe odporové elementy), a po takové době jsou nejspíš odporové lelementy zoxidované. Připočte-li se k tomu skutečnost, že komutátorové motorky se při odporové regulaci špatně rozbíhají a při malých otáčkách mají velmi malý krouticí moment chová se šicí stroj tak jak se chová. Pomohl by triakový regulátor, ten je ovšem zdrojem velkého rušení nebo výše uvedený PWM regulátor, ten je zase problematický se střídavým motorkem. Nový pedál je možné stále koupit viz můj odkaz.

Já bych závadu pokud je vše promazáno a vyčištěno a kolečkem se stroj bez problému otáčí hledal především v klínovém řemínku.Pokud je řemínek opotřebován a sedí už po obvodě řemeničky tak nemá dostatečný tah.Problém hledejte v řemínku.

1. Odpoj stroj od siete
2. Pripoj ohmmeter na uhlíky motora
3. Veľmi pomaly otáčaj hriadeľom motora
3. Ak nameráš veľké kolísanie odporu počas pomalého ručného otáčania (povedzme viac ako 30%), tak motor odovzdaj do elektroodpadu, malé kolísanie odporu nevadí
4. Zožeň si náhradný motor (spolu s káblom aj pedálom) napr.: https://www.sijaciestroje.biz/motorek-sici-stroje-ydk-ym-261
Ak nemáš a nevieš narábať s ohmmetrom, tak si niekoho zožeň čo to má a vie.
Alebo pridaj nejaké peniaze a kúp si novú čínsku singerku - určite nepochybíš.

Trvanlivosť som nemeral, ale predpokladám aj na základe vlastných skúseností, že pre hobby je nový lacný stroj vhodnejší ako drahá stará veritaska. Pred dvomi či tromi rokmi sme pre nedostatok miesta z domácnosti vyhodili starú dobrú skrinkovú veritasku a nahradili ju novou čínskou singerkou z lidla. Dobre regulovaná rýchlosť šitia, žiadne trhanie nite, ľahšia obsluha aj pre komplikovanejšie úkony, ľahšia údržba. Ako sa hovorí, "nebe a dudy".

Padlo tu mnoho užitočných (ale aj niekoľko OT) rád.
Pokiaľ bol stroj očistený a premazané všetky pohyblivé časti, potom sa zamerať na pedál (už tu bol odkaz) a na samotný motor. Predsa len 12 rokov nečinnosti je dosť. Bez prívodu elektriny, sňať dole klinový remeň (tiež skontrolovať) a skúsiť ručne otáčať samotným motorom - mal by sa ľahko otáčať, bez viditeľného a hmatateľného odporu (max. odpor od uhlíkov). Pokiaľ bude cítiť odpor - ložiská budú po 12-tich rokoch suché, takže motorček rozobrať, premazať (prípadne vymeniť ložiská), prečistiť komutátor, poskladať a vyskúšať naprázdno (bez remeňa). Mal by sa ľahko rozbehnúť. Potom nasadiť klín. remeň a skúška).
Motor samotný neodchádza postupne, skape skoro okamžite (aj so spomínanými vizuálnymi a čuchovými efektmi).

Děkuji za odpovědi,pomohly nam.Manzel motorek odpojil od stroje a pustil naprázdno.Zjistil,že se v některých místech špatné rozjíždí i bez stroje.Kdyz jej přeměřil ohmmetrem,jak doporučoval Ok,zjistil, že odpor kolísá od 14 do 60 ohmů.Motorek s také rychle zahriva,už po minutě provozu na prázdno je horký,že se na něm nedá udržet ruka.

To stále neznamená,že je motorek vadný,mohou být jen krátké uhliky.Motorek rozebrat,proměřit přímo na rotoru na komutátoru mezi lamelami odpor,tam bývá pár ohmů,pak už to víte přesně,leta se šicími stroji bavím,mám jich několik doma.Jak to čtu,tak měříte celkový odpor přes vývodní konektory,takto závadu neurčíte,tam se ohmy mění na základě kontaktu uhlíků k lamelám.Rozebrat,proměřit,namazat ložiska,nebo vyměnit,pokud jsou špatná.Dále záleží jak ten motorek zkoušíte,jestli přes stávající pedál a motorek houpe v různých otáčkách,závada může být v pedálu.Jak zde již bylo uvedeno,ty starší odporové pedály se časem vyhřejí,měním za nové s triakovou elektronikou,fungují lépe,vyrovnanější chod.
Pedál třeba tento,musíte dle parametrů na šicím stroji,ale až po upřesnění stavu motoru.:-)

https://www.sicistroje.biz/pedal-elektronicky-pro-sici-stroje

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru