Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem princíp fungovania el. okruhu - poškodený kábel

ahojte,

som domáci "elektrikár", potrebujem pomôcť s hlbšou teóriou a hlavne praxou pri riešení môjho problému.

Podarilo sa mi preseknúť 5-žilový kábel v stene pre varnú dosku. Presnejšie presekol som iba dva jeho vodiče, nulák a fázu. Tie som obsekal, doplnil kúsok 2,5mm káblu, spravil nový spoj cez originálne wago svorky na 32A. Potom mi napadlo, že varná doska (7,5kW) je napojená iba na 2 fázy, takže jednu nevyužitú fázu som mal v krabičke za kuchynskou linkou odkiaľ mám napojený kábel z varnej dosky do krabičky tiež cez wago. Preseknutú fázu som teda odpojil z dosky a napojil na nu doteraz nevyužitú fázu, čím som zabezpečil odstavenie poškodeného káblu fázy, ale nulák ostal tak ako je. a tu mám nejaké otázky.
...od domového rozvádzača po varnú dosku, mám dokopy aktuálne 3 wago sworky na nuláku (2x preseknutý kábel, 1 x medzi krabičkou v stene a varnou doskou ). Všetky wago mám prístupné, pre budúce "revízie", ale zaujíma ma:

1. bezpečnosť na prvom mieste. čo ak sa jedna z 3 wago prepáli, alebo iným spôsobom preruší spoj ? ak to nie je možné, tak aspo§ teoreticky.... čiže doska bude zapojená na dvoch fázach a uzemnení. Varná doska proste nepôjde, alebo nedajbože môže vzniknúť úraz el. prúdom pri bežnej práci s varnou doskou? ako to vlastne funguje? môžu sa poškodiť iné spotrebiče? na tomto 400V okruhu mám len varnú dosku.

2. wago svorky a vznik požiaru. je to vôbec možné? tým že mám o dva nové spoje na jednom káble, mám teda 2x vyššiu šancu, že sa niečo pokašle, môže teda wago svorka vyhorieť, zbĺknuť a spôsobiť požiar?

otázka trochu od témy: z ističa pre varnú dosku mi idú 3 fázy, doska potrebuje iba 2 fázy, je jedno aké fázy sa napoja na dosku, alebo je v tom nejaký háčik ? počul som, že by sa mali využiť pre zapojenie "najmenej využité fázy", neviem ani ako by som to zistil a či to je vôbec podstatné. viem len že na všetkých spotrebičoch a zásuvkách/svetlách mám hnedú fázu, na káble varnej dosky som presekol hnedú fázu, takže teraz je doska napojená na čiernom a šedom káble.. istič pre dosku je 20A.

Ďakujem za pomoc

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
v prípade neželaného odpojenia pracovnej nuly, "odpálenia" wago svorky, alebo hocijakou teoretickou…
tomfromsvk 15.12.2020 10:08
tomfromsvk
Souhlas se zerozero. Pokud jsou Wago dobře osazené, neměl by být problém. Pokud jde o vodiče měděné,…
George63 15.12.2020 10:58
George63
pozeral som katalógové listy od WAGO, uvádzajú, že sú prioritne na medené rozvody, dajú sa použiť aj… poslední
tomfromsvk 15.12.2020 11:05
tomfromsvk

v prípade neželaného odpojenia pracovnej nuly, "odpálenia" wago svorky, alebo hocijakou teoretickou príčinou môže teda prísť k zničeniu elektroniky varnej dosky, OK, ale nie je možné aby pri bežnom dotyku varnej dosky došlo k ohrozeniu zdravia? .príklad.. idem umyť sklo varnej dosky a dostanem kopanec ...

ešte mi napadlo...nebolo by teda rozumnejšie prekáblovať rozvádzač (áno, farebne označenie vodičov by už nebolo podľa normy) tak aby som využil vodiče vedené k varnej doske následovne.

1. PE bez zmeny
2. vymeniť vodič N modrý aktuálne spojený 3 wagosvorkami za vodič neporušený aktuálne využívaný ako fáza
3. L1 bez zmeny - neporušený
4. L2 by bol vlastne modrý, preseknutý na 3 wago

tým pádom by bol poškodený kábel na jednej z dovoch fáz a pracovná nula by bola bez spájania. nebola by takáto kombinácia v rámci ochrany spotrebiča a zdravia ľudí bezpečnejšia? ak správne rozumiem, pri zapojení indukčnej dosky podla zaslanej schémy by pri odpojení jednej z dvoch fáz spotrebič nedosahoval taký výkon ako by mal, ale poškodenie ako pri odpojení pracovnej nuly by nemalo nastať....??

...nie, určite by som prekáblovanie rozvádzača nerobil ja, necertifikovaný amatér bez príslušných paragrafov:)

Souhlas se zerozero. Pokud jsou Wago dobře osazené, neměl by být problém. Pokud jde o vodiče měděné, pokud by jsi měl větší obavy, pak použij místo nich klasické šroubovací u kterých je, při po dobrém dotažení vodičů šroubky, jistota dobrého spoje (alespoň podle mého názoru) přece jenom větší. Pokud jde o hliník, pak bych nechal spíš ty Wago, které mají samosvornou funkci a eliminují stlačování hliníkového vodiče.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru