Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hlucne radiatory

Dobry den. Mam byt v novostavbe. Ked otocim hlavicu na radiatoroch (obyvacka, spalna) na 3.5+ radiatory strasne hucia ako keby napustaju ale hucanie neprestava casom... Vsimol som si ze ked otvorim v kupelni radiator na plne, hucanie v ostatnych dvoch sa znizi ,cca o 80%. Vie mi prosim niekto poradit v com to moze byt? Podla toho co viem susedia podobne problemy nemaju. Dakujem

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hluk robí prudký prietok obehového média hnané čerpadlom z centrálnej kotolni na základe vadne dimen… nový
Nuda 08.01.2021 08:23
Nuda
Dakujem. nový
Franta14 08.01.2021 17:36
Franta14
Pokud tedy nejde o zavzdušnění, a reaguje to na otevření jiného radiátoru (viz koupelna), nejspíš jd… nový
George63 08.01.2021 18:45
George63
Před lety se toto stalo u mých rodičů po výměně čerpadla. Také jsem neustále odvzdušňoval, než jsme… poslední
pařez 08.01.2021 19:25
pařez

Hluk robí prudký prietok obehového média hnané čerpadlom z centrálnej kotolni na základe vadne dimenzovaného prechodu vody hnanej z širšieho priemeru spojovacích fitingov radiátorov smerom do užšieho priemeru čím vzniká hluk, ako pri difúzore alebo pri tryskách. Podobne hučia aj ventily ak sa uzatvorí prietok tesne pred dosadnutím do sedla. Zrejme si v stúpačke rozvodov do sústavy prvý na rane medzi ostatnou partajou, teda máš vyšší prietok a tlak.

Zavolaj vyučeného kúrenára od fachu, ten podľa zvuku okamžite zistí príčinu. Možno stačí vymeniť spojovacie fitingy in/out pri radiátoroch s širším vnútorným priemerom alebo vymeniť regulačné ventily.

Ak by si nahral stereo, v hifi kvalite od 18Hz po 20khz zvuk vychádzajúc z radiátorov počas uzatvárania ventilov a zavesil ho na net vo *wav formáte, nájde sa dobrá duša, ktorá pozná kauzálny nexus v čom je hlučný pes zakopaný.

Pokud tedy nejde o zavzdušnění, a reaguje to na otevření jiného radiátoru (viz koupelna), nejspíš jde o prudší cirkulaci vody v okruzích topení. Mělo by to být ovlivňováno i přivíráním a otevíráním těch ventilů na těch hlučících radiátorech. Mohou to způsobovat, vzhledem k uvedenému, rovněž i ty ventily. Je důležité, jakým způsobem je celá soustava a napojení na centrální okruh provedena. Provozně to problém není, ale pokud je to opravdu rušivé, v tomto případě bude zřejmě návštěva zkušeného topenáře nutná.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru