Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Stavba pracovního stolu

Zdravím, rozhodl jsem se pro stavbu stolu do dílny/garáže. Jako stavební materiál bych zvolil asi jekl 30x30x3. Při délce stolu cca 135 cm a rozdělení 2:1 (6 nohou - v 1/3 šuplíky, ve 2/3 vložená dvoukřídlá skřínka z DTD). Stůl bude pravděpodobně "zavětrován" po stranách a vzadu šikmou vzpěrou. Co jsem počítal, tak při předpokládaném zatížení na desku cca 100 kg max bude maximální průhyb 2 mm, což je si myslím fajn. Nemá někdo doma něco podobného z těchto jeklů? Pravda, většinou všichni volí 40x40 profil, ale to bude pro mé použití asi jako kanon na vrabce. Jakákoliv připomínka vítána.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jde o použití stolu. Jestli se u něj má třeba sedět a něco montovat, tak bych byl rozhodně pro kostr…
umfa 11.01.2021 22:38
umfa
Zdravím, díky, ještě na to kouknu. Nebude to na nějaké těžké práce, ale když se něco dělá, tak ať to…
trtr 11.01.2021 23:28
trtr
Jasně. Ten průhyb je vcelku nezajímavý, stůl vydrží když si na něj někdo sedne a to stačí. Důležitěj…
umfa 11.01.2021 23:47
umfa
Drnčení se ani nebojím, budou tam skříňky a celý stůl plně nastrojen bude mít určitě 50-60 kg + váhy… nový
trtr 12.01.2021 10:52
trtr
Možná by stálo za úvahu vevařit do nohou matky a udělat stavěcí nožky kvůli vyrovnání nerovné podlah… nový
čumil old 12.01.2021 19:06
čumil old
Zdravím, to určitě nějak vymyslím, protože je to určitě dobrá věc. Při nejmenším jsem počítal s nava… nový
trtr 13.01.2021 14:18
trtr
Dobrý den, pokud budete kupovat materiál a ještě výrobu zadávat, potom bych se raději podíval na baz… nový
pařez 13.01.2021 15:03
pařez
Materiál není problém, spíše není čím svařit, tak to budu muset zadat, anebo koupit mašinu. nový
trtr 13.01.2021 16:58
trtr
Pokud je to tak a chceš se nějakému kutění věnovat, stejně dříve či později bude svářečka dobrá. A p… poslední
pařez 13.01.2021 18:46
pařez

Jde o použití stolu. Jestli se u něj má třeba sedět a něco montovat, tak bych byl rozhodně pro kostru z jeklů. Jestli to má být jen na super hrubé práce tak by to z toho L profilu taky šlo, ale ty hrany jsou dost nepříjemné na dotek nebo když do něj člověk vrazí třeba kolenem. Jekly samozřejmě 40x40, třicítka je málo. Zavětrování vzadu rozhodně doporučuji, nejde o to, že by se stůl zbortil, ale bez zavětrování nebo z příliš tenkých jeklů se bude po každém nárazu nebo zapáčení něčím ve svěráku třást jako ratlík. Takhle mám udělaných víc stolů, všechny mají desku z bukové spárovky z Ikea.

Zdravím, díky, ještě na to kouknu. Nebude to na nějaké těžké práce, ale když se něco dělá, tak ať to k něčemu je. Jsem spíše hobby kutil, takže zase nechci postavit něco co bude stát zbytečně mnoho. Když jsem spočetl průhyby s profilem 40x40, tak je prakticky nulový, ale 2-3 mm je myslím také v normě.

Jasně. Ten průhyb je vcelku nezajímavý, stůl vydrží když si na něj někdo sedne a to stačí. Důležitější je aby to různě nedrnčelo, když se tam bude něco řezat nebo tak. Z toho důvodu mám třeba stůl pod vrtačku z jeklů 80x80. Ale fungovat to bude i z té třicítky samozřejmě.

Zdravím, to určitě nějak vymyslím, protože je to určitě dobrá věc. Při nejmenším jsem počítal s navařením plošek cca 6x6cm. Přemýšlím ale nad případnou cenou za zakázkové svaření (čas, elektrody, broušení), jestli nekoupit svůj základní invertor. Nemá někdo odhad kolik by to mohlo stát?

Dobrý den, pokud budete kupovat materiál a ještě výrobu zadávat, potom bych se raději podíval na bazar na starší ponky. Jsou za rozumnou cenu a kostra ,pracovní deska a zásuvky, budou ze silnějšího materiálu. Takže bude za méně peněz, víc muziky.

Pokud je to tak a chceš se nějakému kutění věnovat, stejně dříve či později bude svářečka dobrá. A pokud bydlíš v domku tak i nutná. Proč ji tedy nekoupit teď a na stole se nenaučit základy. Zrovna profily jekl a L se pěkně vaří. Za mě tedy koupit a dělat 👍. Samozřejmě inventor je paráda, ale osobně ( i když mě možná ostatní ukamenují) i obyč. Trafo za pár korun na běžnou občasnou práci a hlavně na učení taky postačí. Dříve všichni vařili trafem, pár jich mělo usměrňovač a šikulové udělali kde co.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru