Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Umístění plynového kotle

Dobrý den,
je možné schovat kotel do skříně v případě, že se na dvířka skříně přidají větrací mřížky (ke spodní a horní části kotle)? Prosil bych jen o skutečné rady, které jsou podložené normami (ne o rady, že si někdo myslí, jak to má být).
Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zrejme sa jedná o plyn, nie o kotol na splynovanie tuhého paliva. Tzv. "Turbo kotle" majú vlastné n…
Nuda 08.02.2021 20:35
Nuda
Nadpis dotazu: Umístění plynového kotle Odpověď: Zrejme sa jedná o plyn, nie o kotol na splynovan… poslední
host 11.02.2021 08:59
host
Ano, bez problému.Přes 30roků jsem takto provozoval plyn.kotel MORA 671 a od roku 2018 mám Junkers C… nový
reifik 10.02.2021 22:18
reifik

Zrejme sa jedná o plyn, nie o kotol na splynovanie tuhého paliva.

Tzv. "Turbo kotle" majú vlastné nasávanie dvojitým komínom (rúra v rúre) ak je vyvedený do exteriéru, priamo do obvodového muriva stavby.

Ak sa nasáva vzduch z interiéru s vývodom spalín do komínového telesa musí byť nástenný či pozemný kotol schovaný v uzatvorenom priestore vybavený mriežkou 30x30cm. Toto platí aj v prípade miestnosti s takto situovaným kotlom (kuchyňa, špajza, kúpelňa, pivnica) v oddeľujúcich dverách na zárubniach, ktoré musia byť oddelené od ostatných spoločných priestorov v dome v spodnej časti detto nasávacou mriežkou o rozmeroch 30x30cm.

Dnes je síce toto opatrenie v prípade inteligentnej elektroniky úplne jedno, lebo ak by náhodou scípol horák v prípade nedostatku okysličovania, tak riadiaca elektronika automaticky odstaví, vypne prívod plynu.

Presnú vyhlášku si nájdi na nete, ale revízny technik, kominári, kolaudácia by mohla pindať v prípade, ak by si nemal zabezpečený prívod "okysličovadla" horenia.

Ak meníš vykurovací agregát sa svoje triko, je to jedno kam kotol nacpeš, aj do búdy pre čokla prípadne do vyradeného priestoru v nefunkčnom, gumou izolovanom mrazáku. Bez kyslíka ti bude horák skapíňať, horieť červeným plameňom s množstvom sadzí, dehtu, nespálenej síry, čiže usadený bordel schosnuješ v svoj prospech a duhu na rebrách výmenníka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru