Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proudové omezení laboratorního zdroje

Už třetí (spínaný/switching) laboratorní zdroj, který jsem si na ebayi koupil má stejnou chybu. Pro odfiltrování vysokofrekvenčního rušení spínacího obvodu je na výstupu použit (ohromný) kondenzátor. Když zdroj přejde z CV do CC tento kondenzátor se vybije a zátěží proteče vyšší proud nežli je nastaven na proudovém omezení. To muže vést/vede k poškození napájené součástky!
Otázka tedy zní, existují (ideálně levné) spínané zdroje, který tento problém nemají? Jak je poznat? Popř. kde levně koupit linární zdroj?
předem díky Vojtěch

Předmět Autor Datum
Pro začátek by bylo vhodné uvést jaké napětí a proud požaduješ. Lineárních zdrojů je hafo. Třeba tad…
Kyncl 28.12.2020 12:22
Kyncl
12v 3A max. nic šíleného S bazoš nemám žádné zkušenosti, ale jinak ten inzerát vypadá dobře. Jinak ř…
vojmar 28.12.2020 13:15
vojmar
Ono by to chtělo se trochu víc rozepsat. Spínaný zdroj nepřejde sám do CC, pokud na to není konstruo…
Kyncl 28.12.2020 13:43
Kyncl
Spínaný zdroj je použitý jen jako zdroj, za tím je pak elektronika, která z toho dělá laboratorní zd…
Jan Fiala 28.12.2020 13:51
Jan Fiala
Obávam sa že to neni chyba ale vlastnost, a u spínaného zdroja to na výstupe bez nejakej vyhladzovac…
poihu 28.12.2020 14:25
poihu
Zdroje které tento problém nemají poznáš podle toho, že jsou označeny příslušným štítkem. Na štítku…
umfa 28.12.2020 16:36
umfa
1) ten zdroj může být konstruovaný na režim proudového omezení: jestli dodržuje výstupní proud ti mů…
lední brtník 28.12.2020 18:24
lední brtník
Laboratórny zdroj s obmedzovačom prúdu ako si predstavuješ vo svojom dotaze, ti nikto nepredá. Ak si… poslední
ok 28.12.2020 19:16
ok

12v 3A max. nic šíleného
S bazoš nemám žádné zkušenosti, ale jinak ten inzerát vypadá dobře. Jinak řeší lineární zdroj ten problém, který jsem popsal?
A pokud bych chtěl spínaný, jaká klíčová slova použít při hledání, abych se vyvaroval zmíněnému problému?
díky moc

Ono by to chtělo se trochu víc rozepsat. Spínaný zdroj nepřejde sám do CC, pokud na to není konstruován. Také není důvod aby měl příliš velké kondenzátory právě proto, že pracuje s vyšším kmitočtem. Ten kondenzátor tam není kvůli odfiltrování vf rušení - to je omyl. Mimochodem, jakou má hodnotu?

Jaký máš spotřebič a jde ti o zdroj napětí anebo proudu?
Hledáš zdroj pro experimenty anebo provozní pro jedno zapojení?

Obávam sa že to neni chyba ale vlastnost, a u spínaného zdroja to na výstupe bez nejakej vyhladzovacej indukčnosti a kapacity ani inak nepojde. Jedine že by ten spínaný zdroj bol len ako predregulátor a za ním bol zapojený nejaký lineárny regulátor v závese, ktorý by výstupnú kapacitu nemal. Sú aj také lab. zdroje, ale u číňana na ebay a za cenu pár šušňov ich asi nenájdeš. Alebo si proste taký spravíš sám.

1) ten zdroj může být konstruovaný na režim proudového omezení: jestli dodržuje výstupní proud ti může zaručit jen tajný výrobce tvého tajného zdroje.
2) otázkou je, co je pro tebe ohromný kondenzátor, když i jeho hodnotu tajíš. spínaný měnič skutečně nic ohromného nepotřebuje, tam má smysl velký kond jen na vstupu.

konkrétní regulátor 60V/6A: https://www.youtube.com/watch?v=0yimA8j1mrM
3) ani s tím přesné dodržení bez první vybíjecí špičky nenastavíš, o tvém kondenzátoru mluví pak ve streamu: https://www.youtube.com/watch?t=4500&v=70jXFCJnrRU&feature=youtu.be
čili když s tím testuješ pouhý polovodičový přechod, nejspíš ho odděláš, protože nechceš tušit co děláš, jen kupuješ další zdroje (vybije se rychlostí tau, rovnici znáš).
naznačené řešení tu je: nemůže tam být štítek z číny, aby to chránilo před lidským omezením.
i v tom streamu nastavoval pro rozsvícení ledky nižší výstupní napětí a zachránilo ji hlavně to, že měl kvůli blízkým vývodům zkratnuté krokodýly, kam se mu vybila špička.

kdybys to měl jen pro nějaké dvě pevné hodnoty (napětí/proud), uděláš si to sám. bude mít vyšší vnitřní odpor, menší kapacitu, ať co nejvíc potlačíš výstupní špičku.
ale nebudeš používat špičkově až 3A zdroj na testování polovodičů a divit se.

lineární zdroje nám jaksi vymizely, jsou těžké a drahé, zákazník za to nechce platit. chceš navíc stabilizovat napětí i proud a bez přechodových jevů. a levně. a vodotrysk.
obyčejné lineární zdroje (kvůli potlačení rušení při měření) jsem do práce navrhoval sám, právě proto že už nejsou.

Laboratórny zdroj s obmedzovačom prúdu ako si predstavuješ vo svojom dotaze, ti nikto nepredá. Ak si ho chceš vyrobiť, tak vyber ten "ohromný" kondenzátor na výstupe a nahraď ho nejakým povedzme 100k až 1uF. Ten "ohromný" kondenzátor tam nie je na to aby odfiltroval vf rušenie meniča, ale práve na to, aby v prípade spínania v pripojenej záťaži vykrýval odberové špičky bez toho, aby sa aktivoval na zdroji obmedzovač prúdu. Obmedzenie prúdu na zdroji má chrániť hlavne samotný zdroj a tiež záťaž pred prehriatím pri pokusoch. Pre prípad ako popisuješ musíš prúdovú ochranu zabudovať do záťaže - predpokladám, že vyvíjané zariadenie v konečnom dôsledku pripojíš na nejaký štandardný zdroj možno bez akéhokoľvek prúdového obmedzenia a s "ohromnou" kapacitou na výstupe a nebudeš ho prevádzkovať s laboratórnym zdrojom na ktorom si ho vyrábal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru