Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proudové omezení laboratorního zdroje

Už třetí (spínaný/switching) laboratorní zdroj, který jsem si na ebayi koupil má stejnou chybu. Pro odfiltrování vysokofrekvenčního rušení spínacího obvodu je na výstupu použit (ohromný) kondenzátor. Když zdroj přejde z CV do CC tento kondenzátor se vybije a zátěží proteče vyšší proud nežli je nastaven na proudovém omezení. To muže vést/vede k poškození napájené součástky!
Otázka tedy zní, existují (ideálně levné) spínané zdroje, který tento problém nemají? Jak je poznat? Popř. kde levně koupit linární zdroj?
předem díky Vojtěch

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Laboratórny zdroj s obmedzovačom prúdu ako si predstavuješ vo svojom dotaze, ti nikto nepredá. Ak si… poslední
ok 28.12.2020 19:16
ok

Laboratórny zdroj s obmedzovačom prúdu ako si predstavuješ vo svojom dotaze, ti nikto nepredá. Ak si ho chceš vyrobiť, tak vyber ten "ohromný" kondenzátor na výstupe a nahraď ho nejakým povedzme 100k až 1uF. Ten "ohromný" kondenzátor tam nie je na to aby odfiltroval vf rušenie meniča, ale práve na to, aby v prípade spínania v pripojenej záťaži vykrýval odberové špičky bez toho, aby sa aktivoval na zdroji obmedzovač prúdu. Obmedzenie prúdu na zdroji má chrániť hlavne samotný zdroj a tiež záťaž pred prehriatím pri pokusoch. Pre prípad ako popisuješ musíš prúdovú ochranu zabudovať do záťaže - predpokladám, že vyvíjané zariadenie v konečnom dôsledku pripojíš na nejaký štandardný zdroj možno bez akéhokoľvek prúdového obmedzenia a s "ohromnou" kapacitou na výstupe a nebudeš ho prevádzkovať s laboratórnym zdrojom na ktorom si ho vyrábal.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru