Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Startování auta startovacími kabely.

Slušný postup na štartovanie káblami je napr. v: https://auto.sme.sk/c/5123396/startovanie-auta-cez-kable-startovacie-kable-postup.html
s pripomienkami:
- prepojíme najprv červeným káblom + svorky akumulátorov (je jedno v akom poradí) a dôkladne sa ubezpečíme, že svorky kábla dobre držia
- prepojíme potom modrým káblom - svorky akumulátorov (je jedno v akom poradí) a dôkladne sa ubezpečíme, že svorky kábla dobre držia. Vo vyššie uvedenom článku sa píše, že mínusový kábel sa má pripojiť na kostru štartovaného auta, ja však hovorím, že by to malo byť v prvom rade na mínusovom póle akumulátora. Iba ak sa k nemu nedostaneme, až potom hľadáme nejaký spoľahlivý bod v dosahu štartovacieho kábla na kostre - veľa úspechov pri hľadaní spoľahlivého prípojného miesta na nalakovanej, zaprášenej, či zablatenej karosérii.
- pri pripojení posledného kontaktu to trochu zaiskrí (slabé červené iskričky, ktoré sa rozletia z miesta prvého kontaktu). Musíme však byť pripravení aj na intenzívny oblúk, ktorý môže vzniknúť napr. pri skratovanej batérii štartovaného auta, alebo chybe pri prepájaní káblov. Preto je vhodné zavesiť si za uši okuliare a prsty držať za rukoväť kábla, ďalej od miesta dotyku. Ak by sa také niečo stalo, tak okamžite celou silou odtrhneme kontakty od seba a hľadáme príčinu skratu.
- naštartujeme (ak ho už naštartované nemáme) pomocné auto, zvýšime otáčky cca na strednú prevádzkovú hodnotu a štartujeme. Pozor - pred zapnutím štartéra na štartovanom aute vypneme a zapneme zapaľovanie (to preto, lebo niektoré imobilizéry pracujú tak, že umožnia štartovanie len po dobu cca 1 až 2 minúty od zapnutia zapaľovania).
- nebojte sa, pri takomto postupe nehrozí ani najmenšie poškodenie batérie, či elektroniky. To by sa musela batéria najprv prehriať, a to sa za pár sekúnd nestane. A ak by to malo ohroziť elektroniku, to by ste ju asi museli meniť pri každom odpojení a pripojení batérie.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny