Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Startování auta startovacími kabely.

Tak třeba tady:
https://www.autozive.cz/caste-chyby-pri-startovani-vozu-na-kabely-kterymi-spolehlive-spalite-auto/
Proč tu (a i jinde) je rada, že se musí kabely připojovat nejdřív na kladné póly (tj. plus) akumulátorů?
Není to jedno (hlavně, aby se kabely připojovaly na stejné póly?)?

BTW:
Já zatím startovací kabely v autě nevozím. Jednou se se mnou rozloučil akumulátor, tak jsem zavolal asistenci na odtah, asi to bylo rychlejší než hledat nějakého dobrého víla co by mi umožnil připojit se na akumulátor v jeho autě i kdybych ty kabely měl. Ten odtah domů zaplatila pojišťovna.

BTW2:
Když už jsem tady - občas vidím v nabídkách qelbů startovací skříňky, třeba takovéhle:
https://www.levne-naradi.cz/p/startovaci-zdroj-a-powerbanka-9000-mah
Opravdu je v nich tolik elektriky, aby dokázaly nastartovat auto s vycamraným akumulátorem?

Předmět Autor Datum
Je v nich dost energie. Funguje to. V tom článku je spousta nesmyslů včetně toho, že se jedna bateri…
Kyncl 26.12.2020 11:37
Kyncl
To není úplný nesmysl. Pokud člověk vozí tenké startovací kabely z hypermarketu a baterie zdechlého…
Moas 26.12.2020 20:59
Moas
No, to byl můj případ. Baterie měla přerušení článků, takže nedávala absolutně nic. A v tomto případ…
George63 26.12.2020 23:56
George63
Jedno to v zasade je. Proc se to tak doporucuje pochopis, az si pripojis nejdriv minus a plusem si p…
re4zon 26.12.2020 11:37
re4zon
K otázce první, jak už bylo řečeno, pokud připojíš první - a škrtneš + o kostru, může být problém. A…
George63 26.12.2020 13:13
George63
Také startování pomocí kabelů už jsem praktikoval kde jsem pomáhal nastartovat Fabií Ford Ranger.Pra…
kap.dabac 26.12.2020 17:39
kap.dabac
Naprostá blbost. O nabíjení vůbec nejde. Akorát když druhé auto startuje, je vhodné aby první "přida…
Kyncl 26.12.2020 18:39
Kyncl
Startoval jsem starou skodovkou nejaky novy naftak (peknou obludu) a sel jsem na to naprosto obracen…
gilhad 26.12.2020 19:01
gilhad
Ten clanek je naprosto nesmyslny - na tom webu je takovych mnoho. Doporucuji necist, pak si usetrite…
Kurt 26.12.2020 18:49
Kurt
"auto s vycamraným akumulátorem". Pekný výraz, "vycamraným", čo sa v SVK jazyku nevidí. S absolútne…
Nuda 26.12.2020 19:45
Nuda
To jsou ale kraviny... "" Nejčastěji shoří pouze akumulátor. K tomu dochází, když z různých důvodů z…
Zerozero 27.12.2020 00:22
Zerozero
Autor článku je vyloženě debil. Plete asi akumulátor, generátor, alternátor, plete si průřez a profi…
Prasak 27.12.2020 11:42
Prasak
Autor článku, není autorem článku :-) Probíralo se to i zde: https://www.poradte.cz/auto-moto/36601-…
Siki83 27.12.2020 14:14
Siki83
To nic nemění na jeho myšlenkových dovednostech, když bezhlavě zveřejní totální žvásty o něčem, čemu… poslední
Prasak 27.12.2020 14:49
Prasak
Slušný postup na štartovanie káblami je napr. v: https://auto.sme.sk/c/5123396/startovanie-auta-cez-…
ok 27.12.2020 08:07
ok
Že je článek plný nesmyslů už tu zaznělo. Jen bych doplnil svoji zkušenost s Lion power bankou. Vozí…
jirka44 27.12.2020 10:31
jirka44
Postup zapojování kabelů nás učili už na vojně, když jsme připojovali tanky a BVP na externí startov…
Prasak 27.12.2020 11:34
Prasak
Já jen dodám, že velmi záleží na konektorech startovacích kabelů, sebesilnější kabel s velkým průřez…
Otazník. 27.12.2020 14:04
Otazník.

To není úplný nesmysl. Pokud člověk vozí tenké startovací kabely z hypermarketu a baterie zdechlého vozu je opravdu OK (jen je vybitá), pak opravdu významně pomůže propojit baterie kabely, dát si cigárko (pochopitelně za běhu motoru pomáhacího vozu) a teprve pak zkusit zdechlý vůz nastartovat.
Btw když jsem kupoval pořádné kabely, tak se prodávající strašně divil, že kupuju takové kabely, když mám jen 1.3 benzín. Tohle prý se používá u dvoulitrových nafťáků... a nezdálo se, že by si nechal vysvětlit výhody tlustého kabelu.

S tímhle kabelem jsme nastartovali Fabii s 1.9 SDI bez jakéhokoliv čekání.

Jedno to v zasade je. Proc se to tak doporucuje pochopis, az si pripojis nejdriv minus a plusem si pak skrtnes o karoserii.
Ty startovaci zdroje muzou zafungovat, ale leda tak u slabsiho motoru v perfektnim stavu. Videl jsem to jednou v akci a nastartovali s tim clio 1.2. Starym naftakem a jeste v mrazu to neotoci ani omylem.

K otázce první, jak už bylo řečeno, pokud připojíš první - a škrtneš + o kostru, může být problém.
A ke startovacím kabelům ještě drobnost. Nekupovat kabely, u kterých je malý průřez vodičů. Bývají to většinou ty levnější, třeba v marketech. Ty jsou absolutně "na prd". Tak jsem se jednou doběhl, když jsem takové měl a odešla mi "totálně" baterka. Napojil jsem se jimi na auto syna a i když to byl benziňák, ani jsem si "neškrt". Hop do druhého auta a frčel jsem pro novou baterku.
Co se týká těch powerbank, benzín a menší kubatura někdy ano, někdy ne. Nafta nejspíš těžko (žhavení a pak teprve startér), ale to jsem ještě nezkoušel.

Také startování pomocí kabelů už jsem praktikoval kde jsem pomáhal nastartovat Fabií Ford Ranger.Prakticky jsem si neškrtl.Postup doporučený Plus na plus pol baterie minus na kostru a nastarovat motor.Ale dočetl jsem se také že"propojit automobily nejdřív na plus pol druhého auta a potom propojit minusy.A ted to hlavní.Nastartovat auto a nechat 5-10 minut nabíjet druhý aku .Potom motor vypnout a odpojit kabely a potom starovat druhý automobil.Pro mě to je tedy novinka o které jsem neslyšel.Mám za to že 10 min nabíjet druhý automobil je docela krátká doba .Ale budiž.Startoval jste někdo druhé auto tímto postupem? docela by mě zajímal výsledek.

Startoval jsem starou skodovkou nejaky novy naftak (peknou obludu) a sel jsem na to naprosto obracene, nastartova skodovku, propojit kabely, pridat plyn, nastartovat naftak, kdyz uz bezi, tal odpojit a nechat ho, at se dobije sam, nebo si dojede, kam si dojet potrebuje driv, nez vypne motor.

Princip je ten, ze nastartovane auto v podstate baterku nepotrebuje (naopak ji zvladne i dobijet) a kdyz bezi motor, tak nechipne, i kdyz mi z male slabe baterky zacne zrat velka vybita a jeste nabuseny starter toho druheho auta (dva zdroje - baterka+motor - jsou vic, nez jen jeden zdroj) - muj motor to proste utahne a jak se chytne ten druhy motor, tak uz si to utahne i sam (dokud nechcipne).

"auto s vycamraným akumulátorem". Pekný výraz, "vycamraným", čo sa v SVK jazyku nevidí.

S absolútne vybitou Pb baterkou pod 10V prípadne s rozpadnutým článkom sa nepočíta. Mohla by spôsobiť zničená Pb batéria skrat s následným výbuchom.

Power lipolka má štartovací, skratovací prúd 400A, utiahne štartér bežného osobného vozidla DC 2,5kW / 12V v pohode pri odbere prúdu zaťaženého štartéra 200A aj studeného, premrznutého motora pri plnej kompresii valcových komôr.

Teda je možné powerbankou dočasne nahradiť nadobro odpojenú Pb 12V batériu s dojazdom vozidla do servisu či domov ak má uspôsobené svorky pevných, riadne dimenzovaných krokodílov, aby otrasmi, jazdou vozidla nespadla, prípadne nespôsobila skrat vodičov.

To jsou ale kraviny... "" Nejčastěji shoří pouze akumulátor. K tomu dochází, když z různých důvodů začne baterie nabíjejícího stroje dodávat proud baterii nabíjeného stroje v okamžiku, kdy je baterie již zcela nabitá energií.""
---- Nevymyslel jsem opravdu žádný důvod, proč by měl shořet akumulátor, ani jak píšou když je baterie zcela nabitá. Nehledě na to proč bych to dělal,když mám baterii nabitou.
""Motoristé spálí generátor nejen při zapálení cigarety, protože dělají různé chyby. Patří mezi ně pokus „nastartovat“ auto s běžícím motorem, pokus „nastartovat“ auto při zapnutém zapalování, „dobít“ baterii s nižší kapacitou.""
----Mockrát jsem si zapálil a generátor to vydržel :-). Nastartovat auto se zapnutým zapalováním.... zkoušel jsem to s vypnutým a nějak to nešlo :-). Dobít baterii s nižší kapacitou lze kupodivu také bez problémů.
"" musíte zajistit, aby byla vypnuta veškerá elektronika v obou vozidlech. ""
To by mě fakt zajímalo, jak nastartuju, když vypnu všechnu elektroniku v obou automobilech. To asi ani nesepne startér.
Přípojit nejdřív plus.... No snad jen abych ci neškrt plusem o kostru, jinak to nemá vliv.
Nejdřív k nabíjecí a pak nabíjené... to je taky jedno.
"" Teprve poté se spustí motor a začne nabíjení. Zbývá pouze nechat vozidlo běžet na volnoběh po dobu 3–5 minut, poté musíte odpojit baterie v opačném pořadí.""
Pokud mám v pomocném vozidle dobrou baterii, startovat nemusím. Když ta baterka natočí moje auto tak i to druhé. Potom musím odpojit kabely... můžu ale nemusím.
Nebezpečí spálení elektroniky? Ani při přehřívání mozkových závitů jsem nepřišel na to jak k tomu může dojít.
I v případě ze je akumulátor vybitý, je k němu elektronika stále připojená, s poklesem napájení výrobce elektroniky jistě počítá. Pokud na systém připojím pomocnou baterii, pouze uvedu napětí na normální úroveň a elektronika si libuje. Ani z pomocné baterie (ani při nastartování vozidla), nepřivedu větší napětí, než na jaké je el. stavěná. A je jedno, v jakém pořadí póly.
Použití slabých kabelů... No, silnější jsou lepší, nastartovat lze hned z pomocné baterie, protože silné kabely nevnesou velký úbytek. Ale lze to bez problémů i s kabely třeba jen 4mm2. Tedy v případě že baterie v startovaném voze je dobrá, jen vybitá. Stačí připojit, počkat několik minut a startovat.
Je to tím, že pokud auto normálně startuje, během několika sekund, jak je běžné, energie potřebná k nastartování je malá. I když to tak nevypadá, spotřebuje se energie ani jedna Ah.
Pokud se normálně nabitá baterie připojí na vybitou, začne nabíjení. Pokud má nabíjecí třeba 12,5V a vybitá třeba 10,5V, je přesah napětí 2V. To při malém odporu olov. aku. dodá značný nabíjecí proud.
To za několik minut naláduje do prázdné baterie potřebný náboj, který stačí na nastartování. Když tomu ještě pomůže připojená pomocná baterie i slabými kabely není problém.
Jak malý náboj stačí k nastartování už se možná každý přesvědčil, že po pomocném nastartování (u starších aut třeba roztažením) stačí ujet kilometr a auto je schopno nastartovat.
Tedy v tom článku jsem nenašel snad jednu větu, pravdivou. Autor je jistě "technik" který si informace vyčetl ze stejně pochybných článků. :-)
Power bankou s li ion články (i když jsem to nezkoušel) zřejmě auto nastartovat půjde. Ty baterky dají značné proudy a případně se uplatní efekt výše popsaný, že se tím nejdřív trochu dobije baterie v autě. Kapacita power banky je plně dostatečná.

Autor článku je vyloženě debil. Plete asi akumulátor, generátor, alternátor, plete si průřez a profil a pořadí zapojení baterií je taky putna, protože podstatný je uzavřít obvod, což se děje až s poslední svorkou propojovacích kabelů a je jedno, na kterým autě to je.

Jednou jsme nouzově dobíjeli baterii druhýho auta rozpleteným počítačovým LAN kabelem. Jinej jsme na chatě v hlubokým lese u sebe neměli.

Slušný postup na štartovanie káblami je napr. v: https://auto.sme.sk/c/5123396/startovanie-auta-cez-kable-startovacie-kable-postup.html
s pripomienkami:
- prepojíme najprv červeným káblom + svorky akumulátorov (je jedno v akom poradí) a dôkladne sa ubezpečíme, že svorky kábla dobre držia
- prepojíme potom modrým káblom - svorky akumulátorov (je jedno v akom poradí) a dôkladne sa ubezpečíme, že svorky kábla dobre držia. Vo vyššie uvedenom článku sa píše, že mínusový kábel sa má pripojiť na kostru štartovaného auta, ja však hovorím, že by to malo byť v prvom rade na mínusovom póle akumulátora. Iba ak sa k nemu nedostaneme, až potom hľadáme nejaký spoľahlivý bod v dosahu štartovacieho kábla na kostre - veľa úspechov pri hľadaní spoľahlivého prípojného miesta na nalakovanej, zaprášenej, či zablatenej karosérii.
- pri pripojení posledného kontaktu to trochu zaiskrí (slabé červené iskričky, ktoré sa rozletia z miesta prvého kontaktu). Musíme však byť pripravení aj na intenzívny oblúk, ktorý môže vzniknúť napr. pri skratovanej batérii štartovaného auta, alebo chybe pri prepájaní káblov. Preto je vhodné zavesiť si za uši okuliare a prsty držať za rukoväť kábla, ďalej od miesta dotyku. Ak by sa také niečo stalo, tak okamžite celou silou odtrhneme kontakty od seba a hľadáme príčinu skratu.
- naštartujeme (ak ho už naštartované nemáme) pomocné auto, zvýšime otáčky cca na strednú prevádzkovú hodnotu a štartujeme. Pozor - pred zapnutím štartéra na štartovanom aute vypneme a zapneme zapaľovanie (to preto, lebo niektoré imobilizéry pracujú tak, že umožnia štartovanie len po dobu cca 1 až 2 minúty od zapnutia zapaľovania).
- nebojte sa, pri takomto postupe nehrozí ani najmenšie poškodenie batérie, či elektroniky. To by sa musela batéria najprv prehriať, a to sa za pár sekúnd nestane. A ak by to malo ohroziť elektroniku, to by ste ju asi museli meniť pri každom odpojení a pripojení batérie.

Že je článek plný nesmyslů už tu zaznělo. Jen bych doplnil svoji zkušenost s Lion power bankou. Vozím jednu 400A ssebou, už mě jednou zachránila a dvěma cizím v nouzi pomohla (všechno to byly benziňáky, jestli by stačila na diesel nevím). (Vypadá přeně jako tahle, akorát je na ní napsáno 400A).

Postup zapojování kabelů nás učili už na vojně, když jsme připojovali tanky a BVP na externí startovací zdroj. Napřed +, protože pak můžeš škrtat mínusem na kostru jak je libo. Když to uděláš naopak, tak těch 48 V, co BVP používá, umí pěkně svařovat. Jelikož kostra je prakticky všude okolo baterie, nebylo nemožný omylem ťuknout do ní kabelem při manipulaci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru