Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč přestává po delší době připojení fungovat, zobrazovat znaky, displej zobrazovače?

U dokovací stanice robotického vysavače RobZone, mi po určité době vždy zmizí, po stisku SW vypínacího tlačítka, znaky na zobrazovači s tekutými krystaly. Pokud byl delší dobu bez připojení na napaječ (24V DC) a připojí se, tak se všechny znaky na displeji zobrazí správně. A veškeré ovládací prvky (SW vypinač, nastavování času i programu) fungují. Pokud zobrazovač (hodnoty hodin a programu) nastavím, vše je OK. Ale po určité delší době (2 a více hodin), pokud stisknu SW vypinač, znaky zmizí a po opětovném stisku SW vypinače se už neobjeví. Ale SW vypinač a zvláštní funkce, přímé spínání nabíjení tlačítkem +, funguje, neboť se spíná relé na výstupu doku, pro nabíjení vysavače.
Pokud nechám napaječ po delší dobu odpojen a opětovně jej připojím, opět jde vše OK, ale po další delší době připojení na napaječ se vše opakuje.
Displeje mám dva a po jejich výměně to dělají oba a přesně stejně. Takže předpokládám, že v dispeji by to být nemělo. Zřejmě to bude někde v té základní desce s "inetgráči".
Laická úvaha- jako by se po určité době, na základní desce, někde něco "zahřálo", nebo "nabilo" a změnilo to nějakou hodnotu "něčeho" a po delší době odpojení napájení se vše opět vrátí do původního dobrého stavu.
Při měření (multimetrem) napětí , které jde 8-mi vodičovou páskou a napájí desku s displejem a ovládacími tlačítky, jsem naměřil, proti potenciálu -, všude na propojovacích vodičích mezi základní deskou a deskou ovládacího displeje + 5V. A na dotykových bodech-pinech na tišťáku, pro vstup signálů od čipu do vlastního displeje, pokud jsou znaky normálně viditelné, naměřím, na všech bodech + 2,4V. V případě že jej vypnu SW vypinačem a znaky byly předtím viditelné a vše bylo OK, naměřím na těchto bodech napětí +5V. Po opětovném zapnutí opět 2,4V.
Ale v případě, že je displej delší dobu zapnut a pak vypnut, pak po jeho opětovném zapnutí naměřím ale stále +5V a znaky se nezobrazují. A po delším odpojení napaječe se vše opakuje.
Přiznám se, že mi není úplně jasná funkce ovládání zobrazování těch znaků tekutých krystalů, pouze vím, že jde o polarizaci elektrickým polem. Ale co a jak ji způsobuje, to zatím nevím, tomu nerozumím. Takže nejsem schopen přijít na to, co by mohlo tuto závadu způsobovat. Proč po delší době připojení napaječe a vypnutí a zapnutí SW vypinače, je stále na displeji těch +5V a ne 2,4V, jako po připojení po delším odpojení napaječe.
Schéma od zapojení nemám, ale přikládám, aspoň pro představu, fotky. Máte někdo zkušenosti s těmito zobrazovači, jejich funkcí a případně, můžete poradit, o co by mohlo jít? Dík za reakce.

Předmět Autor Datum
Zdravím vás,nejdříve bych řešil integráče v paticích,může tam vznikat přechodový odpor,důkladně očis…
Lubomír 24.12.2020 23:49
Lubomír
Rovněž zdravím a přeji hezký svátky. Co se týká mého "problémku", není celkem podstatný. Rovněž jej… poslední
George63 25.12.2020 10:38
George63

Zdravím vás,nejdříve bych řešil integráče v paticích,může tam vznikat přechodový odpor,důkladně očistit nožičky jemným smirkem a vrátit zpět.Dále přeměřit kondiky,mohou dodávat někam šťávu a některý může mít malou kapacitu.Ty se však musejí odpájet.Dále hledat studeňák,někdy bývá na šeredně záludném místě.Prostě hledat správný kontakt všude,včetně proměření rychle stárnoucích součástek.Taky mám jeden leta rozebraný,závadu už vím,ale neřeším,zatím používám jiný.Mám toho rozpracováno trošku víc než je záhodno,řeším co je důležitější.
Ale našel jsem schema desky,plus diskuzi a video na zahraničních stránkách,děsné hledání,jen ten pocit,že něco opět opravím,časově zdlouhavé a nerentabilní,jako ID se prostě bavím.:-)

Rovněž zdravím a přeji hezký svátky.
Co se týká mého "problémku", není celkem podstatný. Rovněž jej řeším více-méně pro zábavu. Ta dokovací stanice, pro funkci nabíjení, pracuje dobře i bez toho displeje a možností jeho nastavování. Ono je to důležité pouze v případě, že bych chtěl naprogramovat automatické vyjíždění toho robovysavače v určitou konkrétní dobu. Ale toho v podstatě nepoužívám a vždy jej spíše postavím do prostoru, který chci uklízet a spustím jej na půl hodiny ručně.
Ale jsem někdy "comprlich" a když by něco mělo fungovat, tak se snažím, aby to fungovalo.:-D
Ty integráče vytáhnu a očistím, a do spojů stříknu kontaktol. Rovněž na ty kondíky mám podezření, tak se uvidí a když bude čas a chuť tak je proměřím. Co se týká studeňáků, ty jsou celkem vyloučeny, spoje jsou přehledné (pouze průchody přes desku-dvojstranná ne, ale zde bych asi závadu nehledal). Jen je mi divný, že napětí ze základní desky se i v případě nefunkčnosti displeje nemění (je stále +5V) ale vždy se jenom změní napětí natěch přístupových bodech-pinech, přímo pod displejem.
Pokud funguje normálně a je sepnuto SW tlačítkem vypinače, znaky jsou viditelné a je tam +2,4V, pokud je tímto vypnuto, znaky zmizí a je tam +5V. Ale pokud je nefunkční (nezobrazují se znaky) tak je tam stále těch +5V a vůbec to nereaguje na zapnutí toho SW tlačítka vypinače. To mi není nějak jasný. Problém je trochu v tom, že ještě pořádně nechápu princip toho způsobu "ovládání" těch tekutejch krystalů.;-)
Jinak rovněž musím občas řešit "priority", takže jsme na tom asi obdobně. Já tedy jako SD.:))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru