Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stačí mi k čerpadlu moje relé???? Nebo ještě jedno?

Dobrý den,
Dnes jsem koupil časové relé s 2ma časy
https://e-elektromaterial.cz/elko-ep-sjr-2-/uni-zpozdovaci-jednotka-2xzpozdeny-rozbeh-vystup-2x16a-1740/p1008449

Pro budoucí nové čerpadlo do studny

https://e-vodotopo.cz/aquacup-5-aq-tec-1100-aut-14m-kabel/p16134

Ale jsem z toho Maruška. Prosím poraďte mi jestli ještě potřebuji ke svému relátku ještě jedno se silnějšími kontakty?? Relé jsem objednal a koupil v dobré víře, že sepne 16A. Jenže v návodu k němu čtu, že sepne jen 3A, což mi pro čerpadlo 1100W nestačí a kontakty se opálí. Mám teď ve studni od Conrada (levné) které odešlo hned po záruce. Je to z důvodů, že vodovodní potrubí 1“ ze studny do sklepa domu je cca 80 let staré, takže (ikdyž je tam sýtko a zpětné klapky 2) za chvíli zanese nádobku na VC a čerpadlo pak běží stále a záchod protéká. Když se to stane v noci, tak to nikdo neví a čerpadlo stále běží a nikdo to neví – proto to časové relé, které mu dovolí běžet cca 5min a pak alespoň 45min čekat, než mu stále sepnutý tlakový spínač dovolí zase na 5 min běžet. Jsem už starý a nemám sílu rozkopat celý dvůr a vyměnit vedení ze studny do baráku za plastové.
Ptám se tedy: stačí mi moje relé (kde v manuálu píšou 3A nebo 5A – což je moc málo) a nebo dokoupit ještě vedle na lištu v moderním rozvaděči ve sklepě (jedno místo tam zbude ještě volné) nějaké obyčejné byť výkonové relé???? Oba obchody, kde to kupuji mám hned u nosu a stačí to objednadnat přes net a nic navíc neplatím, jako důchodce???
Prosím poraďte, fakt se v těch spínacích proudech pro různé zátěže moc nevyznám a česové relé (skoro za 1000,- Kč nechtěl oddělat.
Moc děkuji, Michal

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
""běžet cca 5min a pak alespoň 45min čekat, než mu stále sepnutý tlakový spínač dovolí zase na 5 min…
Zerozero 26.01.2021 23:44
Zerozero
Což o to,vymyšlené to mám a i přezkoušené, ale je vtom průser!!!!!!!!!!!!!! Je to tak jednoduché, že…
medvidek181 27.01.2021 17:43
medvidek181
Asi bych jednu radu měl, radši bych dal do potrubí nějaký filtr, aby k poruchám nedocházelo. Ale pok…
Zerozero 27.01.2021 23:55
Zerozero
Moc a moc díky, ale mám to už vyřešené. Stačil koďan na napájecí svorky toho multifunkčního relé 4,7… poslední
medvidek181 28.01.2021 00:13
medvidek181

Což o to,vymyšlené to mám a i přezkoušené, ale je vtom průser!!!!!!!!!!!!!! Je to tak jednoduché, že mi přijde zbytečné kreslit schem....když tak příště. Teď odpoledne jsem to zkusi, ale OUHA. To relé s dvěma časy už tu mám a stálo skoro litr. Jelikož pracuje od 12v do 240, tak to zatím zkouším na stole s 12V.
Pozn. chtěl bych se ale vylhat se zdroje 12v do rozvaděče a pracovat jen s 230V...., ale asi to nepůjde....vysvětlím níže.
Jsou to vlastně dvě nezávislá relé, každý má své přepínací kontakta a svůj nastavitelný čas cca od 1sec do 10dní. Pokud tlakový spínač bude správně rozpínat, tak je vše O.K. a prvnímu relátku naststavím čas přitažení cca 3 až 5min, což bohatě stačí, aby mu tlakový spínač rozepnul napájení. Po jeho sepnutí běží čas relátka od začátku a čerpadlo běží přes rozpínací kontakt relé 1 max těch cca 5min. Kdyby tl.spínač selhal (což už se stalo) , tak relé po 5min. přitáhne a už se nesepne.
pozn. stejně musím ještě jedno jednodušší relé přikoupit s kontakty na 20A a asi i s ještě jedním zpožděním. Mají jich tu hafo, jen nevím zatím jaké, protož:
Aby to zase při poruše Tl. spínače zase naskočilo automaticky, tak druhé relé nastavím cca na 1hod a napájení relátka je vedené rovněž přes rozpínací kontakty relé 2. To opět funguje super až na to, že když druhý čas vyprší, druhé relé přitáhne a rozpojí napájení tak je to tak rátká doba, že se to rozkmitá a mám strach abych to nespálil...chtělo by to ještě 3. čas tak na max5 sec. Chtěl bych to ošetřet buď koďanem (ale tím se pak nevylžu z 12V) a nebo tím druhým silovým relé s jedním zpožděním - to je ale moc drahé.
To mě zatím nenapadá jak zapojit.
Jediné, co mě napadá, je koupit to nejlevnější silové relé bez zpoždění a můj druhý čas nastavit na 10dní. Přestane mi téct voda a já to budu muset jít do sklepa řešit.
Nebo by Tě pro ten automat napadlo něco ????? Uvítal bych každou radu. Díky předem. Michal

Asi bych jednu radu měl, radši bych dal do potrubí nějaký filtr, aby k poruchám nedocházelo.
Ale pokud už takový nějaký systém, moc mi to už dnes nemyslí, ale mám dojem, že to takhle fungovat nebude, jak máš
představu. Buď to bude cyklovat, nebo, kdyby to fungovalo, tak v době blokování relém 2, nebudeš mít vodu i když ji zrovna
budeš potřebovat.

Tak bych to udělal třeba takhle. Tlakový spínač ovládá napájení časovače a přes jeho rozpínací kontakt stykač 16A.
Stykač ovládá čerpadlo. -- Pokud je odběr vody kratší, než nastavená doba, tl. spínač vypne a vynuluje časovač.
--Normální stav.
V případě, že je odběr delší, než nastavený čas, relé vypne stykač. Protože povel tl. spínače trvá, relé je stále vypnuté.
Restart zařízení bych nechal na manuálním zásahu. Ale abych k tomu nemusel hned běžet, pokud zrovna potřebuju vodu, doplnil bych
to o bezdrátové dálkové ovládání, pokud by to bylo v dosahu rádiového signálu.
Na to by se dala použít nějaká dálkově ovládaná zásuvka, nebo nějaké dálkové ovládání z čínského obchodu, za pár korun.
Tím bych v případě, že je to zablokované, pro dočasné obnovení provozu krátkodobě přerušil napájení, tím by se čas. relé vynulovalo
a seplo. V případě, že porucha trvá, opět vypne po nastaveném čase. 8-)
Například https://www.banggood.com/433Mhz-DC12V-1CH-Wireless-Remote-Control-Switch-Relay-Receiver-Module-+-2-RF-Transmitter-p-1326823.html?rmmds=detail-left-hotproducts&cur_warehouse=CN a k tomu napájení mini zdrojem, co nabízel myslím
George63.

Moc a moc díky, ale mám to už vyřešené. Stačil koďan na napájecí svorky toho multifunkčního relé 4,7G . Zdrojů 12V mám dost a chodí to jak z praku!!!!! Jedny kontakty jsou pro relé 230V. Vyzkoušeno i se žárovkou. Ještě doladit vybíjecí odpor na výstupu zdroje, aby se hned vybil a diodu do napájení, aby to neovlivňovalo relé. Moc díky, ale už to mám. M.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru