Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč přestává po delší době připojení fungovat, zobrazovat znaky, displej zobrazovače?

U dokovací stanice robotického vysavače RobZone, mi po určité době vždy zmizí, po stisku SW vypínacího tlačítka, znaky na zobrazovači s tekutými krystaly. Pokud byl delší dobu bez připojení na napaječ (24V DC) a připojí se, tak se všechny znaky na displeji zobrazí správně. A veškeré ovládací prvky (SW vypinač, nastavování času i programu) fungují. Pokud zobrazovač (hodnoty hodin a programu) nastavím, vše je OK. Ale po určité delší době (2 a více hodin), pokud stisknu SW vypinač, znaky zmizí a po opětovném stisku SW vypinače se už neobjeví. Ale SW vypinač a zvláštní funkce, přímé spínání nabíjení tlačítkem +, funguje, neboť se spíná relé na výstupu doku, pro nabíjení vysavače.
Pokud nechám napaječ po delší dobu odpojen a opětovně jej připojím, opět jde vše OK, ale po další delší době připojení na napaječ se vše opakuje.
Displeje mám dva a po jejich výměně to dělají oba a přesně stejně. Takže předpokládám, že v dispeji by to být nemělo. Zřejmě to bude někde v té základní desce s "inetgráči".
Laická úvaha- jako by se po určité době, na základní desce, někde něco "zahřálo", nebo "nabilo" a změnilo to nějakou hodnotu "něčeho" a po delší době odpojení napájení se vše opět vrátí do původního dobrého stavu.
Při měření (multimetrem) napětí , které jde 8-mi vodičovou páskou a napájí desku s displejem a ovládacími tlačítky, jsem naměřil, proti potenciálu -, všude na propojovacích vodičích mezi základní deskou a deskou ovládacího displeje + 5V. A na dotykových bodech-pinech na tišťáku, pro vstup signálů od čipu do vlastního displeje, pokud jsou znaky normálně viditelné, naměřím, na všech bodech + 2,4V. V případě že jej vypnu SW vypinačem a znaky byly předtím viditelné a vše bylo OK, naměřím na těchto bodech napětí +5V. Po opětovném zapnutí opět 2,4V.
Ale v případě, že je displej delší dobu zapnut a pak vypnut, pak po jeho opětovném zapnutí naměřím ale stále +5V a znaky se nezobrazují. A po delším odpojení napaječe se vše opakuje.
Přiznám se, že mi není úplně jasná funkce ovládání zobrazování těch znaků tekutých krystalů, pouze vím, že jde o polarizaci elektrickým polem. Ale co a jak ji způsobuje, to zatím nevím, tomu nerozumím. Takže nejsem schopen přijít na to, co by mohlo tuto závadu způsobovat. Proč po delší době připojení napaječe a vypnutí a zapnutí SW vypinače, je stále na displeji těch +5V a ne 2,4V, jako po připojení po delším odpojení napaječe.
Schéma od zapojení nemám, ale přikládám, aspoň pro představu, fotky. Máte někdo zkušenosti s těmito zobrazovači, jejich funkcí a případně, můžete poradit, o co by mohlo jít? Dík za reakce.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny