Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem plynový kotel - nastavení teploty a spotřeba plynu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s nastavení tepoty na kotly. Při revizi mi opravář snížil teplotu z 80 na 60 stupňů, s tím že je to ekonomičtější. Mám běžně nastavený termostat na 21 stupňů, když jsem potřebovala zvednout teplotu v místnosti, ručně jsem to přenastavila. Kotel sepnul, vytopil a vypnul. Od snížení teploty na kotly vytápí místnost na 22 stupňů šest hodin a stále té teploty nedosáhne. Nepřipadá mi tento způsob levnější. Jak to tedy je? Je spotřeba plynu nižší i když kotel topí nepřetržitě několik hodin?

Změna předmětu, původně: plynový kotel (host)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Všem moc děkuji za radu :-)
Nana 18.01.2021 17:02
Nana
Termofyzikálny zákon nepustí. Je úspornejšie nastaviť nižšiu teplotu obehového média i keď vzniká s…
Nuda 19.01.2021 11:45
Nuda
Je úspornejšie nastaviť nižšiu teplotu obehového média i keď vzniká subjektívny dojem časovo dlhšieh…
Rce 19.01.2021 18:04
Rce
Jen doplním k "setrvačnosti termostatu" U mne to řeší chytré hlavice na radiátorech, které "znají"…
Jan Fiala 19.01.2021 18:53
Jan Fiala
Kolik taková souprava hlavic s centrální jednotkou stojí? Ještě jsem neviděl. Mám ještě všeobecný do…
PLV 22.01.2021 14:22
PLV
Osobně jsem pořizoval před několika lety tohle: https://pc.poradna.net/articles/1704144-pockethome-v… poslední
Jan Fiala 22.01.2021 14:55
Jan Fiala

Termofyzikálny zákon nepustí.

Je úspornejšie nastaviť nižšiu teplotu obehového média i keď vzniká subjektívny dojem časovo dlhšieho spaľovania plynu. Lenže regulátor plynu riadi tento proces spaľovania na základe ohrevu média. Pri nižšom plameni je o.i. nižší odvod horúcich spalín smerom do komína apod.

Koeficient prechodového tepla cez obvodové murivo, zasklenie, zatesnenie je nutné vykurovať než sa vypne termostat. Termostaty, čidlá v interiéri majú svoju zotrvačnosť. Preto pri pozvoľnom ohreve vzduchu zareagujú včas odpojením horenia.

Teplota obehovej vody kvôli zamedzeniu a tvorbe kondenzu vodných pár na rebrách výparníku kotla, by mala dosiahnuť spodnú hranicu min. 60°C čo najrýchlejšie, než sa spustí elektromagnetickým ventilom smerom do obehovej sústavy. Pri 40°C média je dlhšia doba odparenia kondenzu vodných pár na rebrách výparníka, ktoré spôsobujú spolu so sírou, dehtom, CO2 z plynu koróziu.

Tiež záleží od nastavenia spaľovacích horákov, céres plynu, intenzita horenia sa síce reguluje automaticky pri moderných, inteligentných, riadiacou jednotkou riadených kotloch na základe prietoku média, tlaku v sústave, dosiahnutej teploty snímanej na antikoro výparníku a celkovej teploty vody v radiátoroch.

Radiátory sú dnes prežitok, plytvanie energiu. Podlahové, krytálové kúrenie má vyššiu účinnosť pri celkovej tepelnej pohode v interiéri pri relatívne a pocitovo tepelnej pohode nižšej teploty v miestnosti, než pri radiátorovom okurovaní.

Je úspornejšie nastaviť nižšiu teplotu obehového média i keď vzniká subjektívny dojem časovo dlhšieho spaľovania plynu.

Neraď nesmysly. Každý kotel má nejvyšší účinnost při jiné teplotě danou výrobcem podle předpokládaného místa využití - ve střední Africe nebo v Grónsku, proto doporučuji návod k použití. Není pravdou, že zrovna nižší teplota otopné vody je nejvhodnější. Navíc při nižší teplotě, než doporučené výrobcem, se silně zanáší ohniště svinstvem. Navíc při nízké teplotě otopné vody to v mrazech nevytopíš prostě nikdy.

Termostaty, čidlá v interiéri majú svoju zotrvačnosť

U termostatů s PI regulací a předčasným topením ani toto není pravda, tam hysterezi kompenzuje chytrý program uvnitř. Většinou si za několik dní "očuchá" tepelnou setrvačnost místnosti a podle toho se sám zařídí.

Jen doplním k "setrvačnosti termostatu"

U mne to řeší chytré hlavice na radiátorech, které "znají" svůj radiátor, znají místnost a ví, jaká je setrvačnost - tohle si v průběhu času posbírají. Ty hlavice si požádají samy o zapálení kotle, když je potřeba.
Neřeším to centrálním termostatem v jedné místnosti 2-patrového domu, ale každá hlavice je inteligentním termostatem a řídící jednotka pak vlastně jen pošle signál, že má kotel začít topit.

K tomu programy pro každou hlavici, aby třeba se topilo, kde je potřeba - např. když rodina vstane, aby vstali do tepla, aby se zatopilo v ložnici než jdeš spát a v noci pak spal při nižší zdravé teplotě a přes noc se netopilo v obýváku, kde nikdo není.

To vše s radiátory, starým "blbým" kotlem od Destily a samotížkou. Samozřejmě, že bych s novým kotlem využil ekvitermní regulaci, teď si prostě při větších mrazech zvednu teplotu kolečkem na kotli ručně.

Kolik taková souprava hlavic s centrální jednotkou stojí? Ještě jsem neviděl. Mám ještě všeobecný dotaz ke všem. Ve které místnosti máte instalovaný radiátor bez termostatu, aby zůstal otevřený při zavření všech ostatních termostatů a nestalo se aby kotel tlačil do uzavřeného okruhu? Mám to v koupelně a bojuji se sladěním celého systému, protože když zvýším teplotu na kotli, tak je v koupelně celý den zbytečně vysoká teplota.

Osobně jsem pořizoval před několika lety tohle:
https://pc.poradna.net/articles/1704144-pockethome-vytapeni-chytra-domacnost

Teď už je toho k dispozici mnohem víc. Na Ali jsem viděl ZigBee sady za velmi rozumné peníze, třeba tohle:
https://www.aliexpress.com/item/4001065031604.html
Jen by bylo třeba přidat řízení kotle.

Elektrobock to má vyřešené komplet i pro chytřejší kotle, které podporují ekviterm - má jinou spínací jednotku. Pak si řídící jednotka rovnou čte údaje z kotle. Samozřejmé je i řízení podlahového topení atd.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru