Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem princíp fungovania el. okruhu - poškodený kábel

ahojte,

som domáci "elektrikár", potrebujem pomôcť s hlbšou teóriou a hlavne praxou pri riešení môjho problému.

Podarilo sa mi preseknúť 5-žilový kábel v stene pre varnú dosku. Presnejšie presekol som iba dva jeho vodiče, nulák a fázu. Tie som obsekal, doplnil kúsok 2,5mm káblu, spravil nový spoj cez originálne wago svorky na 32A. Potom mi napadlo, že varná doska (7,5kW) je napojená iba na 2 fázy, takže jednu nevyužitú fázu som mal v krabičke za kuchynskou linkou odkiaľ mám napojený kábel z varnej dosky do krabičky tiež cez wago. Preseknutú fázu som teda odpojil z dosky a napojil na nu doteraz nevyužitú fázu, čím som zabezpečil odstavenie poškodeného káblu fázy, ale nulák ostal tak ako je. a tu mám nejaké otázky.
...od domového rozvádzača po varnú dosku, mám dokopy aktuálne 3 wago sworky na nuláku (2x preseknutý kábel, 1 x medzi krabičkou v stene a varnou doskou ). Všetky wago mám prístupné, pre budúce "revízie", ale zaujíma ma:

1. bezpečnosť na prvom mieste. čo ak sa jedna z 3 wago prepáli, alebo iným spôsobom preruší spoj ? ak to nie je možné, tak aspo§ teoreticky.... čiže doska bude zapojená na dvoch fázach a uzemnení. Varná doska proste nepôjde, alebo nedajbože môže vzniknúť úraz el. prúdom pri bežnej práci s varnou doskou? ako to vlastne funguje? môžu sa poškodiť iné spotrebiče? na tomto 400V okruhu mám len varnú dosku.

2. wago svorky a vznik požiaru. je to vôbec možné? tým že mám o dva nové spoje na jednom káble, mám teda 2x vyššiu šancu, že sa niečo pokašle, môže teda wago svorka vyhorieť, zbĺknuť a spôsobiť požiar?

otázka trochu od témy: z ističa pre varnú dosku mi idú 3 fázy, doska potrebuje iba 2 fázy, je jedno aké fázy sa napoja na dosku, alebo je v tom nejaký háčik ? počul som, že by sa mali využiť pre zapojenie "najmenej využité fázy", neviem ani ako by som to zistil a či to je vôbec podstatné. viem len že na všetkých spotrebičoch a zásuvkách/svetlách mám hnedú fázu, na káble varnej dosky som presekol hnedú fázu, takže teraz je doska napojená na čiernom a šedom káble.. istič pre dosku je 20A.

Ďakujem za pomoc

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny